Hemma hos Julius - på riktigt

Personlig matlagning med en liberiansk twist. Så är Julius Raileys matlagning, som vi kunde se i 4:s matprogram "Halv åtta hos mig" förra veckan. Vi åkte hem till honom för att se hur han bor på riktigt.

UNT, Mat&Dryck, Julius mat
Foto. Pernilla Sjöholm
Text. Johanna Stenius

UNT, Mat&Dryck, Julius mat Foto. Pernilla Sjöholm Text. Johanna Stenius

Foto: Pernilla Sjöholm

Mat & dryck2010-02-04 08:58
Julius Railey lever just nu på vågen av sin medverkan i tv4:s matprogram "Halv åtta hos mig" som sändes förra veckan. Där fick han och tre andra uppsalabor bjuda på middag hemma hos varandra. Julius lagade med utåtriktad glädje en uppskattad trerätters middag till sina konkurrenter och nu blir han igenkänd på stan.
- Jag var på Ikea dagen efter första avsnittet, samma dag som programmet hemifrån mig skulle sändas. Då kom det fram en liten dam och sa "Vad blir det för mat ikväll då?", så himla gulligt. Och på gymet pratar alla om det.

Den som kommer hem till Julius efter att ha sett tv-programmet kan bli lite förvånad. Istället för en luftig ungkarlslägenhet i Industristaden med en sovande killkompis som inneboende, bor han nämligen i en liten studentlägenhet på Kvarngärdet tillsammans med sin fästmö Therese Hofström.
- De skulle aldrig ha fått plats att filma härinne, jag fick låna lägenheten av min kompis, säger Julius och slår sig ner i den stora mjuka soffan som tar upp det mesta av det lilla vardagsrummet.
Han kommer från Liberia, och flyttade till Uppsala som 8-åring då kärleken lockade hans mamma hit.
- Jag hade en fantastisk uppväxt på landet i Liberia med många människor omkring mig.

Flytten till Sverige var svår för Julius som saknade sina kompisar och inte kunde svenska.
- Jag antar att det var både tur och otur att vi flyttade för två år senare blev det inbördeskrig i Liberia. Men att komma till Sverige var som en mardröm, så ensamt. Jag minns hur jag satt i fönstret och tittade ner på barnen som lekte på gården. Till slut började jag följa efter en kille som verkade bra. När jag tagit reda på var han bodde så ringde jag på. Hans pappa öppnade och jag sa "Hello my name is Julius and I´m looking för friends".

Efter något år släppte ensamheten och språket kom. Sedan dess trivs Julius i Sverige, men hoppas kunna ta med fästmön till Liberia snart.
- Vi blir klara med studierna snart, och sen ska vi åka, säger Therese Hofström. Hon blir färdig civilingenjör till sommaren, samtidigt som Julius blir klar med sina yrkesinriktade studier till kylmontör.
Matintresset har han också med sig sedan barndomen.
- Jag har vuxit upp i närheten av mat, både min mamma och mormor lagade mycket.

I Liberia lagar man enligt Julius mycket soppor och grytor, gärna med cassava, en potatisliknande rotfrukt. Ändå blev menyvalet till tv-programmet inte liberianskt. Han bjuder på äggplantor och paprika toppade med creme fraiche till förrätt, stekta räkor med sötbasilika och ostronsås till varmrätt och till dessert stekt mango med farinsocker, kanel och vaniljsocker.
- Jag kom på recepten på en gång och valde rätter som jag kunde sedan tidigare. Det kändes bara så rätt!



RECEPT



Grekisk förrätt
Snabb och färgglad förrätt med smaker av Grekland(4 portioner).

Ingredienser:
1 aubergine, skivad
2 krm piff i allkrydda
1 grön paprika, finhackad
4 tsk tomatpuré
4 msk crème fraiche
30 g margarin
1 msk olja

Gör så här:
1. Låt stekpannan bli het.
2. Häll i oljan och margarin. Stek auberginen tills skivorna blir gyllenbruna.
3. Lägg aubergineskivorna på ett underlägg, lägg något över dem för att hålla värmen.
4. Bryn paprikan cirka 2 minuter.
5. Lägg önskad mängd paprika på aubergineskivorna. Lägg ca 1 msk crème fraiche på varje aubergineskiva, ovanpå paprikan. Toppa med ca 1 tsk tomatpuré.
6. Ställ dem i kylen ca 15-20 minuter innan de serveras.


Huvudrätt med thailändsk inspiration
Snabblagad räkrätt som serveras med ris eller risnudlar (4 portioner).

Ingredienser:
1600 g tigerräkor, 2 påsar oskalade
50 g färska champinjoner
1.5 gul lök, finhackad
7-10 blad sötbasilika
50 g margarin
1 msk olja
1.5 dl ostronsås
2 krm salt
Ris eller risnudlar

Gör så här:
1. Skala räkorna och gör ett snitt i dem så att de delar sig på mitten. OBS! De ska inte gå av.
2. Hacka grönsakerna.
3. Sätt på högsta temperaturen, låt pannan bli varm och häll i olja och margarin.
4. I med räkorna, rör om tills de får en rödaktig färg.
5. Häll nu på resten av grönsakerna (ej sötbasilikan) och fortsätt att röra om i ca 3 minuter.
6. Häll på ostronsåsen och rör om.
7. Stäng av plattan, tillsätt sötbasilikan och rör om igen.
8. Servera med ris eller risnudlar.


Egen efterrätt av mango
(4 portioner)

Ingredienser:
50 g margarin
2 stora mango
2 msk farinsocker
Vaniljglass

Gör så här:
1. Skala mangon och skiva den i önskade bitar.
2. Stek mangon på hög varme tillsammans med farinsockret och margarinet.
3. När mangon börjar bli brunaktig är den redo.
4. Servera med vaniljglass
FAKTA Julius Railey
Ålder: 28 år
Familj: Fästmön Therese Hofström
Sysselsättning: studerar till kylingenjör
Intressen: dans, fotboll och matlagning
Kuriosa: Julius har tidigare arbetat på Cypern i flera år. Det var så han träffade Therese som var där på semester.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!