0,5 dl vit vinäger eller ättika
0,5 dl strösocker
3 dl vatten
1 msk salt
2 rödlökar
3 morötter
1 citron
En halv näve vitpepparkorn eller kryddpeppar
2 lagerblad
En handfull näve dillstjälkar. Spar också dill till garnityr
1. Ta bort skinnet från laxen och skär den i kuber.
2. Skär grönsakerna i stora bitar, slå på kryddorna och vätskan i en kastrull och låt sjuda.
3. När vätskan sjuder tillsätt laxkuberna. Koka laxen i någon minut, ta sedan kastrullen från spisen och låt svalna under lock.
Hel laxsida:
1. Bena ur laxen och lägg i ugnsform.
2. Koka ihop vätskan med grönsakerna och låt den svalan ett tag. Slå den över laxen i ugnsformen och sätt in i ugn på 175 grader i 15–20 min.
3. Låt laxen ligga kvar i sin vätska tills den ska avnjutas kall.
4. Garnera laxen med dill och majonnäs.