"Kött är obehagligt"

Vad ska man bjuda på när en av gästerna är vegetarian? Det kan vara svårt att komma på något som alla kan äta. Tre vegetarianer delar med sig av sina favoriter.

Caroline Hedlund är 25 år, bor i Uppsala och arbetar som kvartersvärd på Uppsala hem.

Caroline Hedlund är 25 år, bor i Uppsala och arbetar som kvartersvärd på Uppsala hem.

Foto: Staffan Claesson

Mat & dryck2008-02-28 00:01
När Caroline Hedlund flyttade hemifrån slutade hon äta kött helt. Hon tycker att det är obehagligt att hantera kött, för att inte tala om att äta det.
- Att äta kött känns som att äta sitt eget ben, säger hon.
För många icke-vegetarianer är det ansträngande att ha en vegetarian bland middagsgästerna. Man vill komma på något som passar alla. Oftast blir det ugnsrostade rotfrukter, berättar Caroline Hedlund.
- Man tar bara bort köttet. Det känns som om de tycker att det är lite besvärligt. De säger ofta: nu har vi ordnat så att du också kan äta.

Caroline Hedlund tycker att det är lite charmigt ibland.
Hennes favoritmat är indiska rätter. I Indien finns lång erfarenhet av vegetarisk mat och den är näringsrik, med mycket kikärter och baljväxter. I sin egen matlagning använder hon ofta keso, frön och proteinrika sojabönor.
- När jag gick en kurs i näringskunskap fick jag lära mig att kroppen bäst tillgodogör sig protein från ägg, soja och kött. I den ordningen, berättar hon.
Men man behöver inte ha en massa kunskap för att vara vegetarian. Det räcker med det man lär sig på hemkunskapen, hävdar hon. Man måste helt enkelt ersätta köttet med annat protein.

Tips: Byt ut rundkornigt ris mot hirsch när du gör risotto. Det innehåller mer protein och mineraler.


Fyllda pastarör
(4 personer)
250-300 g sojabönor (en avrunnen konservburk)
70 g småbladig spenat
200 g fetaost (gärna mager)
1 dl solrosfrön
1 klyfta vitlök
1 nypa svartpeppar
1 nypa vitpeppar
1 nypa färsk basilika
1 dl riven ost (gärna mager)
2 msk olivolja
16-20 cannelloni
2 förpackningar krossade/passerade tomater

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Mixa sojabönor, spenat, fetaost och solrosfrön till en slät smet med hjälp av stavmixer eller matberedare. Tillsätt olivolja, basilika (spara lite till garneringen), vitlök och kryddor och mixa igen. Häll smeten i en plastpåse, klipp ett hål och spritsa in i pastarören. Lägg rören i en ugnssäker form (alternativt använd kastrull eller stekpanna med lock) och häll över tomaterna. Späd eventuellt med lite vatten. Rören behöver inte täckas helt. Strö över riven ost. Ställ in i ugnen (eller koka på svag värme) tills rören är mjuka. I ugn tar det ca 30 minuter och på spisen mindre än halva tiden.
Garnera med lite basilika och servera med valfri grönsak och ett gott bröd.
Mixen kan också med fördel ätas kall till vanlig pasta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!