Hon vann UNT:s snabbmatstävling
Massor av läsare har skickat in recept till unt.se:s tävling om bästa snabbmaten. Vinnare blev Lena Hallin-Lindberg för sin lax i thaikokossås. En lättlagad rätt som förgyller vardagen utan att tiden rinner iväg.
Som vinnare i tävlingen får Karin Hallin-Lindberg ett presentkort på 200 kr på en matbutik.
Foto: Rolf Hamilton
- Sällan mer än tiden det tar att koka potatis eller ris. Alltså högst en halvtimme.
Vad lagar du för vardagsmat?
- Allt möjligt egentligen. Just nu blir det mycket Viktväktarrecept. Jag lagar sällan halvfabrikat utan försöker att variera maträtterna så mycket som möjligt. Vi äter mycket grönsaker.
Varifrån hämtar du inspiration när du lagar mat?
- Mest från tidningar. Och sedan pratar vi mycket mat på jobbet. Vi brukar jämföra matlådor med varandra. Jag har alltid varit road av matlagning. Det var min mamma också. Det har väl gått i arv helt enkelt.
Vad har du för tips till andra som lagar mycket vardagsmat?
- Tänk på att försöka planera och handla mycket i förväg. Vissa rätter kan man till och med laga kvällen innan. Då slipper man stressen på kvällen, när man kommer hem från jobbet. Ett annat bra vardagstips är att göra mycket soppor. Det är gott och enkelt att göra.
Ditt vinnarrecept är lax i thaikokossås. Brukar ni laga det ofta?
- Just den matträtten är våra barns favoritrecept. Det är ett bra recept som är lätt att göra. Samtidigt är denna maträtt lite roligare än annan vardagsmat, som lätt känns trist. Jag tycker inte att vardagsmat ska vara så dyr och lax finns ofta på extrapris.
Var hittade du just det här receptet?
- Från början kommer det från en tidning, tror jag. Men med åren har jag ändrat och lagt till och gjort det till mitt eget recept.
VINNARRECEPTET
Lax i thaikokossås
20 min
4 port
500 g laxfile, skinn- och benfri i kuber om ca 2x2 cm
1 citrongräs (eller rivet skal från 1 citron)
1 röd spansk peppar (eller 1 - 1,5 tsk sambal oelek)
1 lime, rivet skal och saft
1 burk kokosmjölk 400 g
2-3 msk sweet chilisås
0,5 dl hackad färsk koriander
Mixa peppar, sweet chilisås limeskal och saft tillsammans med kokosmjölken i matberedare (eller med mixerstav direkt i kastrull). Häll i kastrull. Banka med sidan av en kniv på citrongräset och tillsätt. Om man tar rivet citronskal istället för citrongräs behöver man inte ens mixa det utan kokar upp allt direkt i kastrull.
Koka upp och lägg i laxbitarna. Sjud 5 - 8 min tills laxen är kokt. Låt citrongräset koka med, men det kan med fördel petas bort dem vid servering.
Strö över koriander. Servera med ris och sockerärtor.
Man hinner lätt göra laxrätten medan riset kokar.
Lax i thaikokossås
20 min
4 port
500 g laxfile, skinn- och benfri i kuber om ca 2x2 cm
1 citrongräs (eller rivet skal från 1 citron)
1 röd spansk peppar (eller 1 - 1,5 tsk sambal oelek)
1 lime, rivet skal och saft
1 burk kokosmjölk 400 g
2-3 msk sweet chilisås
0,5 dl hackad färsk koriander
Mixa peppar, sweet chilisås limeskal och saft tillsammans med kokosmjölken i matberedare (eller med mixerstav direkt i kastrull). Häll i kastrull. Banka med sidan av en kniv på citrongräset och tillsätt. Om man tar rivet citronskal istället för citrongräs behöver man inte ens mixa det utan kokar upp allt direkt i kastrull.
Koka upp och lägg i laxbitarna. Sjud 5 - 8 min tills laxen är kokt. Låt citrongräset koka med, men det kan med fördel petas bort dem vid servering.
Strö över koriander. Servera med ris och sockerärtor.
Man hinner lätt göra laxrätten medan riset kokar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!