Kanelbullen får internationell konkurrens

Kanelbullen är bullarnas bulle i Sverige. Men i andra länder runtom i världen bjuds det på helt andra bullar. I Grekland är det till exempel populärt med sötare bakverk med mycket nötter. Baklava är en sådan favorit hemma hos Maria Kartsidou. Hon bjuder oss på sitt bästa recept.

Maria Kartsidou bakar baklava.

Maria Kartsidou bakar baklava.

Foto: Rolf Hamilton

Mat & dryck2008-10-04 10:00
Nötter, drypande fett, filodeg, kanel och sockerlag. Det blir himmelsk god baklava efter en timme i ugnen, en klassisk sådan från Grekland som Maria Kartsidou lärt sig laga av sin mamma.
- Greker älskar baklava. Det är jättegott, säger Maria Kartsidou och nyper tag i den tunna filodegen.

Filodeg är en papperstunn deg gjord på vetemjöl, olja, salt och vatten som finns att köpa färdig i de flesta större livsmedelsbutiker. Bladen är lövtunna och läggs en och en i en form med nötfyllning emellan.
För att göra baklava behöver man bara lite tålamod och noggrannhet, eftersom bladen lätt går sönder. Annars är det lätt, tycker Maria Kartsidou.
Tillsammans med sin make och svåger driver hon kafé Cosmos i Uppsala där man såklart kan beställa baklava.

I Grekland ska det vara valnötter och mandel i baklavan. Men på senare år har man även börjat använda pistaschnötter precis som man gör i länderna i Mellanöstern, berättar Maria Kartsidou medan hon penslar varje degblad med margarin.
Hon flyttade till Sverige för 23 år sedan. Innan flytten bodde hon i staden Serres i norra Grekland och det var också där som hon träffade sin man.
Numera åker paret och de två svenskfödda barnen varje sommar och hälsar på familj och släkt. Ena foten finns i Sverige, den andra i Grekland.
- Så länge vi har våra familjer kvar i Grekland har vi kvar alla band. Det gör att vi känner oss som både greker och svenskar, säger Maria Kartsidou, som hunnit lägga i hackad mandel och valnötter i en ugnsform.

Nu fattas bara ett par ytterligare lager filodeg innan härligheten ska in i ugnen och gräddas.
Maria Kartsidou säger att baklava är en väldigt söt och kompakt bakverk som grekerna äter som dessert tillsammans med starkt kaffe. Att ta en baklava till fikat varje dag är kanske inte att rekommendera, även om den är väldigt god. Man skulle nog tröttna i takt med att kroppshyddan växer, nej, baklava ska ätas efter en god middag. Den passar också bra att ha till festligheter som påsk och jul, med en klick grädde eller vaniljglass.
Maria Kartsidou äter gärna baklava vid dessa tillfällen, men favoritdesserten är kanske ändå en söt chokladkaka som också innehåller en ansenlig mängd sockerlag. Chokolatina, heter kakan och blir lagom mjuk och krämig av vätskan, precis som baklavan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!