Kalas med skal

Nu finns musslor, krabbor, hummer och diverse andra krabater. Som en del älskar och andra inte ens kan se åt.

Nu är det hög tid för skaldjur. De är extra matiga så här års.

Nu är det hög tid för skaldjur. De är extra matiga så här års.

Foto: Pernilla Sjöholm

Mat & dryck2008-10-19 00:00
Att vi äter skaldjur så här års beror till stor del på traditionen. Tidigare var hösten tid för premiär för insjökräftor, men den är avskaffad. Men fortfarande gäller ett premiärdatum för hummern och det är tredje måndagen i september.
För de övriga skaldjuren finns inte motsvarande datum, men det kalla vattnet gör skaldjuren gott och på sommaren har de inte hunnit växa till sig. Även om räkor passar fint för varma sommarkvällar, är de inte i sitt esse under sommaren.

Den som är ute efter den tid då skaldjuren är som allra bäst bör faktiskt vänta till januari och februari. Men då talar vi om finlir och förmodligen krävs en tränad tunga för att upptäcka den skillnaden.
Bortsett från att skaldjur kan se läskiga ut, slemmiga och insektsliknande, har de andra yttre fördelar. Man ser vad man stoppat i sig och det känns äkta i motsats till all processad mat. Jämför med exempelvis en fiskpinne.

Jag glömmer aldrig första gången jag skulle äta ett ostron. Lagom kaxig på Wasahof i Stockholm klämde jag citron över moluskeln och svalde. I samma sekund var jag övertygad om att det lilla djuret rörde sig men det var för sent. Jag hade redan svalt. Men jag gillade det verkligen. Smaken av salt hav och tång var oemotståndlig. Dessutom är ostronfångsten ett hantverk, de plockas för hand av dykande fiskare.
Ostron är kanske överkurs för nybörjare, medan musslor är behändigare. Du äter dem kokta, inte levande, de är lättlagade och billiga. På Västkusten kan man plocka musslor och koka purfärska. Men då måste man ringa "Fröken Mussla" först och kolla om de är ätliga för dagen. Vissa dagar kan de vara oätliga på grund av giftalger. De gäller inte köpta, som är odlade.

Krabbor är ett matigt skaldjur. När du köper en krabba ska du titta på skalet. Är det mörkt, lite skamfilat och fullt av havstulpaner är det dags för krabban att byta skal och den är som mest välfylld.
En krabba med tillbehör är som en hel maträtt. Själv föredrar jag krabba och hummer naturell med så lite tillbehör som möjligt. Helst på amerikanskt vis med smält smör med en droppe vinäger i och kanske en skaldjurssås gjord på ketchup (!) och pepparrot. Men många gillar varma gratinerade skaldjur. Det är en god idé om du är nybörjare, då blir inte själva skaldjursmaken så framträdande.
Ska du kosta på dig en hummer ska du köpa en färsk om du ska äta den naturell men om du ska gratinera den kan du köpa fryst. Så kort tid i ugnen som möjligt är viktigt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!