Kalasmat för sommarens alla fester

MAT OCH DRYCK Nu är alla festers säsong. Bröllop, dop, konfirmation och examen är bara några av dem. För att inte tala om midsommar som inte är långt bort. Lika härligt som besvärligt kan det kännas när det är kalasdags och var finns tiden att planera maten?

Mat & dryck2004-05-27 00:00
Låt oss säga att du ska satsa på en buffémiddag för 15 personer.
Sallad? Nej, vad tråkigt. Paj? Suck, det får man ofta. Rostbiff och potatissallad då? Kom igen — hur uttjatat är inte det?
Inte om man gör på mitt vis. Hottar upp den annars rätt smaklösa rostbiffen med en läcker marinad och massor av rucola, oliver och pinjenötter och ger potatissalladen lite grekiskt sälta genom en härlig fetaostdressing. Potatissalladen gör jag på vårens första färskpotatis.

Primörtillbehör
Som tillbehör på buffén har jag tagit tillvara på ett par till typiska säsongsprimörer nämligen sparris och jordgubbar. Sparrisen ångkokar jag i mik­ron för att de ska bli knapriga och behålla färgen. Till dem serverar jag en ljuvlig vinägrett där jag bytt ut den klassiska oljan mot brynt smör för att få en trygg nötaktig smak som passar bra till den blyga primören.
Jag toppar hela härligheten med generösa flagor av färsk parmesanost, flingsalt och nymalen svartpeppar. Mums!
Jordgubbarna rörs i sötaste honung och får kröna små tarteletter fyllda med den lenaste mascarponeost smaksatt med florsocker, vanilj och citron. Vill du inte pilla med tarteletter går det bra att göra en stor paj och skära i små bitar.
Hoppsan, jag höll på glömma de viktigaste. Välkomstdrinken. Det är viktigt med en drink som gästerna får i handen när de kommer.
Jag gör en sommardrink på fläder, mynta och cider. Den som vill spetsar till lagom styrka med gin eller vodka. Visst är det enkelt att göra kannor med drinken och servera som bål men håll med om att få en drink i ett drinkglas känns mer sofistikerat. Gör
dubbel sats om du vill servera påfyllning.

Fiffiga tilltugg
Sommarens enklaste och fiffigaste tilltugg blir små minimozzarella med cocktailtomat och basilikablad på en pinne. Tufft, kul och gott. Dubbla gärna satsen då de brukar vara populära.
Bröd, ost och smör hör till. Den som vill utöka buffén gör ett par pajer, kanske med lax och skaldjur eller ost och oliver. En stor bönsallad kan passa bra och några grillade kycklingben. Satsa på något enkelt vin, öl och bordsvatten samt barndricka.
Må solen skina på ert sommarkalas!

Fläderflört med mynta
15 drinkar)
Tillsätt isen precis före servering.

1 liter fläderdryck
saft av 1/2 citron
3 msk strimlad färsk
mynta
4 dl äppelcider (alkoholfri)
is
ev gin eller vodka efter smak

Blanda samtliga ingredienser i en stor kanna och fyll cocktailglas eller mindre engångsglas.

Mozzarellaspett
(15 stycken)
250 g cocktailtomater,
ca 15—18 st
150 g minimozzarella,
ca 15—18 st
15 basilikablad
15 små cocktailpinnar

Varva tomat och ost på pinnarna och toppa med ett basilikablad.

Marinerad rostbiff
15 portioner)
Gör marinaden dagen före och häll på cirka 20 minuter innan servering.

1 1/2 kg rosaröd rostbiff
i skivor
flingsalt och nymalen
svartpeppar
1 ask rucola
1 hackad rödlök
4 msk rostade pinjenötter
1 dl svarta goda oliver,
t ex kalamata

Marinad:
1 1/2 dl balsamvinäger
1 1/2 dl rapsolja
3 msk soja
2 1/2 msk brunt farinsocker
2 finhackade vitlöksklyftor
1/2 hackad röd paprika
1/2 hackad grön paprika
1 urkärnad och finhackad
röd chili
salt och nymalen
svartpeppar efter smak

Vispa ihop ingredienserna till marinaden. Låt den stå i kyl minst en timme före användning, gärna över natten. Bottna ett stort vackert fat med rucolasallad. Arrangera rostbiffen ovanpå. Salta och peppra generöst. Häll över marinaden och
toppa med rödlök, pinjenötter och oliver.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!