I Frankrike börjar dagen med en croissant
Här är ett par bullar från andra länder!
Muffins, populärt bakverk i USA.
Foto: Jurek Holzer/Scanpix
I Frankrike börjar man gärna dagen med en färsk croissant och kaffe. Giffeln bakas av smörig deg gjord på margarin, jäst, vatten, ägg, salt och vetemjöl. Genom att hyvla margarinet i tunna skivor som läggs på degen, blir giffeln bladig och krispig.
Croissant betyder halvmåne på franska och läckerhetens historia går tillbaka ända till 1600-talet när den habsburgske kejsaren var i krig med turkarna. Wien var huvudstad i det habsburgska riket och 1683 hade turkarna belägrat denna stad. En natt var några bagare på väg till sitt arbete då de fick höra hammarslag från vad de trodde var turkarnas läger strax utanför staden. De tog det säkra före det osäkra och larmade stadens kommendant. Några timmar senare anföll turkarna staden men kunde slås tillbaka eftersom stadsborna förvarnats.
Som tack för sin vaksamhet fick bagarna tillstånd att baka ett nytt bröd som skulle påminna om händelsen. Brödet fick formen av en halvmåne, som ju är islams heliga symbol.
Till Frankrike kom brödet via drottning Marie-Antionette, dotter till den habsburgske kejsaren. Hon saknade sina gifflar när hon gifte sig med den franske kronprinsen Louis och lät sända efter en österikisk bagare som lärde de franska bagarna att baka gifflar.
Kanelbulle - Sverige
Redan på 1500-talet smaksattes bakverk med kanel i Sverige. Men det var inte förrän på 1920-talet, som kanelbullen i sin nuvarande form såg dagens ljus.
Kanelbullen slog igenom i Sverige på 1950-talet då den fanns i många olika skapelser, formad som en snäcka, giffel, klippt bulle och kringla. I början på 1950-talet fanns recept på både kanellängder och bullar i Vår Kokbok.
Från 1960-talet och framåt när fler kvinnor började yrkesarbeta, blev kanelbullen lite mer utslätad i sin form. Det skulle gå snabbt att baka och därför kavlades vetebrödsdegen ut till en avlång platta som man bredde smör på, pudrade med socker och kanel och rullade ihop för att sedan skära upp i jämna bitar och lägga på en plåt.
Kanelbullens dag instiftades 1999 av Hembakningsrådet, som då firade sitt 40-årsjubileum. Man ville fira ha en symbol för traditionell svensk hembakning och tyckte att kanelbullen var det självklara valet. I dag har kladdkakan vuxit i popularitet och seglat upp som en tuff motståndare till kanelbullen.
Muffins - USA
Det finns två sorters muffins. De som bakas med jäst och de som bakas med bakpulver. Amerikanarna gillar bakpulvermuffins bakade av sockerkakssmet som fylls med nötter, choklad, äppelbitar, rivna morötter... listan kan göras lång.
Det sägs att engelsmannen Samuel Bath Thomas introducerade muffins i USA när han 1874 seglade till Amerika. Han bosatte sig i New York och fick anställning på ett bageri. På ett par år hade Samuel Bath Thomas sparat tillräcklig med pengar för att starta eget.
Hans bageri på Nionde Avenyn blev berömt tack vare hans mammas muffinsrecept. Ryktet om de nya läckerheterna spreds snabbt. Snart såldes Samuels bakelser i alla närliggande städer, i Manhattan, Brooklyn, Bronx och Queens. Samuel Bath Thomas delikatesser säljs ännu i dag i väldiga mängder runt om i hela Nordamerika.
I dag är muffins ett poppis fikatillbehör i många länder och det finns tusentals olika recept att testa för alla som gillar det här fikabrödet.
Wienerbröd - Danmark
"Dejlige danske wienerbröd" med choklad i mitten bakas av smördeg och fylls även med vaniljkräm. Danskarna har gjort den här fettdrypande skapelsen till något av en kulinarisk nationalklenod. Men från början kommer wienerbrödet från en helt annan del av Europa.
Vad man kallar det här bakverket kan hänga samman med Wiens rykte för läckra bakelser som går tillbaka till slutet av 1400-talet. Men hur kom wienerbrödet i danskarnas besittning? Jo, det sägs att någon gång på 1800-talet gick de danska bagargesällerna i strejk. De ersattes av en bagare från Wien som lärde danskarna att baka sina wienerbröd. Och ska man köpa wienerbröd i dagens Wien får man fråga efter en Kopenhagener.
Nötter och torkad frukt - Iran och övriga länder i Mellanöstern samt Medelhavsländerna.
När det vankas fika i Iran plockar man fram torkad och färsk frukt, rostade frön, nötter, torkade bär, mandlar, fetaost och marmelad som man dricker te till. Bakat kaffebröd hör enbart till högtider och fester.
Fikakulturen, om man ens kan kalla det fika, existerar inte på samma sätt som vi är vana vid. Man har till exempel inga fikaraster på jobbet. Men om vänner kommer på besök plockas alltså "nyttiga godsaker" fram.
Sötsaker i Japan
Anko är en söt pasta baserad på röda adzukibönor och en vanlig ingrediens japanska traditionella bakverk mensom även förekommer i exempelvis Kina och Korea. I Japan använder man anko som fyllning i en mjuk liten kaka gjord på mochi (pasta av mosat ris). Bönorna i anko kan vara hela eller mosade.
Kina - Dim sum (dumplings)
I Kina är det populärt att dricka afternoon tea (yum cha) och äta dim sum. Dim sum betyder "något för hjärtat och är små knyten av deg som ångas eller friteras och som kan innehålla torkad frukt, eller kyckling och annat kött. Dumplings som äts till te är söta, salta eller syrliga, ett slags tapas vackra som bakverk.
Turkiet, Grekland, Mellanöstern - Baklava
Baklavan är ett orientaliskt bakverk, förmodligen skapad av turkarna och som sedan spridit sig till länder i grannområdet. Den här söta delikatessen består av filodeg med hackade valnötter, mandlar eller pistaschnötter som gräddas när den fortfarande är varm. Den dränks därefter i en lag av honung, socker, kryddor och rosenvatten, skärs i fyrkantiga bitar på snedden och avnjuts helst med starkt, svart kaffe. I Iran är baklavan populärt i samband med nyårsfirandet.
Latinamerika och Spanien - churros
Churros är en frityrstekt deg i avlånga bitar som doppas i tjock het choklad och kallas då chocolate con churros. Från början kommer churros från Spanien, där det fortfarande är populärt att äta de här frityrbitarna till frukost eller eftermiddagsfika. Numera finns churros spridd över hela Latinamerika och USA.
Storbritannien - Scones
Scones smakar bäst lite ljumma med smör eller clotted cream, hårdvispad grädde och sylt. Bakverken är ett slags små bullar bakade på mjöl, smör eller margaring, bakpulver, salt och mjölk eller filmjöl. I Skottland finns det också scones gjorda på potatismjöl som äts till frukost, med korv.
Engelsmännen äter gärna scones under närmast rituella former tillsammans med en kopp te.
Det var hertiginnan av Bedford, som skapade "afternoon tea" på 1800-talet. På den tiden brukade man äta en bastant frukost och middagen fick vänta till åttatiden på kvällen. För att lindra hungern framåt eftermiddagen befallde hertiginnan att tjänarna skulle servera te och kakor vid femtiden. Seden spred sig i adelskretsen och andra samhällsskikt tog snabbt efter. Mängden kakor och bröd utökades efter hand. I dag serveras afternoon tea mellan kl 13-15.
Rasgulla - Indien
Rasgulla är en populär dessert i Indien, Bangladesh och Pakistan. Efterrätten är stor som en golfboll och gjord på kikärtsmjöl, färskost samt socker och serveras med smaksatt sirap. Bollarna kokas i vatten med några teskedar socker innan de serveras rumstempererade eller kalla.
Rätten kommer ursprungligen från staten Orissa i Indien och har rötter ända tillbaka till medeltiden. I dag kan man, förutom att få rasgulla på restauranger, också hitta desserten i mataffärer runt om i världen, framför allt i Storbritannien och USA och då i konserverad form.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!