Kolonisternas favoritrecept
En odlarsäsong utan dess like. Så beskriver tre kolonister den gångna sommaren. Men vad gör de av alla grönsaker och bär? Vi ber tre odlare från Kvarngärdet i Uppsala om deras bästa recept.
Fr v: Anna Forslund, Galina Krupina och Anders Appelquist.
Foto: Pernilla Sjöholm
Har haft kolonilott i cirka 12 år.
Odlar: Allt! Bland annat morötter, potatis, gurka, bondböner, squash, tomater, sallad, dill och hallon. Och en hel del blommor som han driver upp på våren och som hustrun pysslar om.
Köper du aldrig grönsaker i affären?
- Nej, inte den här tiden på året. Mycket ger jag också bort till mina fyra barn och elva barnbarn. De har upptäckt hur gott det är med självuppgrävd potatis.
Har du någon favoritgrönsak?
- Det skulle vara potatis. Att dra sin egen ur grönsakslandet, det är en höjdare. Jag har sex olika sorter. Potatis var också det första jag odlade när jag fick lotten. Har man bara potatis klarar man sig.
Hur ofta är du här?
- Varje dag, ibland upp till sju timmar på en dag.
Hur orkar du?
- Det frågar hustrun också. Hon trodde att jag var från vettet när jag började. Jag hade aldrig odlat i hela mitt liv. Men det finns inget bättre. I min ålder, 77 år, hade det annars blivit tv. Många vet nog inte hur givande det är för kropp och själ att påta i jorden.
Så odlingen ger dig krafter?
- Ja, men det gör också den fina samvaron med de andra odlarna. Man lär känna mycket folk när man är här så ofta.
Av de andra odlarna har jag fått höra att du kallas för Odlarkungen. Har du något tips till andra hobbyodlare?
- Man behöver inte lägga gröna tomater att mogna i en skål vid fönstret. Pröva att lägga dem i en mörk papperskartong, då mognar de snabbare.
Anna Forslund
Har haft kolonilott i två år.
Odlar:
Mest rödbetor, morötter och potatis. Potatisen finns i massor, fast hennes ser man inte med blotta ögat eftersom blasten förmultnat. Har också krusbär-, hallon- och svartvinbärsbuskar.
Vad gillar du mest?
- Går inte att säga. Men bärbuskarna behöver ju inte skötas om på samma sätt som det andra. Ändå ger de en riklig skörd. Jag har fått massor av svartvinbär och fick be mamma komma hit och plocka, man vill ju inte att något ska förfaras.
Vad gör du av resten?
- Gör sylt och marmelad, fryser in och ger bort. Annars odlar jag mest för husbehov och prövar mig fram, eftersom jag inte hållt på så länge.
Men det växer ju bra?
- Ja, fast det är det gynnsamma vädrets förtjänst. Jag har inte riktigt hunnit med att vattna och rensa som man ska.
Något undantag som gått mindre bra?
- Squashen. Tyvärr dog den.
Innebär det att du aldrig mer tänker odla squash?
- Nej, verkligen inte. Som tur är finns det massor av hjälpsamma människor att fråga om man misslyckas.
Varför gav du dig in i det här?
- Jag gillar hela idén med att odla sina egna grönsaker. Helst skulle jag vilja bo i hus, men bor i lägenhet. Sen är det lite som terapi. Har man haft en stressig dag på jobbet är det så skönt att komma hit.
Galina Krupina
Mångårig odlare, tog över nuvarande kolonilott för fyra år sedan.
Odlar: Allt som är vackert och lite ovanligt. Trombocinosquashen till exempel, som ser ut som en trumpet i formen. Och aronia, en buske med svarta bär som innehåller massor av antioxidanter och c-vitamin.
Så du experimenterar dig fram?
- Både och. Fram för allt är det variationen jag är ute efter.
För två år sedan satte jag till exempel havtornsbuskar, som finns som trädgårdssort. Nu ska det bli kul att se hur mycket bär jag får. I sommar har det bara kommit ett enda. Det ska tydligen dröja upp till sex år innan busken ger bär.
Vad har varit lättodlat denna säsong?
- Det mesta, sommaren har ju varit den bästa ur odlarsynpunkt.
Mest av allt utmärker sig din enorma björnbärsbuske. Grenarna dignar av björnbär, stora som plommon. Hur gick det till?
- Den trivs väl.
Vid sidan av dina ovanliga bär och grönsaker har du allt från röda vinbär till pumpa, mynta och timjan. Går allt åt?
- Nej, det är svårt att hinna med. Men det roligaste är att odla och mycket ger jag bort till vänner.
Allt på din kolonilott ser så frodigt ut. Har du gröna fingrar?
- Nej, det är tiden man lägger ned som räknas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!