Kräftans tid är nu
Augusti är den första riktiga skördemånaden. Nu kommer allt vad naturen bjuder på löpande band. Bär, svampar, frukter - och nyfångade kräftor.
Foto: Scanpix
Allt som varit fryst mår bäst av att tinas i kylskåp. Att tina kräftpaketet i varmt vatten ger ofelbart torra och trista kräftor. Importerade kräftor må vara kokade med dill, men ofta handlar det om vanlig dill och inte den smakrika krondillen som bara finns en kort tid varje år. Tar man sig tid att koka en ny lag och låta kräftorna dra i den några timmar får de betydligt bättre smak. Tänk bara på att krondillen som används under uppkoket måste slängas så fort kastrullen lyfts av spisen. Låter man de kokta dillkronorna ligga kvar blir lagen besk och osmaklig. När lagen kallnat slår man den över tinade kräftor som varvats med ny, spänstig krondill.
Kräftskivor kan lätt bli ganska torftiga tillställningar. Enbart kräftor, rostat bröd och kryddost räcker inte, utan måste kompletteras med exempelvis en paj. Ett annat alternativ är att helt enkelt laga något där kräftor ingår. Skalet från några kräftor fungerar som grund för en kräftsås att njuta till en bit stekt lax. Garnera gärna med kräftor. Eftersom det handlar om en handfull kräftor kan man unna sig lyxen att köpa färska, svenska, åtminstone för att lägga överst. Det känns som om tiden är mogen att tänka mer kvalitet än kvantitet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!