Kalkon med svampröra och calvadossås

(8 port)1 minikalkon, 2,5-3 kg2 tsk salt, 0,5 tsk vitpepparFyllning:1 knippa persilja, 2 äpplenChampinjonröra:300 g färska champinjoner, 3 endiver, 3 äpplen, smör, 1,5 dl crFme fraiche,salt, peppar, 1 tsk dragon, 1 dl finhackad persilja.Sås:3 dl sky + buljong, 3 dl äppelcider, 3 tsk arrowrot, salt, peppar, 3 mskcalvados eller 2 msk konc äppeljuice, ev soja.Bakade potatishalvor: 8 jämnstora potatisar (mjölig sort) typ King Edward,smält smör, salt, timjan.

Mat & dryck1998-11-24 10:24
Tina kalkonen enligt anvisningar på förpackningen. Ta ur inkråmspåsen. (Inkråmet kan ev kokas av i vatten och användas till buljong) Krydda med salt
och peppar in- och utvändigt.
Hacka persiljan grovt och skär äpplena i klyftor. Fyll kalkonen.
Lägg den i en ugnssäker form med bröstet upp. Pensla med smält smör.
Stek kalkonen på nedersta falsen i ugn vid 175 grader, 1,5-2 timmar.
Klyv skrubbad potatis i halvor på längden. Pensla snittytan med smält smör och krydda med
salt och timjan.
Ställ in i ugnen när drygt 30 min återstår av kalkonens stektid. Pröva om kalkonen är klar genom att sticka i låret. Är köttsaften genomskinlig är den färdig.
Lägg över kalkonen på en skärbräda. Täck med
folie och låt den vila. Vispa ur formen med lite vatten och sila skyn.
Svampröra:
Skiva svamp och endiver. Kärna ur äpplena och klyfta dem. Fräs svampen i lite smör utan att den tar färg några minuter. Tillsätt endiver, äppelklyftor och crFme fraiche. Koka sakta 5-10 min. Smaka av med salt, peppar och dragon. Blanda ner persilja.
Till såsen späder man skyn med buljong till 3
dl. Blanda skyn med äppelcider i en kastrull och koka upp. Red av med arrowrot utrört i lite kallt vatten. Smaka av såsen med salt, peppar och
calvados eller med koncentrerad äppeljuice.
Bjud kalkonen ''styckad'' i portionsbitar med sås, bakad potatis och svampröra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!