Krabbkakor – härlig höstmat

Höst är skaldjurstider, men får du inte tag på färsk krabba går det bra med burkvarianten. Vill man göra rätten lite matigare är tillbehöret ris en god idé.

Crab cakes - gott i höstkylan.

Crab cakes - gott i höstkylan.

Foto: Sandra Gunnarsson

Mat & dryck2017-09-22 05:00

Crab cakes med mangosallad och chilihet dipsås

4 port

Tid: 40 min

ca 500 g krabbkött (burk går bra)

2 ägg

½ dl ströbröd

2 röd chili

2 vitlöksklyftor

2 salladslökar

Fisksås/salt

Nuoc cham dipsås

1 röd chili

1 vitlöksklyfta

5 msk strösocker

½ dl vatten

½ dl fisksås

1 dl färskpressad limesaft

2 mango

2 salladslökar

150 g blandad sallad

1 kruka koriander

1 msk olja

Matolja till stekning

1. Pressa ur överflödig vätska ur krabban i en sil. Blanda krabbkött med ägg, ströbröd, finhackad chili, finhackad vitlök och finstrimlad salladslök. Smaka av med fisksås till lagom sälta. Låt stå under tiden du förbereder de övriga tillbehören.

2. Kärna ur och finhacka chilin. Finhacka även vitlöksklyftan. Lägg i skål tillsammans med socker. Slå över ½ dl kokande vatten. Låt svalna, tillsätt fisksås och limesaft.

3. Tärna mangon och finstrimla salladslökarna. Blanda med sallad och koriander. Tillsätt en skvätt olja, smaka av med salt och peppra.

4. Hetta upp en stekpanna med riklig mängd matolja. Forma mindre biffar av krabbfärsen. Stek i några minuter på båda sidor. Låt rinna av på hushållspapper.

5. Servera crab cakesen tillsammans med dipsås, mangosallad och ev. ris.

Fredagsreceptet ­– lyxigt och lättlagat

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!