Julen lika grön som röd

Under julen frossar vi iskinka, korv, patéer och syltor. För att göra maten något mer varierad både ur hälsosynpunkt och smak bjuder jag på några gröna recept som passar bra till julbordets rätter

Mat & dryck2003-12-18 00:11
Nu är det jul igen och redan har julborden tornat upp sig på restaurangerna. Hemmavid får vi vänta till julafton och då brukar det frossas i skinka, korv, patéer och syltor. Några grisfötter kanske slinker ned samt köttbullar och sill. Så brukar det hålla på ett par dagar. Maten åker fram och tillbaka, ut och in ur kylen tills man känner sig proppmätt på fet julmat.
För att göra maten något mer varierad både ur hälsosynpunkt och smak bjuder jag på några gröna recept som passar bra till julbordets rätter. Grönsakspatén är en höjdare som jag lagat många år och den brukar alltid bli uppskattad. Den passar förträffligt till exempelvis skinkan. Med saffranssås till blir den riktigt julig. En krispig och fräsch fänkålssallad friskar upp med smak av både apelsiner och salt fetaost. Couscoussalladen har fått smak av typiska julkryddor. Grönkålen som annars brukar hänga med som trött dekoration till skinkan har jag smörstekt med knaprig resultat. Mycket gott till.

Mycket frukt
Se till att ställa fram ett stort fat med frukt efter varje sittning. Skär du dessutom upp den i ätvänliga bitar brukar även de som sällan äter frukt ta för sig. Eller gör en härlig fruktsallad. En hemlagad eller köpt sorbet svalkar efter den tunga maten.
Förutom de här recepten ger jag lite fler tips på gröna tillbehör. Prova er fram och gör åtminstone en grön rätt till julbordet i år. Låt det sedan bli tradition.
God och smaklig jul!

RECEPTEN (finns även i kokboken)

Grönsakspaté med saffranssås,
(18-20 bitar)
Förhöjer stämningen kring julbordet med sin söta och nötiga smak. Gott till skinka och revbensspjäll med mera.

450 g morötter
450 g palsternackor
500 g fryst hackad spenat
3 dl lätt crème fraiche
6 ägg
6 msk potatismjöl
3 krm socker
1 krm malen muskot
salt och peppar efter smak
200 g hasselnötter


Sätt ugnen på 175º och ställ in en långpanna fylld med vatten i mitten. Klä en avlång form (2 liter) med smörat smörpapper. Skala och koka morötter och palsternackor i varsin kastrull tills de är mjuka. Häll av vattnet och mixa var för sig till två puréer. Det får gärna vara lite grovt. Låt spenaten tina i durkslag under tiden. Blanda de två puréerna med 1 dl lätt crème fraiche, 2 ägg och 2 msk potatismjöl vardera. Tillsätt 1 krm socker i varje samt salta och peppra efter smak. Pressa ur överflödigt vatten ur spenaten med baksidan av en slev. Blanda spenaten med de resterande 2 äggen och 1 dl lätt crème fraiche samt 2 msk potatismjöl. Smaka av med socker, muskot och salt och peppar. Grovhacka nötterna. Häll morotspurén i botten av den smörpappersklädda formen. Fördela hälften av nötterna på. Häll sedan spenatblandningen över och strö på resten av nötterna. Avsluta med ett lager palsternackspuré och lägg till sist ett smörat smörpapper ovanpå och tryck till. Sätt in patén i det varma vattenbadet och grädda i ca 1 timme. Känn med en provsticka om den är färdig. Den ska vara torr när du tar upp den. Låt patén svalna innan du stjälper upp den.


Saffranssås
1 kuvert saffran (1/2 g)
2 burkar (4 dl) matyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk olivolja
salt och nymalen svartpeppar

Stöt saffranet i mortel och blanda med yoghurt, vitlök och olivolja. Smaka av med salt och peppar efter smak.

Fänkål med apelsin, fetaost och svarta oliver,
(ca 10 portioner)
Frisk fläkt bland korvar och syltor är denna syrliga och krispiga sallad.

2 stora fänkålsstånd
3 stora apelsiner
200 g fetaost
2 dl svarta kalamataoliver
1 näve rucolasallat
1 msk olivolja
flingsalt och nymalen svartpeppar

Ansa och dela fänkålen i två delar längs med. Skär bort rotstocken och skär så tunna skivor du kan på längden. Lägg på ett vackert fat. Skär apelsinerna helst i hinnfria klyftor och strö på. Smula över osten och blanda om. Toppa med oliver och rucola. Ringla över lite olivolja och salta och peppra generöst.


Couscoussallad med julkryddor,
(ca 10 portioner)
En matig sallad där jag plockat in saffran och kanel samt knapriga bönor och annat gott. Smörstekt grönkål ger en spännande kontrast.

3 dl couscous
3 dl vatten
1/2 msk kycklingfond
1/2 kuvert saffran
1 kanelstång
1/2 tsk spiskummin
200 g frysta brytbönor
200 g fryst majs
1 burk kidneybönor (410 g)
1/2 hackad rödlök
1 hackad röd paprika
3 msk russin
2 msk olivolja
salt och nymalen svartpeppar efter smak

250 g färsk grönkål i mindre bitar
2 msk smör till stekning
flingsalt

Koka upp vatten med fond, saffran, kanelstång och spiskummin. Häll couscousen i en skål och slå den heta vattenblandningen över. Täck med lock eller plastfilm och låt stå i 5 minuter. Tillaga brytbönor och majs enligt förpackningen. Häll av kidneybönorna och skölj av dem. Fluffa upp couscousen med en trägaffel och tillsätt bönor, majs och de hackade grönsakerna samt russin. Blanda väl och smaksätt med olivolja och salt och peppar. Fräs grönkålen hastigt ett par minuter i smöret. Salta. Lägg upp på ett stort fat och häll över couscoussalladen.


Fler gröna tips:
  • kokta rödbetor i klyftor med smulad ädelost
  • strimlad vitkål, riven morot och klyftad äpple i en lätt sås av matyoghurt och riven pepparrot
  • strimlad rödkål, apelsinklyftor och russin
  • varm brysselkål med lite crème fraiche saffran och tomat
  • rostade palsternackor och morötter med lite smör, honung och salt
  • bönsallad på t ex kidneybönor, stora vita bönor och haricot vertes samt rödlök och paprika i vinägrett
  • bakad sötpotatis i halvor med lite smör, kanel och farinsocker
  • kokta och smörslungade morötter smaksatta med lite rivet apelsinskal och vallmofrön
  • kokt broccoli med rostad flagad mandel och vinägrett
  • tomater, rödlök och svarta oliver samt en skvätt balsamvinäger och några droppar olivolja
    Salt och peppar till samtliga rätter.
    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!