En varm och kryddig doft sipprar ut från köket. Två rätter står och puttrar på spisen, en lammgryta baserad på tomat, och lammlår som äts tillsammans med saffransris, russin och mandlar. Bamja och qozi kallas de och är huvudrätter under Eid-dagarna som firas efter att Ramadan slutat.
– I Irak, där jag kommer ifrån, äter vi mest lamm. Men det går bra att laga grytorna på kalv eller ko också, säger Asma Al-Robaije som har stått vid spisen i tre timmar.
Hon plockar fram stora vackra uppläggningsfat och börjar arrangera den färgglada maten. Gult ris, gröna ärtor och svarta russin. Och så lammet förstås. Vid sidan serveras olika sorters sallad och till efterätt blir det baklava och kleshe, små kakor fyllda med antingen dadlar, valnötter eller kokos.
– Kleshe måste man ha på bordet, säger Asma Al-Robaije och ser bestämd ut.
Varje familj har sina egna traditioner under firandet. Hos familjen Al-Azawi vaknar man tidigt på morgonen den första Eid-dagen. Sedan går man till moskén, ber Eid-bönen och träffar vänner. När man sedan kommer hem igen äter familjen frukost tillsammans och delar ut presenter till varandra.
– Vi har en speciell maträtt vi alltid äter då, smördeg med ett slags kräm. Det finns inte att köpa färdigt i Sverige så det lagar jag själv.
Nog är maten betydelsefull. Det är inte samma sak om man inte äter de speciella rätterna, tycker Asma Al-Robaije. Men lika viktigt är det att umgås med familjen. Både Eid-dagarna och kvällsmålen under fastetiden blir en stund när alla samlas.
– Hemma i Bagdad umgicks vi alltid med föräldrar, släkt och kusiner. Här i Sverige är det annorlunda. Mina föräldrar bor ju inte här, men vi försöker få barnen att känna gemenskap ändå. Gå ut och göra roliga saker och träffa vänner.
De bjuder hem vänner och bekanta, både till kvällsmålen under ramadan, och på Eid-dagarna . I bland blir det förstås ganska sent om de ska upp och jobba eller gå till skolan. Som i början på månaden när solen gick ner först vid tiotiden. Nu, i mitten av augusti, kan familjen hugga in på sin läckra måltid redan klockan nio. Men det gäller att vara försiktig när magen inte fått mat på 18 timmar.
– Man kan bara äta lite i taget, annars får man ont. Den första Eid-dagen blir det lätt för mycket när man både äter frukost och sedan festmat. Det tar ett tag att vänja magen vid att äta som vanligt igen.
Recept
Lammkött med ris
(8 portioner)
1,2 kg lammlår
1 gul lök
2 tsk köttkrydda
4 st färsk potatis
200 g hel sötmandel
200 g russin
400 g ärtor
5 glas ris
6 glas vatten
1/2 tsk peppar
2 tsk salt
2 msk olja + 6 msk olja+ olja till stekning
1 pkt saffran (0,5 g)
1. Hacka gul lök. Fräs i olja i en stekpanna med lammlåren, köttkrydda och svartpeppar. Rör om och låt dem ligga i cirka 10 minuter. Ta upp lammlåren och lägg i kastrull, häll på 1,5 liter vatten. Koka med salt i 1 ½ timme.
2. Riset: koka upp vatten i en kastrull, tillsätt salt och 6 msk olja. När vattnet kokar häll i riset, låt det puttra tills vattnet kokat bort. Sänk då temperaturen till 2:an. Strö saffran över riset, lägg på locket och låt stå i 10 minuter.
3. Medan riset blir klart: Koka upp sötmandeln och ta bort skalet. Stek i olja. Ställ åt sidan. Stek russinen i olja. Ställ åt sidan. Skala potatisen och skär i små fyrkanter, salta och stek i olja. Koka upp ärtorna med salt.
4. Servering. Lägg riset på ett stort fat. Lägg på potatisen, russin, mandel och ärtor överst. Bjud tillsammans med köttet.
Bamja Lammgryta
( 8 personer)
500 g lammkött (gärna framdel eller lår, men
andra bitar går också bra)
400 g fryst okra
400 g krossade tomater
4 msk tomatpuré
5–6 vitlöksklyftor
1/2 tsk peppar
2 tsk salt
2 msk olja
1 citron, juicen
1. Lägg köttet i en stor kastrull. Häll på 2 liter vatten och koka upp tillsammans med hackad vitlök. Låt koka 1½ timme.
2. Häll på de krossade tomaterna. Lägg i okran, direkt från frysen går bra, tomatpurén, salt, svartpeppar, olja och pressad juice från en citron. Låt koka i 30 minuter. Färdigt att servera.
Fotnot: Okra är en ljusgrön grönsak cirka 8 cm som tillhör familjen malvaväxter. Ursprungligen från Afrika. Den äts rå eller kokad.
Baklava
500 g baklavadeg (finns i orientaliska butiker) eller filodeg/smördeg
600 g pistagenötter
500 g smör eller margarin
2 glas socker
1 glas vatten
lite citronsaft
1. Smält smöret/margarin. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och hacka pistagenötterna.
2. Bre ut ett ark deg i botten av en form som är ung lika stor som arket. Pensla med smör. Bre ut nästa lager deg och pensla med smör. Fortsätt tills hälften av arken använts. Lägg på fyllningen med pistagenötter. Men spara lite till garnering. Bre över ett ark av deg och pensla med smör. Fortsätt tills alla arken är använda.
3. Markera med en kniv på översta lagret hur stora bitarna ska bli. Grädda ca 20 min tills baklavan fått fin färg.
4. Koka ihop socker, vatten och lite citronsaft. Det tar ca en kvart innan ”sirapen” är klar.
5. Ta ut kakan och låt svalna. Häll sirapen över kakan och strö över lite pistage. Skär baklavan i bitar.