Johanna Westman bjuder på julgodis
De flesta av oss lagar julgodis i en eller två dagar ungefär. Men inte Johanna Westman. Hon började i augusti i fjol och blev färdig i februari i år. Sällan har hennes familj uppskattat hennes yrke så mycket.
Johanna Westman ringer på med lite hembakt godis.
Foto: Eva Ankarvall
Nyligen utkom hennes bok, Julgodis för små och stora sockerbagare (Semic). Konstigt nog gillar hon fortfarande julgodis.
- Ja, faktiskt, men jag delar gärna med mig frikostigt också. Jag tycker att dagarna innan jul, då man kokar knäck, gör kolor och praliner är roligast av allt med julen, säger hon och tillägger att en fördel med julgodis är att man kan kosta på sig att misslyckas, råvarorna är ju så billiga. Annat är det med kalvfärsbiffar.
För många är hon nog mest känd som programledare från tv. Från program som Popitopp, en del galor och Melodifestivalen 2005, men sedan några år tillbaka gör Johanna Westman kokböcker för barn och unga. Fast det började med kapitelböcker för barn.
- Jag hade ofta med mig kakor som jag bakat till fikat på förlaget och då förslog de att jag skulle skriva en kokbok. Att det blev en bok för barn föll sig naturligt. Sedan länge arbetar jag ju med barnkultur och är van vid det tilltalet, säger Johanna Westman.
Saknar du inte att synas som programledare i tv och all den bekräftelse det ger?
- Nej, jag tycker att jag får ännu mera bekräftelse av barnen. Till exempel när ett barn berättar att de bjudit på kalas av sånt som de lagat själva och är jättestolta.
Biten av matlagning har hon alltid varit och när hon flyttade hemifrån blommande intresset ut. Sedan dess har det blivit ett antal kokböcker. I april kommer hennes första ut i uppdaterad version. Den heter Första kokboken och är en baskokbok för barn.
Som om det vore nog. Hon gör en matshow också, sjunger en hyllningslåt till potatis, en sång om ett misslyckat restaurangbesök, gör en duett med mixer eller en låt om hur svårt det kan vara att hålla sams i köket men hur lätt det är att äta tillsammans. Antingen uppträder hon på konserthus med en stråkkvintett eller med sitt band Kökskvartetten och musikern Tomas Hirdman. Han sjunger bullrecept och hon bakar samtidigt.
- Det går undan, säger Johanna Westman och det är just bakning som ligger henne närmast om hjärtat.
Men med så mycket mat i ditt liv, blir du inte less på att laga middagsmat?
- Nej, ännu har jag inte tröttnat. Men visst kan det vara svårt att få mina barn att äta också. De påverkas ju av andra och kan tycka fisk är jätteäckligt, säger hon.
Ett knep är att ta med barnen till affären för att de ska bli delaktiga i valet av rätter. Hon låter dem också vara med i köket och ska hon introducera nya ingredienser gör hon det stegvis. Att blanda palsternacka i potatismoset är ett knep. När de gillar moset accepterar de palsternacka i annan form också.
Hur många recept misslyckades när du experimenterade till julgodisboken?
- Hmm, det var nog inget recept som inte kom med. Blev de inte bra försökte jag alltid utveckla dem. Jag är rätt envis.
Men mintkyssar är alltid knepiga att göra, tillägger hon, de hårdnar lätt för fort.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!