Kristina Helin, ekonomiföreståndare, Karljohansgården
Foto:
? Nypon är ju det glömda bäret. Första tanken var ju nyponsoppa. Så blev jag nyfiken, började gå igenom böckerna hemma och hittade både det ena och andra, tårtor och nyponvin!
Vad brukar du göra av nypon?
? Det är väl lite minimalt med tiden, så mest blir det nyponsoppa. Annars har jag varit ute och plockat när barnen var små och tyckte det var kul att vara med.
Hur blev resultatet?
? Väldigt positivt. Vi har haft provsmakning här i köket och var väldigt nöjda med smakerna. Nyponsallad smakade lite som inlagda gröna tomater.
Nyponsallad
1 l nypon, (0,5 kg)
Lag:
2 dl ättikssprit
6 dl vatten
6,25 dl socker
8 kryddnejlikor
2 bitar kanel
Gör så här:
Snoppa och klyv nyponen. Ta ut kärnorna med en liten sked. Skölj nyponen väl. Koka upp lagen och lägg ner nyponen. Låt dem koka mjuka.
Häll upp på burkar. Serveras till kött och fågel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!