Hemmabagaren Ronnie Nilsson närapå svimmar av glädje när han kliver in i UNT-redaktionens kök, där testet äger rum. Tjusiga bakverk ligger uppradade på ett avlångt bord som en semlornas egen catwalk.
– Ahh, följt av en njutningsfull suck, undslipper honom när han ser bullarna med ringformad grädde och florsockerpudrade lock.
Han är på plats tillsammans med cateringföretagaren Johanna Mellberg och matbloggaren Johan Hedberg för att betygsätta semlor från åtta av Uppsalas försäljningsställen. Alla utom en semla är från ett bageri med egen tillverkning. En ”dark horse” finns nämligen med i testet, det är en semla som kommer från en mataffär. Men det vet inte panelen om. Semlorna är anonymt numrerade och har det gemensamt att det är traditionella semlor av normalstorlek.
Fettisdagen infaller 12 februari i år. Men redan vid jul smygstartade många bagerier och matföretagaren Johanna Mellberg har redan ätit några stycken.
– Bullen ska vara lite kompakt och smaka kardemumma, då blir jag glad, säger hon och skär upp en fjärdedel av sin första testsemla.
Johan Hedberg önskar att det fanns en ursprungsmärkning på semlor. De senaste årens varianter, som innehåller allt från saffran, blåbär och choklad, är visserligen originella på sitt sätt. Men de är inga riktiga semlor, tycker han.
– Ska man äta semla, tycker jag att man kan kosta på sig en traditionell semla från ett bageri, säger han.
Något som Ronnie Nilsson vänder sig emot.
– Det är bättre att äta en semla än ingen alls. Ibland kanske man inte har råd att köpa från ett bageri och då kan semlor från mataffärerna fylla ett behov för stunden, säger han och kollar genomskärningen på en testsemla. Mandelmassan ligger som ett osttäcke mellan bullen och grädden, vilket ger ett slarvigt intryck.
– Usch, så här får det bara inte se ut. Kromet från bullen ska blandas med mandelmassa, mjölk och lite vaniljsocker och läggas tillbaka i urgröpningen. Det är hantverk vi pratar om.
Efter en timme har juryn smakat sig igenom alla semlor. Deras samlade omdöme är att alla bakverk håller hög kvalitet. För att riktigt understryka hur gott de tycker semlor är, tar de var sin bit till av en provsemla och äter glupskt i sig härligheten.
Så här gick det för semlorna:
1. Trianon Svartbäcksgatan
Pris: 27 kr
Poäng:
Fint spritsad grädde, minus för stort lock. Gott med mycket kardemummasmak i bullen. Bra struktur på mandelmassan men lite för söt mandelsmak.
2. Konsum, Ringgatan
Pris: 16 kr (31,90 kr för 2)
Poäng:
Snålt med mandelmassan men smaken av mandel är mycket bra. Plus för stänket av bitterhet. Lite övervispad grädde. Bullen känns torr och har för lite kardemumma i sig. Locket är tunt och slarvigt skuret.
3. Bageri Brantingstorg
Pris: 25 kr
Poäng:
Mycket snygg semla. Den enda med trekantslock. Stort plus för hantverket, någon har bemödat sig med att gröpa ur den. God bulle men för lite kardemumma. Stora mandelbitar som avnjutes med lagom tuggmotstånd.
4. Konditori Fågelsången
Pris: 22 kr
Poäng:
Trist och medioker. Skulle inte betala en krona för den. För sötsliskig och grynig mandelmassa. Bra konsistens på bullen men trist smak. Grädden är lätt och luftig men smakar inte äkta.
5. Forsa
Pris: 28 kr
Poäng:
Undergräddad men förvånansvärt god! Överraskar trots att den är för ljus. Bra, god smak och bitterhet på mandeln. Saftig bulle med fin kardemummasmak. Alldeles lagom, fluffig grädde.
6. Landings konditori
Pris: 30 kr
Poäng:
Är den massproducerad av en prao? Grynig mandelmassa som dock uppvägs av saftig och söt smak. Ingen kardemumma i bullen, fast det syns små svarta prickar. Karaktärslös.
7. Ofvandahls
Pris: 25 kr
Poäng:
Trots att den ser rätt vulgär ut, är den okej i smaken. Mandelmassan rinner över kanterna men smakar gott. Grädden känns äkta. Lite torr bulle och för stor.
8. Kafé Kardemumma
Pris: 26 kr
Poäng:
Okej för att vara så ful. Ser ut som en hamburgare. Fin och bra gräddad bulle men lite smaklös. Grädden är god. Mandelmassan är grynig men annars helt okej.