Japansk mat- inte bara sushi
Japansk mat är så mycket mer än bara rå fisk på risbollar. Bälingebon Akiko Cerenius äter gärna sushi men lagar helst japansk husmanskost. Den har samma rena smaker som sushin.
Japansk husmanskost.
Foto: Hans E Ericson
Sushi är vanligtvis festmat i Japan, påpekar hon, förutom den som finns paketerad i livsmedelsbutikerna och säljs som lunchmat.
Grillad fisk är vanligt
En typisk husmansrätt är däremot olika grillade fiskar till exempel sill. Japaner som bor i ett ö-rike äter mycket fisk inte bara rå men lagad. Men husmanskosten kan också bestå av pannbiff eller spagetti.
I Akiko Cerenius kök står ett fåtal ingredienser framplockade på köksbordet när vi stiger i i köket. Inte mycket, ett paket potatismjöl, en flaska sirap, en purjolök, en ingefärarot och lite till.
Akiko Cerenius har plockat bort gardinerna i väntan på att hinna byta och solen passar på att skina in på maten.
Tidsbrist styr
Den här dagen ska hon laga en måltid med flera mindre rätter, något som är traditionellt och vanligt i Japan. Rätterna kan också serveras var för sig.
— Det likadant i Japan som i Sverige. Matlagningen styrs av tidsbrist och man lagar vanligtvis inte flera rätter till vardags. Men fisken i aluminiumfolie som jag ska göra är praktiskt taget snabbmat, tillägger hon och börjar skära purjolöken.
Hon skär löken snett så skivorna blir vackert ovala och tillägger att ett tillbehör att en grönsaksrätt alltid ingår som tillbehör i det japnska köket.
Frikadellerna till soppan gör hon av fläskfärs och i smeten blandar hon sake som är japanskt risvin, soja och riven ingefära.
— En enkel soppa är riktig vardagsmat. I Japan är soppan ofta tunn och vi säger inte att vi äter soppa, vi dricker den.
Det märks när hon provsmakar ur kastrullen på plattan. Då tar hon en liten skål, häller upp soppa i den och dricker ur skålen.
En speciell ingrediens som hon använder är misopasta som hon använder till fisken. Den finns att köpa i asiatiska affärer.
För mycket salt
Akiko Cerenius kom till Sverige för 16 år sedan. Då som biolog och forskare. I dag är hon IT-ansvarig på institutionen för cell- och molekylärbiologi, Uppsala universitet. Desutom leder hon japanska språk- och matkurser.
Hennes första intryck av den svenska maten som hon åt på lunchrestaurang var att den var salt. För salt.
Det är inte den japanska. Över huvud taget är den inte stark.
Kryddor ska inte skymma råvarans karaktär. Det är den som ska ge smaken. Och gärna råvaror efter säsong.
Konsistensen betonas i det japanska köket. En sådan liten detalj som hur man skär en grönsak kan ge skillnader i konsistensen. Ta en morot till exempel, om den skärs i slantar blir det mjukare när den är kokt än om den skärs i långa stavar.
Ingen grädde
I japanska köket ingår inte grädde i matlagningen, förutom i desserter. Inga gräddiga såser till kött och fisk.
Däremot är riset viktigt och att det är av hög kvalitet. I Japan har odlandet utvecklats från statligt håll och numera går det att odla ris även i de nordligaste delarna, kring Sapporo, där klimatet påminner om det svenska, fast det är lite varmare på sommaren.
Nu är det inte så att Akiko Cerenius lagar traditionell japansk mat varje dag efter jobbet. Själv kallar hon sin mat japansk-aktig, ett slags hybrid av intryck.
Och ibland blir det blodpudding i familjen Cerenius men aldrig korv, om den inte råkar komma från Småland och gå under beteckningen isterband.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!