Inkokt lax à la J. Ekman

Mat & dryck2011-12-13 14:33

0,5 dl vit vinäger eller ättika
0,5 dl strösocker
3 dl vatten
1 msk salt
2 rödlökar
3 morötter
1 citron
En halv näve vitpepparkorn eller kryddpeppar
2 lagerblad
En handfull näve dillstjälkar. Spar också dill till garnityr

1. Ta bort skinnet från laxen och skär den i kuber.

2. Skär grönsakerna i stora bitar, slå på kryddorna och vätskan i en kastrull och låt sjuda.

3. När vätskan sjuder tillsätt laxkuberna. Koka laxen i någon minut, ta sedan kastrullen från spisen och låt svalna under lock.

Hel laxsida:

1. Bena ur laxen och lägg i ugnsform.

2. Koka ihop vätskan med grönsakerna och låt den svalan ett tag. Slå den över laxen i ugnsformen och sätt in i ugn på 175 grader i 15–20 min.

3. Låt laxen ligga kvar i sin vätska tills den ska avnjutas kall.

4. Garnera laxen med dill och majonnäs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!