Hotta upp våfflan med ny smak

Äntligen är det våffeldagen. För några år sedan kom jag på att jag inte hade ätit våfflor sedan jag var barn. Det var när jag var gravid och då får man ibland akuta mathallucinationer och måste genast, nu på en gång, få det som man är sugen på.

Foto: Robert Berthagen

Mat & dryck2004-03-25 00:00
En dag kände jag att jag bara måste ha våfflor och det fort. Jag kastade mig ner på stan och inhandlade ett våffeljärn med den ursäkten att det måste man ju ändå köpa när man ska ha barn. Jag smällde i mig sex stycken på raken. Sen tog det lång tid innan våfflor stod på bordet igen.

Passar efter sallad
Våfflor kan jag, och säkert flera med mig, tycka är mer efterrätt än riktig mat. Men efter en god soppa eller sallad passar det utmärkt. Jag har laborerat lite i köket och kommit fram till lite nya smaker. Inte helt utan motgång, härdsmälta i våffeljärnet uppstod under laborationen så jag fick ta min granne till undsättning och låna hennes järn.

Förutom de smaker som jag föreslår nedan kan man till exempel blanda lite finrivna morötter i smeten för att höja hälsofaktorn något.
Till söndagsfrukost är det lyxigt med stekta bananskivor och lönnsirap på våfflorna. Tänk på att de är goda kalla också. Med lite socker på till kaffet.
Jag måste hålla med språkvetaren Fredrik Lindström som jag beundrar mycket när han säger att barn är fenomenala på att komma på nya smarta ord. Min son sa häromdagen, mamma kan vi inte "våffla" i dag?
Så, "våffla på" och prova gärna de här nya smakerna.


Grundrecept våfflor
(6­8 stycken)

3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 dl mjölk
100 g smält smör


Blanda mjölet med bakpulvret och hälften av mjölken. Rör i det smälta smöret och resten av mjölken. Smörj järnet när du gräddar den första våfflan, det brukar räcka.


Våfflor med salta smaker

1/2 ­1 dl crème fraiche
100 g löjrom eller ishavsrom
1/2 hackad rödlök


Grädda våfflor enligt grundreceptet och servera med crème fraiche, löjrom eller ishavsrom, dill och hackad rödlök. Dela gärna våfflorna i hjärtan och arrangera pålägget som på stora bilden. Perfekt förrätt.


Våfflor med smalare pålägg

1 burk kesolök
1 ask skivade kärsbärstomater
1 påse jungfrusallat alt ruccolasallad


Grädda våfflor enligt grundreceptet och servera med en klick keso smaksatt med lök, skivade körsbärstomater och några vackra jungfrusallat.


Majsvåfflor med texmexsmak

1 burk majskorn
1 avocado
1/2 burk färdig tomatsalsa
1/2­1 burk créme fraiche
ca 500 g räkor
färsk koriander
klyftor från 1 lime


Tillsätt 1 dl majskorn i smeten. Servera med skivad avokado, färdig tomatsalsa, crème fraiche, räkor, majskorn och färsk koriander. Garnera med limeklyfta.


Våfflor med yoghurtglass, jordgubbar och lime

250 g frysta jordgubbar
3 msk matyoghurt
3 msk florsocker
finrivet skal av lime


Kör frysta jordgubbar i mixer till en grov sörja. Tillsätt matyoghurt och florsocker samt finrivet skal av lime. Servera direkt på varma våfflor.


Chokladvåfflor till barnkalaset

3 msk kakao
2 halvliters paket vaniljglass
1 påse nonstop
färdig chokladsås

Använd grundreceptet och blanda kakaon i de torra ingredienserna till smeten. Servera förslagsvis med vaniljglass, nonstop och färdig chokladsås.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!