Killar med smak för vegetariska mål

Fotbollskillarna i Gränbyskolans idrottsklass var först skeptiska till att laga vegetariskt. De ville hellre sätta tänderna i en blodig biff. Men inte nu längre. När de förvandlade säsongens grönsaker till en praktfull buffé var det många som tänkte om.

Joakim Bergman, Samuel Fagerberg och Marcus Simons dribblar sig igenom en vegetarisk buffé tillsammans med de andra killarna i Gränbyskolans idrottsklass.

Joakim Bergman, Samuel Fagerberg och Marcus Simons dribblar sig igenom en vegetarisk buffé tillsammans med de andra killarna i Gränbyskolans idrottsklass.

Foto: Patrik Lundin

Mat & dryck2009-09-24 10:54
Det är ett kreativt kaos som möter oss i hem- och konsumentkunskapens klassrum på Gränbyskolan. Fjorton fotbollskillar i klass 8 F ska laga en vegetarisk buffé med sju rätter på mindre än två timmar, genomgången inräknad.
Lisa Landerhjelm, lärare på skolan, har satt på fartfylld 70-talsrock för att få till den rätta stämningen. Någon tar ett par danssteg till musiken, snurrar runt med en potatisskalare i handen och frågar henne om morotskakan är klar.
- Prova med en sticka, den ska inte vara klibbig, svarar Lisa Landerhjelm.

Vid arbetsköket intill står Joakim Bergman och river morötter till den vegetariska risotton.
- Jag brukar inte äta sådant här, ska bli spännande att se hur det smakar, säger han.
Han är i samma matlag som Tómas Vedie, som står och skär upp gurka till en taboulet.
- Det här har jag gjort förut, jag brukar få hjälpa till hemma, antingen med maten eller passa småsyskon, säger han.
Han tyckte först att det verkade trist att laga vegetariskt eftersom han gillar kött.
- Jag blir inte mätt av grönsaker, förklarar han.

Men när buffén står uppdukad för provsmakning tycker han att det smakar riktigt gott.
Lisa Landerhjelm, som arbetat med temat Skördefest i höst, säger att eleverna var skeptiska till en början.
- De sa "får vi inget kött". Många har aldrig hört talas om svartrot eller ens ätit squash. Just därför är det roligt att de skapar måltider som blir en positiv överraskning.
Allan Mahmoud, som lagar vegetarisk paj, gillar hem- och konsumentkunskapen, han är noga med att följa receptet i boken och funderar över om han rivit för mycket ost eller inte.
- Här måste man göra som det står i boken. Hemma kan jag improvisera, säger han.

Från köksgrannen hörs ett ljudligt "mmm, vad gott det luktar". Det är Alexander Östervall som lyft på kastrullocket till den färdiga pastasåsen.
- Man går lite på känslan när man lagar mat, säger han.
Alexander Östervall har aldrig ätit squash, som han hackat ner i såsen. Men han tror att det smakar som gurka.
Hur ska man tänka när man lagar mat?
- Man ska planera, så slipper man springa fram och tillbaka för att leta efter grejer, säger han.

Det har blivit dags för dukning. Ett grupp ställer fram porslin och lägger en gul servett på varje tallrik. De andra diskar köksredskap och sveper med disktrasan över alla bänkar.
Lisa Landerhjelm är nöjd med arbetsprestationen. Hon tycker att eleverna är duktiga på matlagning och kan konsten att samarbeta.
Provsmakningen sker innan skollunchen. Men dubbla portioner har ingen emot. Maten tar snabbt slut och det är ingen som frågar efter kött.

Recept:

Wokade grönsaker
4 pers

1 röd paprika i strimlor
200 g färsk svamp i skivor
2 vitlöksklyftor, finhackad
10 cm purjolök i skivor
200 g aubergine i skivor
200 g squash i skivor
Olja
Peppar
Riven ingefära
Soja

Tillbehör: kokta nudlar

Hetta upp olja i en wokpanna eller stor stekpanna. Woka grönsakerna mjuka i olja, tillsätt mer olja om det behövs. När grönsakerna är mjuka tillsätt peppar, soja och ingefära. Smaka av. Blanda gärna de kokta nudlarna med grönsakerna innan servering.

Taboulet
4 pers

2 dl bulgur
2 små rödlökar
2 tomater
10 cm gurka
1 paprika
4 msk olivolja
2 tsk pressad citron
4 krm salt
1 krm peppar
1 dl hackad färsk bladpersilja
1 dl hackad färsk mynta
Några svarta oliver

Koka bulgur enligt anvisningarna på förpackningen. Låt den svalna. Skala och finhacka rödlöken. Skölj och hacka tomat, gurka och paprikan. Blanda ihop olja, pressad citron, salt och peppar i en skål. Rör ned bulgur och grönsakerna. Tillsätt persilja och mynta efter smak. Lägg i oliverna.


Gränbyskolans morotskaka
Cirka 16 bitar

2 ägg
2 dl strösocker
3 dl finrivna morötter
100 g smält smör eller margarin
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Kanel att strö över kakan

Glasyr: 1 dl kesella och ½-1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och riv morötterna fint. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ned smöret och morötterna i äggsmeten. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Rör ned mjölblandningen i äggsmeten. Häll smeten i en liten smord långpanna. Strö över lite kanel. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter. Rör samman glasyren. Bred glasyren över kakan när den svalnat. Skär den i bitar.


Kockens läckra sås till pasta
4 pers

1 gul lök
cirka 200 g champinjoner
2 morötter
cirka 20 cm squash
2 msk margarin
2 dl vatten
2 tsk buljongpulver
2 dl lätt crème fraiche
4 krm dragon
4 krm salt
2 krm svartpeppar

Koka vatten till pastan. Skala och hacka löken i små bitar. Rensa svampen och hacka i små bitar. Skala morötterna och skär i tunna bitar. Skär squashen i tunna bitar. Lägg 2 msk smör i en kastrull. Fräs grönsakerna i cirka 5 minuter. Häll i vatten och buljongpulver. Häll i cremefraiche. Lägg i dragon, salt och peppar. Koka på svag värme i cirka 3 minuter. Servera med kokt pasta.

Tillbehör: kokt pasta

Snabba baguetter
2 st

25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
2 msk olja
1 tsk salt
1 dl grovt rågmjöl
6-7dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Häll på fingervarmt vatten och rör tills jästen löser sig. Tillsätt olja, salt och rågmjölet. Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta degen tills den är smidig och släpper bunken. Låt den jäst i 10-30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på arbetsbänken och knåda den väl. Dela degen i två delar och forma till längder cirka 30 centimeter långa. Lägg dem att jäsa på en plåt, cirka 20 min. Grädda mitt ugnen i cirka 12 min.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!