Som barn fick Ronnie Nilsson hjälpa sin mamma att lägga kakor på plåten och äta sockerkakssmet. Hon bakade mycket.
– Varje gång jag bakar är det ett sätt att komma ihåg mamma, säger han.
För fyra år sedan var Ronnie Nilsson med i tävlingen Hela Sverige bakar i Sjuan. Då övade han så mycket att han fick en överdos. Nu blir det bak någon gång i månaden bara, oftast småkakor och sockerkakor.
– De är snabba och lättlagade, säger han.
Den här dagen gör han petit-chouer också. Han står vid spisen och rör ihop mjölk, vatten, smör och mjöl till en tjock deg i en kastrull. Sedan vispar han i ägg med hjälp av hushållsassistenten tills degen är mer som tjock sockerkakssmet i konsistensen. Eftersom han inte gillar att bli kladdig och inte orkar vispa för hand uppskattar han köksmaskiner. Han hämtar fler ägg ur kylen.
– Det är svårt, ägg är så olika stora, man får känna efter lite, säger han.
Ur en kökslåda rotar han fram en genomskinlig spritspåse, fyller den med smet och spritsar ut streck på plåten. Färdiggräddade doftar de som skånsk spettekaka ungefär. När de svalnat ska de fyllas och garneras.
– Petit-chouer är den nya cup caken, eller som macaron. De är lite pyssliga att göra och ser avancerade ut, säger Ronnie Nilsson.
Sockerkakan är redan färdig, smaksatt med whisky, choklad och valnötter. Den smakar bäst när den fått ligga till sig en dag. Whiskyn ger en mogen, lite bränd smak.
Rullarna med bondkaksdeg är nedkylda för att det ska gå lätt att skära dem i skivor.
– Då ser det ut som om du kan baka, de blir snygga och får en skarp kant, säger Ronnie Nilsson.
Slipsen är på eftersom han kommer från ett viktigt möte på jobbet. Förklädet har han glömt att ta på sig. Han är effektiv och pratar ordrikt. Köket saknar köksbord och den enda sittplatsen är en stegpall. Väggen är täckt med hyllor av stålgaller med genomskinliga plastlådor fyllda med socker, konserver, bakformar och allt möjligt annat som hör hemma i ett kök. Direkt på väggen har Ronnie Nilsson skrivit brödrecept med tuschpenna.
– Jag låtsas vara den bohemiska konstnärstypen. Att skriva på väggen är både rebelliskt och lite småborgerligt. Man får inte rita på väggen, men jag är vuxen och bestämmer själv, säger han.
Faktum är att han är en konstnärstyp, utbildad landskapsarkitekt med högskolepoäng i akvarellmålning. De inramade tuschteckningarna i matsalen har han gjort själv. Han gillar tusch för att man inte kan ändra. Det är lite som bakning. När bakverken väl står i ugnen går det inte att ändra något, då blir det som det blir.
Recept
Bondkakor
48 stycken
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1,5 dl socker
1 dl grovhackad mandel
200 g rumsvarmt smör
1 msk sirap
1 Sätt ugnen på 175 grader.
2 Blanda ingredienserna till en jämn deg.
3 Forma två rullar, 4 cm tjocka.
4 Kyl rullarna en timme.
5 Skär 5 mm tjocka skivor.
6 Grädda mitt i ugnen, 175 grader i 10 min.
Sockerkaka med valnötter, whisky och choklad
200 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk
0,5 dl whisky
100 g valnötter, hackade
100 g mörk blockchoklad, grovt hackad
1 Sätt ugnen på 175 grader.
2 Smörj och bröa en sockerkaksform, 1,5 l.
3 Rör smör och socker luftigt.
4 Tillsätt äggen ett i taget och rör mellan varje ägg.
5 Blanda mjöl och bakpulver.
6 Blanda ner mjölblandningen med resten av ingredienserna och rör tills smeten gått ihop.
7 Klicka ut i smeten i formen.
8 Grädda mitt i ugnen ca 55 minuter. Efter 50 min kan du kontrollera med en sticka om den är färdiggräddad.
9 Kakan är godare dagen efter om du står ut med att vänta. Eller baka två och spar den ena.
Éclaire
Cirka 30 stycken
Petit-chou-deg
1 dl mjölk
1 dl vatten
80 g smör
1 tsk salt
2 dl vetemjöl
4 ägg
1 Sätt ugnen på 190 grader.
2 Koka upp mjölk, vatten och smör i en kastrull.
3 Blanda i mjölet och rör tills det släpper kanterna. Ta av kastrullen från plattan.
4 Blanda i äggen ett i taget, enklast med en elvisp.
5 Rör en stund tills smeten är jämn.
6 Spritsa ut 10 cm långa ränder på en plåt klädd med bakplåtspapper. (Engångsspritsar finns att köpa i matbutiken.)
7 Grädda cirka 22 minuter. Gräddningstiden är beroende av hur tjocka du gör. De ska vara lätta och låta ihåligt när du knackar på dem med fingret. Bryt isär en och kolla att den inte är kladdig inuti.
8 Låt bakverken svalna.
9 Skär ett snitt längs långsidan, eller från toppen beroende på hur du vill att de ska se ut.
Fyllning av grädde och sylt
1 dl hallonsylt eller annan sylt
2 dl vispgrädde
50 g mörk choklad
1 Vispa grädden fast.
2 Spritsa grädde i bakverkens öppning. Det går även att klicka, men blir lite kladdigare.
3 Ringla över smält choklad i en liten spritspåse eller försiktigt med en sked.
Fyllning av ost och lax
Cirka 300 g cream cheese
200 g rökt lax
1 Strimla laxen.
2 Fyll bakverken med ost och lax.
3 Servera till en fördrink.
Moster Violas havrekakor
48 stycken
200 g smör, helst mjukt
1 3/4 dl socker
1 msk vatten
6 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Eventuellt 1/2 dl korinter
1 Sätt ugnen på 200 grader.
2 Blanda allt. Det går enklast med mixer, men elvisp eller händerna funkar också. Obs! Om du blandar i korinter ska du inte använda mixer.
3 Vill du göra kantiga kakor så platta ut en tjock rektangel som du skär i 48 bitar. Eller dela degen i 48 bitar som du rullar till bollar och plattar till lite. 24 kakor på varje plåt är lagom.
4 Grädda i 10 minuter.
Vaniljhjärtan
16 stycken
Mördeg
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
3/4 dl socker
200 g smör, rumsvarmt
1 Smörj formarna. Har du inte hjärtformar fungerar det med mazarinformar.
2 Blanda ihop mjöl, potatismjöl, socker och smör till en smidig deg. Matberedare är smidigt, men blanda i så fall inte för länge.
3 Svep in degen i plastfilm och låt den vila cirka 45 minuter i kylen.
Vaniljkräm
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång, delad
60 g äggula, motsvarar cirka 3 äggulor (ägg är olika stora, så använd våg)
60 g strösocker
20 g maizena
25 g smör
1 Koka upp mjölk, 20 g socker och vaniljstången. Tag av från spisen.
2 Vispa gulor, 40 g socker och maizena ljust och luftigt.
3 Skrapa ur vaniljfröna och lägg tillbaka fröna i mjölken. Skölj av och torka vaniljstången, den kan användas till att smaksätta vaniljsocker.
4 Blanda allt i kastrullen och koka upp på medeltemperatur. Koka några minuter och vispa i smöret.
5 Sila genom en finmaskig sil. Låt svalna.
Montering
1 Sätt ugnen på 200 grader.
2 Kavla ut degen ca 5 mm tjock.
3 Klä formarna. Ungefär halva degen bör gå åt.
4 Lägg eller spritsa vaniljkräm i formarna.
5 Täck vaniljkrämen med ett lock av deg. Tryck till degen runt kanterna. Var noggrann så att inte krämen läcker ut.
6 Grädda i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter.
7 Stjälp försiktigt upp kakorna medan de ännu är varma. Lägg dem plant med locket nedåt.
8 Före servering sikta över lite florsocker med hjälp av en tesil.