Högsäsong för plommon
Fruktigt Plommon har en härlig smak som är fyllig, syrlig och söt på samma gång. De passar bra i både matlagning och till desserter och bakverk. Just nu har de högsäsong och kan lagas på många olika sätt.
Supersnabb plommonmarmelad
Foto: Jörgen Hagelqvist
Smörstek några plommon med rödlök och timjan till fläskkarré, filé eller kotletter, eller varför inte göra en sallad med rucola, kyckling, plommonklyftor och parmesan som du toppar med lite god citronolivolja?
Tänk också på hur du brukar använda äpplen i kakor och pajer och byt ut till plommon. I regel är plommon saftigare än äpplen, så använd lite mindre mängd. Byt ut äpplena till plommon i äppelkaka, gör en smulpaj med plommon, ugnsbaka plommon med socker, hackade nötter och smör med mera.
Jag bjuder på en fransk klassiker där jag bytt ut äpplen mot plommon, nämligen tarte tatin. Här krävs en fast och starkt hand när man vänder på pannan (se bilderna). Marmelad med citron och pinjekärnor är mumsigt på rostat bröd eller scones. Sist men inte minst de kryddiga kanel- och stjärnaniskokta plommonen. Allt är snabblagat och enkelt, precis som matlagning ska vara.
RECEPTEN
Tarte tatin av plommon
(4 portioner)
En fransk klassiker som
vanligtvis görs på äpplen. Snabblagad och knäckigt god. Se upp för sockret som kan stänka när du har i plommonen. Vaniljsås, vispad grädde eller glass hör till.
500 g urkärnade och
klyftade plommon
50 g smör
1 dl råsocker, alt strösocker
1 paket kyld smördeg, 250 g
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Hetta upp smöret i en gjutjärnspanna med järnhandtag tills det tystnar. Rör
i sockret och låt det bli bubbligt. Tillsätt plommonklyftorna och låt de koka med i sockerblandningen 23 minuter. Tag pannan av värmen och lägg över degen. Skär bort överflödig deg runt kanterna. Grädda i ugnen i cirka 10
minuter tills degen fått färg. Låt pajen svalna cirka 20
minuter innan du med hjälp av en tallrik vänder den upp och ned. Bjud den ljummen med vaniljsås, glass eller vispad grädde till.
Supersnabb plommonmarmelad med citron och pinjekärnor
ca 1 liter
Med det nya syltsockret gör du marmelad i ett nafs. Citronskal och pinjekärnor ger en spännande smakbrytning.
1 kg plommon
1 paket Syltsocker 1+3, 330 gram
rivet skal av 1 tvättad citron
50 g torrostade pinjekärnor (rosta i torr stekpanna)
Gör så här: Kärna ur plommonen och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en stor
gryta och tillsätt sockret. Låt det koka i cirka 10 minuter tills plommonen är mjuka. Rör i citronskal och rostade pinjekärnor. Häll upp på väl rengjorda och varma burkar. Förvaras svalt.
Kanel- och stjärnanisplommon
(4 portioner)
Mustig och kryddig smak får plommonen av kanel och stjärnanis. Perfekt avslutning på en tung middag. Bjud glass till.
700 g plommon
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl råsocker, alt
strösocker
1 kanelstång
2 stjärnanisar
Gör så här: Koka upp vatten och socker med kanel och stjärnanis. Låt det småkoka i cirka 45 minuter. Halvera och kärna ur plommonen under tiden. Lägg i frukten i lagen och låt den koka ett par, tre minuter tills den är mjuk men inte lös. Låt det svalna lite innan du serverar med fin vaniljglass. Kan också ätas kall.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!