2-3 flaskor koncentrerad saft
2 kg körsbär
4 dl vatten
6 dl strösocker per liter avrunnen saft
2 lime
1 apelsin
Gör så här:
1. Skölj och kärna ur körsbären. Häll upp dem i en stor rostfri kastrull och tillsätt vatten. Krossa tio körsbärskärnor och ta de små mandlarna som finns inuti kärnorna och lägg ned i kastrullen.
2. Låt koka upp och koka i 10-15 minuter. Pressa ut saften ordentligt från de bär som inte gått sönder. Låt rinna av - antingen i saftsil eller durkslag. Pressar du bären med en slev mot durkslaget får du en grumlig saft, men minst lika god.
3. Mät saftmängden. Koka upp och tillsätt 6 dl socker per liter saft. Koka under omrörning tills sockret har löst sig och sedan några minuter extra.
4. Ta bort från värmen, skeda bort skummet och tillsätt rivet skal från den ena limen samt pressad lime- och apelsinsaft.
5. Häll upp på väl rengjorda varma glasflaskor, gärna direkt från diskmaskinen, och förslut. Förvaras svalt.