Hon gillar utmaningar i köket
Hemmakocken 2. Hon är en tävlingsmänniska och det har gått strålande hittills. Uppsalabon Zakia Khan är en av fyra som gått till final i tävlingen Årets hemmakock.
Lämmfärsbiffar med vildrissallad, gremolata och korianderdressing.
Foto: Hans E Ericson
När hon växte upp bodde familjen utanför London, hennes pappa är från Indien och mamma från Norge.
? Min familj var matfixerad. När dagen började planerade vi redan vilken middagsmat vi skulle äta. Hemma pratade vi nästan alltid om mat och vin, säger hon och sätter i gång att skrubba morötterna som ska bli soppa och tillbehör till lammfärsbiffarna.
Mellan varven gör hon kaffe i espressobryggaren och på någon sekund har hon fräst mjölken till ett vitt, helpösigt skum.
Internationell mat för barn
Zakia Khan som även har bott i Kina och Japan, gillar all mat, men i synnerhet asiatisk. Hon skulle vilja skriva en kokbok för små barn med recept på internationell mat.
? Jag använder ofta indisk kryddning men med andra råvaror än de brukar använda. Jag kokar inte grönsaker eller köttet lika länge.
Den 20 september ska hon stå i Söderhallarna i Stockholm och göra sina lammfärsbiffar och morotssoppa, det vill säga recepten som tog henne till finalen.
Inte ett dugg nervös
Hon tycker att det ska bli kul att laga mat offentligt, inte alls nervöst. Och hennes dotter som hjälpte henne komma på recepten ska hon ha med sig.
Förut har hon tävlat både i sång och bridge. Men det här är första gången när det gäller mat. Hon vill gärna vinna.
? Jag får väl skriva en lista över allt som ska göras så det inte blir kaotiskt, säger Zakia Khan.
Men kaos verkar inte vara hennes granne. När hon rullar biffarna med händerna och ångkokar grönsakerna och vildriset är den lilla köksön hur välorganiserad som helst.
Hennes problem är i stället att hon hade svårt att hålla sig till tävlingsreglerna. Alla som deltog skulle laga en middag med högst tio ingredienser förutom salt och peppar. Men Zakia Khan hade föredragit elva. Hon som gillar heta kryddningar blev tvungen att ta bort den gröna chilifrukten ur korianderdressingen. Men chilin är med i receptet intill.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!