Hemgjord seitan (veganskt "kött")
3 dl vetegluten (finns på hälsokostavdelningar)0,5 dl äppelcidervinäger3 dl vatten0,5 buljongtärning0,5 tsk vardera av vitlökspulver, gurkmeja, svartpeppar, salt, paprikapulver, oregano och timjan.Buljong till kokning2-2,5 l vatten + 4-5 grönsaksbuljongtärningar3 klyftor finhackad vitlök2 lagerblad6 svartpepparkornGasbinda och "köttsnöre" för att binda om seitanen under kokning.
Det är lite omständligt att göra seitan (som bygger på vetegluten och är mycket proteinrik), men när den väl är färdig håller den länge i frysen, så man kan med fördel göra en ordentlig sats.
Om du har tur kan du hitta färdig seitan på burk i asiatiska butiker, den kan till exempel heta mock duck. Prova annars receptet med fast tofu eller sojakött. För den som vill äta kött passar kalkon fint.
Koka upp buljongen med sina kryddor och låt den bli ljummen.
Blanda vetegluten och kryddor i köksassistenten eller en skål. Tillsätt sedan de flytande ingredienserna.
Bearbeta degen med degkrokarna på låg hastighet i ungefär fem till tio minuter, tills degen är svampig och elastisk, men ganska kompakt. Det blir inte samma sak att knåda för hand.
Låt degen vila några minuter. Slå in den i gasbinda och knyt snöret om — ge degen lite utrymme att "svälla" i.
Lägg seitanpaketet i ljummen — inte kokande — buljong. Koka upp och låt sjuda försiktigt i en och en halv timme. Vänd paketet några gånger under tiden.
Låt seitanen svalna i buljongen i åtminstone en halvtimme. Den håller sig också en vecka i buljongen i kylskåp.
Ta bort snöre och gasbinda från seitan, skär den i centimetertjocka skivor. Det går också fint att behålla seitanpaketet helt, gröpa ur det och fylla med fyllningen i senare recept, som med kyckling eller kalkon.
Örtbakad seitan (fungerar också till tofu, sojakött eller kalkon)
Ingredienser
Seitan från receptet ovan
Kvistar av färska örter, gärna rosmarin, timjan, salvia och oregano
2,5 dl grönsaksbuljong
2 tsk äppelcidervinäger eller citronsaft
0,5 dl solrosolja eller annan olja med neutral smak
1 tsk salt (gärna havssalt)
0,5 tsk finmalen svartpeppar
Värm ugnen till 175 grader. Finhacka kryddorna (ta först bort grova stjälkar). Blanda alla ingredienser. Lägg skivorna av seitan i en vid ugnsform. Häll över marinaden och vänd runt.
Ugnsstek i ungefär 45 minuter (kortare tid med tofu), eller tills skivorna börjar få lite "yta". Ös med sky och vänd skivorna en gång under tiden.
Servera garnerat med färska örter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!