Imponerande matlådor hos studenterna

Den växande hästköttskandalen är en riktig snackis bland studenterna på SLU som helst tar med sig egen lunchmat. Men vad har de lagat?

Lunchlåda
närmast Johan Westmans skaldjurspasta
till vänster Erik Rysséns spaghetti med köttfärssås

Lunchlåda närmast Johan Westmans skaldjurspasta till vänster Erik Rysséns spaghetti med köttfärssås

Foto: Nina Leijonhufvud

Mat & dryck2013-03-07 08:59

Johanna Schütz, 23 mumsar på en gulskimrande kikärtsgryta med basmatiris i den nybyggda lunchmatsalen Logen.
Hon pluggar till en master i miljövetenskap och har oftast med sig egen lunchlåda.
– Det är smidigt, jag lagar för det mesta storkok, köper aldrig färdigmat och försöker äta vegetariskt, säger hon.

Här på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, pluggar 4 000 studenter inom områden som klimat, naturresurser, livsmedel och veterinärmedicin.
Studenterna vi pratar med kan en hel del om miljö, klimatpåverkan och lmatindustrin.

Så även om Johanna Schütz inte förvånas över den senaste tidens alla köttlarm, ryggar hon ändå tillbaka inför hur maten hanteras, tillverkas och marknadsförs.
– Jag kan tänka mig att äta hästkött om djuren inte har en massa medicin i sig och om det finns en ursprungsmärkning. Men det är obehagligt att inte veta varifrån köttet kommer, säger hon.

Har du blivit mer medveten om vad du stoppar i dig?
– Nja, snarare medveten om hur mycket jag inte vet. Det känns som om alla blivit lurade på ett eller annat sätt.

Erik Ryssén, 25, pluggar till ekonomagronom och har tagit med sig en klassiker, köttfärssås och spagetti. Men hans är lite lyxigare, för den innehåller bacon.
– Jag gillar ju kött. Men ser man på hur mycket kött vi äter i Sverige, 85 kilo per person och år, äter vi på tok för mycket. Det ska vara svenskt, jämför man med övriga världen har djuren en bättre levnadsstandard här och så gynnar man inhemsk produktion.

Bordskompisen Johan Westman, 25, pluggar också till ekonomagronom, samt till fastighetsmäklare. Han har med sig skaldjurspasta och tycker att det är viktigt att äta bra mat.
– För då mår man bra i kropp och själ. Eftersom jag kommer från en lantbrukarfamilj tycker jag det är ett plus om man köper närproducerat.

Han är kritiskt till att det är så många steg mellan producent och konsument, i det här fallet färdigmat och menar att producenterna säkert köper köttet som ska processas i god tro. Färre mellanhänder vore bättre.
– Det som försvårar är ju att konsumenterna vill ha så billigt kött som möjligt. Det är därför köttindustrin ser ut som den gör, säger Johan Westman.

22-åriga Jenny Fält ska bli landskapsarkitekt, hon lagar alltid egen lunchlåda för att spara pengar och få den mat hon tycker om.
– Och så vet man att det inte är något hästkött i den, säger hon med ett skratt men tillägger att man visst kan äta hästkött, men då ska man också veta om det.

Att kött kan fraktas hit och dit och byta namn på vägen, det är egentligen horribelt, tycker hon, som jobbat extra på Ica och sålt mycket färdigmat.
Det hon noterade var att det var mest pensionärer som köpte färdiglagat.

Själv äter hon helst vegetariskt och äter hon någon gång kött, blir det ekologiskt.

RECEPT:

Jenny Fälts indiska linssoppa
4 port
Utan mejeriprodukter, passar laktosintoleranta

2 tsk curry
1 tsk sambal oelek
1 tsk stött/malen spiskummin
1 msk oliv- eller rapsolja
1 gul lök
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 grönsaksbuljongtärningar
4 potatisar
2 dl röda linser
250 g haricots verts
2 dl Oatly iMat (havredryck som ersätter matgrädde)
500 g krossade tomater
1 liter vatten

1. Hacka löken, fräs i oljan tills den blir glansig.
2. Strimla purjolöken och hacka vitlöken fint och blanda i tillsammans med curryn. Fräs ett par minuter.
3. Tillsätt övriga kryddor, buljong, tomatkross, vatten och iMat. Koka upp.
4. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Lägg i potatisbitarna i soppan och låt koka i 10 minuter.
5. Tillsätt linser och haricots verts och koka i 10 minuter till.
6. Smaka av med lite salt och peppar.

Johanna Schütz kikärtsgryta
Räcker till 6 matlådor

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
ca 5 dl kokade kikärtor
1 kanelstång
Lagerblad
Curry, garam masala, gurkmeja efter tycke och smak
500 g krossade tomater
1 burk kokosmjölk
salt och peppar
Haricot verts
Bladspenat

1. Lök, vitlök och chili steks i olja med kryddorna.
2. Tillsätt kikärtorna och stek någon minut till.
3. Tillsätt krossade tomater och kokosmjölk och låt det koka ihop ca 10–15 min. Innan servering kan haricot vertes och bladspenat blandas i.
4. Servera med basmatiris.

Johan Westmans skaldjurspasta
4 port

5 färska champinjoner
2 kvistar persilja
1–2 schalottenlökar
1 msk smör
5 dl hummerfond
2 dl vitt vin
4 dl grädde
1 paprika
1/2 purjo
Skaldjur efter tycke och smak
Pasta

1. Hacka champinjoner, persilja och schalottenlök och fräs i smöret.
2. Häll på hummerfond och vitt vin och koka ihop till en tredjedel av mängden.
3. Häll på grädde och koka lite till.
4. Skär paprikan och purjolöken i grova bitar och lägg i grytan.
5. Tillsätt skaldjur efter smak, till exempel räkor och musslor.
6. Koka en god pasta till.

Erik Rysséns spagetti och köttfärssås
8 port

1 kg blandfärs
2 st 140 g baconpaket
10 färska champinjoner
1 stor gul lök finhackad
1 stor vitlök pressad
2 pkt/burkar krossade tomater
3 dl rödvin 

1. Fräs köttfärs, bacon och champinjoner.
2. Häll över på en stor kastrull tillsätt resten av ingredienserna och låt koka ca 1 tim.
3. Krydda med salt, peppar, cayennepeppar, oregano, chili samt färsk hackad persilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!