Kräftans tid är nu

Augusti är den första riktiga skördemånaden. Nu kommer allt vad naturen bjuder på löpande band. Bär, svampar, frukter - och nyfångade kräftor.

Foto: Scanpix

Mat & dryck2009-08-13 07:04
Har man en gång satt tänderna i en nykokt, svensk kräfta är det svårt att känna den där äkta upphetsningen över ett paket djupfrysta skaldjur från andra sidan jorden. Smakskillnaden känns, men det går att förbättra smaken på de frysta kräftorna, och det rejält. Tålamod att låta kräftorna tina i lugn och ro, ny lag och färsk krondill får smaken att växa till oanade höjder.

Allt som varit fryst mår bäst av att tinas i kylskåp. Att tina kräftpaketet i varmt vatten ger ofelbart torra och trista kräftor. Importerade kräftor må vara kokade med dill, men ofta handlar det om vanlig dill och inte den smakrika krondillen som bara finns en kort tid varje år. Tar man sig tid att koka en ny lag och låta kräftorna dra i den några timmar får de betydligt bättre smak. Tänk bara på att krondillen som används under uppkoket måste slängas så fort kastrullen lyfts av spisen. Låter man de kokta dillkronorna ligga kvar blir lagen besk och osmaklig. När lagen kallnat slår man den över tinade kräftor som varvats med ny, spänstig krondill.

Kräftskivor kan lätt bli ganska torftiga tillställningar. Enbart kräftor, rostat bröd och kryddost räcker inte, utan måste kompletteras med exempelvis en paj. Ett annat alternativ är att helt enkelt laga något där kräftor ingår. Skalet från några kräftor fungerar som grund för en kräftsås att njuta till en bit stekt lax. Garnera gärna med kräftor. Eftersom det handlar om en handfull kräftor kan man unna sig lyxen att köpa färska, svenska, åtminstone för att lägga överst. Det känns som om tiden är mogen att tänka mer kvalitet än kvantitet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!