I Dannemora börjar julen tidigt

Ingen av dem gillar julbord. Ändå står Alan Kinsella och Jonas Åkerman dagarna i ända och tillverkar julbordets alla rätter med stor omsorg - till årets första säsong på Dannemora Wärdshus.

Malin Pettersson och Jonas Åkerman håller ställningarna i köket.

Malin Pettersson och Jonas Åkerman håller ställningarna i köket.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Mat & dryck2007-12-06 00:01
I slutet av april i år slogs dörrarna upp till det alldeles nyrenoverade värdshuset i Dannemora, utanför Österbybruk, och därmed återfick byggnaden - efter nära 30 år som privatbostad - något av den ursprungliga hotellkaraktären.
- Vi vill bygga ett nytt hus här intill med tjugotalet hotellrum så förhoppningsvis blir det även hotell här igen, men när det kan bli klart vet vi ännu inte. Med lite tur kanske till nästa jul, säger Alan Kinsella.
Tillsammans med sin kockkollega Jonas Åkerman förbereder han just nu julbord för glatta livet. Den här och nästa vecka är det helt fullbokat på värdshuset och de 800 matgäster ägarna hoppades på inför årets julsäsong är redan uppe i 1400. En lyckad start, med andra ord.
- Ja, det är helt fantastiskt.

Alan Kinsella är irländare och har tjugo års kockerfarenhet. Att julbordet på Dannemora Wärdshus därför skulle innehålla en eller annan irländsk rätt torde därför inte vara alltför otroligt, men ingenting kunde vara mer fel. Efter att ha frågat en mängd personer om rätter som de vill se på julbordet stod nämligen en sak helt klar:
- You don't mess with the Swedish Christmas table.
Det var helt enkelt uteslutet att blanda in något irländskt, konstaterade både Alan Kinsella och Jonas Åkerman, och därför är julbordet i Dannemora fyllt med svenska, typiskt traditionella rätter.
Här finns sillar och Janssons frestelse, köttbullar, prinskorvar och lax; i gravad, rökt och inkokt form. Med mimosa-, rödbets- och rödkålssallader, med hovmästar-, pepparrots- och romsås. Och här finns både revbensspjäll och lutfisk.
- Jag känner ingen som tycker om lutfisk, men faktum är att vi har kunder som speciellt frågat efter lutfisken innan de bokat bord hos oss och det måste ju betyda att en del fortfarande ser den som viktig, säger Jonas Åkerman.

Ingen av kockarna är själva särskilt förtjusta i julbord, annat än som det ekonomiska tillskott till verksamheten de faktiskt ger, och det kanske inte är så konstigt. De börjar ju laga nya julrätter så fort en omgång burits ut på buffébordet och dessutom äter de julmat i princip varje dag från slutet av november.
- Därför händer det faktiskt att vi sticker i väg och köper pizza ibland, säger Alan Kinsella.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!