Julbord utan kött
Man kan skapa ett gott julbord utan att behöva använda råvaror från djurriket. Det berättar Annika Landgren, Anders Kemi och Lars Edberg som tillagar ett vegetariskt julbord för medlemmarna i Vegetariska föreningen och Djurens rätt. UNT har besökt deras tillagningskök i Löten i Uppsala.
Ett grönt julbord utan animaliska produkter kan ha lika många rätter som ett vanligt julbord.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Men Annika Landgren, Anders Kemi och Lars Edberg är inte uppjagade. Det är dan före julbordsdan då de ska servera ett sextiotal gäster. Senapssill utan sill, julrot i stället för skinka och kornbollar i stället för köttbullar. Principen är att hålla på traditionen men utan att använda råvaror från djurriket. Lite klurigt med tanke på att det mesta på vanliga julbord är kött eller fisk i olika former.
Nära originalet
-Det går att hålla sig nära originalet och vara traditionsbunden. Vi är intresserad av vårt kulturarv utan att använda animaliska produkter. Och vi har hela natten på oss, säger Anders Kemi.
Några av rätterna har de gjort hemma i förväg. Dessutom har de rutin. Det är nionde året i rad som de lagar veganskt julbord för medlemmarna i vegetariska föreningen och förbundet Djurens rätt.
Lars Edberg mixar solrosfrön och blandar med vatten. Det blir en tjock fluffig vit röra när han är klar. Den använder han som ersättning för vispad grädde i rödbetssalladen. Att experimentera och krydda friskt är deras recept för ett spännande julbord. Dessutom lägger de sig inte vinn om att maten ska vara nyttig.
-Poängen är att det ska bli rikt och mustigt. I den vegetariska svängen ska allt jämt vara så nyttigt. Här satsar vi enbart på att det ska vara gott, säger Lars Edberg.
Äter kött ibland
Annika Landgren, som varken är vegetarian eller vegan, plockar fram rödlöksmarmelad som hon förberett hemma. Det händer att hon äter kött ibland, men inga blodiga biffar, förstås. Julbordet passar blandkostare också och recepten här under kan kan komplettera och göra ett vanligt julbord grönare.
För några år sedan höll tillställningen på att växa dem över huvudet. Efter starten fördubblades antalet gäster varje år. De fick byta lokal år från år för att få sittplats till alla. En gång hade de 150 gäster. Då var det inte roligt längre, bara att ösa ut mat och de bestämde sig för att sätta ett tak på 60 personer.
Det här året har de en väntelista på 70 personer. Men de får klara sig utan gratänger, patéer, syltor och de övriga rätterna. Nästa år kanske de har chans att komma med. Anmälningarna strömmar in redan under våren.
Här följer några av deras recept:
Nötstek
(ca 6 personer)
2-3 gul lök
30 gr mjölkfritt margarin
ca 4 dl blandade nötter,
t ex jordnötter, valnötter,
cashewnötter
ca 6-7 skivor bröd, tex
vörtlimpa utan russin
5 dl grönsaksbuljong
eller vatten
1 tsk blandade kryddor
salt och peppar (efter smak)
Finhacka lök och fräs i margarin tills den är genomskinlig. Mal nötterna och brödet fint i mixer. Hetta upp buljong till kokpunkten och rör ner alla ingredienser. Blanda. Häll allt i smord ugnsfast form. Jämna till ytan. Strö över brödsmulor. Grädda i 200 grader i cirka 30 min tills den är guldbrun.
Ärtpaté
6 dl torkade gula ärtor
3 morötter
1 dl havregryn
3 msk timjan
1 knivsudd muskot
ev vetemjöl
örtsalt och peppar
Blötlägg ärtorna över natten. Koka tills de är mjuka/lite mosiga. Häll av vattnet. Skala och riv morötterna. Blanda de kokta ärtorna, morötterna, havregryn och kryddor. Tillsätt vetemjöl om smeten är för lös. Forma patén med hjälp av en avlång bakform. Grädda i ugnen i ca 30 min på 225 grader.
Rödlöksmarmelad
0,5 kg färska rödbetor
3 stora rödlökar
ca 1 dl sirap
ca 1 tsk salt
ca. 1 dl vatten
ca 2 msk äppelcidervinäger
Skala och skär rödbetorna och rödlöken i ca 0,5 cm breda strimlor. Kokas tillsammans med salt, sirap och vatten i 23 timmar. Smaka av under koktiden, tillsätt ev mer vatten, sirap och salt. Obs tjocknar när den svalnat.
Senapssill utan sill
1 msk senap
1,5 2 tsk socker
0,5 msk vinäger
3 msk olja
salt ock kryddpeppar
1 dl sojagrädde
1 röd lök
1 ättiks-/saltgurka
1 aubergine (eller squash)
Skala och skär aubergine i strimlor (som filéer). Koka dem i kraftigt saltat vatten till dess de blir mjuka och sladdriga. Blanda ihop senap, socker och vinäger. Tillsätt olja i en fin stråle under omrörning. Blanda i sojagrädden. Häll såsen över auberginen. Garnera slutligen med gurka och rödlök.
Kornbollar
(ca 60 st)
1 pkt korngryn
ca 5 dl solrosfrön
kryddor (efter smak,
tex basilika, curry,
kryddpeppar)
4 lökar
ev vetemjöl
Koka korngryn i så lite vatten som möjligt. Rosta och mal solrosfrön. Skala och hacka löken i små bitar och stek lätt. Rör ihop allt till en fast smet. Tillsätt ev mjöl för bättre konsistens. Rulla till bollar. Stek i olja.
Julrot
1 kålrot/rotselleri
34 msk tomatpuré
div kryddor, tex nejlikor,
lagerblad, kryddpeppar,
salt
buljongtärning
senap
sirap
ströbröd
Koka kålrot/selleri ca 1 timme i vatten (ska täcka roten), buljongtärning, tomatpuré och kryddor. Lägg kålroten i en ugnssäker form. Blanda lika delar senap och sirap och bred över kålroten. Strö ströbröd över. Gratinera i ugnen ca 225 grader i ca 20 minuter. Skiva och lägg upp.
Marinerad zucchini
1 zucchini (normalstor)
4 msk citronsaft
2 msk olivolja
12 vitlöksklyftor
örtkryddor efter smak
Gör en marinad genom att blanda citron, olivolja, vitlök och örtkryddor. Hyvla/skär mycket tunna skivor av zucchinin på längden. Låt skivorna ligga i marinaden några timmar. Låt rinna av.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!