Havskänsla mitt i stan

I stället för att åka till kusten kan du stanna kvar i stan och njuta av krog- och kafélivet intill Fyrisån. För här har hänt en del sedan förra säsongen.

Foto: Fanni Olin Dahl

Mat & dryck2015-06-19 06:05

Uppsalabor och nyinflyttade brukar ofta klaga på att det inte finns något vatten i stan. Det brukar också låta ”Uppsala är ingen sommarstad – alla ställen stänger ju”. Visst ligger det någonting i det. För att bada tvingas man åka en bit och någon havslukt är det inte tal om. Men faktum är att det har hänt en del i stan under de senaste åren. Antalet uteserveringar har ökat, fler restauranger håller öppet och det blir allt fler ställen som satsar på att skapa sommarstadskänsla vid ån.

På Islandsbaren, som tillhör restaurang Sju helvetes Gluggar har man installerat en grill som förhoppningsvis kommer att gå varm under sommaren.

- Vi testade grillen lite smått förra året, och i år kör vi! Grillen kommer vara igång när vädret tillåter och när Sirius spelar hemmamatcher. Det blir bland annat baby back ribs och catch of the day på menyn, säger Erik Bennbom ägare Islandsbaren.

Förutom grill och ett ånära läge, erbjuder också Islandsbaren ett utökat dryckesutbud, med bland annat lokalproducerad ipa.

En bit söderut finns utrymme för fika på det relativt nyöppnade kaféet Hamncentralen i Tullhuset. Trots att Hamncentralen varit öppet i fyra månader är det fortfarande lite okänt. Ägaren Minal Nygårds hoppas ändra på det. På Kaféet erbjuds glass, kaffe, smörgåsar, bullar – och ett solsäkert läge.

- Här är stans bästa uteservering, kvällssol och helt fantastisk utsikt över båtarna och Stadsträdgården. När nya besökare kommer hit säger de, ”oj vi visste inte att det fanns ett café här. Jag hoppas att fler kommer att hitta hit, säger ägare Minal Nygårds.

Under våren har hon arrangerat olika vetenskapsföreläsningar och resekvällar. I sommar är tanken att hon ska anordna öppen scen för att ge möjlighet för nya akter att möta publik.

En bit närmre in mot stan ligger Hamnpaviljongen med tillhörande Båthuset. Under sommaren kommer de att utöka underhållningen genom att låta olika trubadurer spela. På menyfronten har det också hänt en del.

- Nytt för i år är att vi kör en spanskinspirerad tapasbar i Båthuset. Det finns bland annat tortilla, vitlöksmarinerade musslor, spanska getostar och chiligryta, säger ägare Rebecka Lundberg.

Tapas gäller också på Iberico som ligger på Svartbäcksgatan. Här har man haft öppet några månader och tanken är att man i sommar ska bjuda på underhållning som matchar maten i form av spanskt gitarrspel.

Lingon som ligger på samma gata satsar också på underhållning på bakgården.

- Nytt för i år är att vi har sommarsöndagar på bakgården. Det blir bra priser på mat och dryck, och olika liveartister på scen, säger delägaren Lasse Uddfalk.

På Güntherska ligger man heller inte på latsidan när det gäller att försöka förbättra service och miljö. Här planeras det för en invändig uppfräschning med ny inredning. Utsidan har redan nu anpassats för att möta en strid ström av gäster.

-Vi har installerat ett glidfönster på framsidan som ska göra att det går snabbare för de som vill köpa glass eller en öl. Som det varit nu har många vänt i dörren när de sett kön, säger delägare Matilda Landing.

Uteserveringen har avgränsats mot vägen och man har i år fått tillstånd att gräva ner parasoller.

- Vi har också bytt ut alla utemöbler och kommer snart att byta ut växterna mot olivträd. Sen håller vi också på med att fixa till vår innegård. Den har inte varit speciellt mysig tidigare, så nu ska vi lägga trätrall och ställa ut loungemöbler och hänga upp lyktor, berättar Matilda Landing.

Olivträd, tapas, glass, båtar och utsikt över vatten. Det låter som att Uppsala är på god väg att bli en sommarstad. Men då gäller det att vädret skärper till sig. Många av uteserveringarna är beroende av en fina dagar för att gästerna ska strömma till.

- Vädret är en grundförutsättning. Man kanske orkar ta en öl utomhus om det är regntungt. Men man sitter inte och äter middag, säger Erik Bennbom, ägare på Sju Helvetes gluggar och Islandsbaren.

Nytt på g längs Fyrisån

Islandsbaren håller öppet och serverar mat från grillen dagar då vädret tillåter. Mycket lax, grillade baby back ribs och catch of the day från Feskarn utlovas.

Hamncentralen kommer att köra öppen scen under sommaren. Kaféet gör sin första sommar, serverar smörgåsar, glass och bullar och har öppet alla dagar utom måndag.

Båthuset som tillhör Hamnpaviljongen satsar i år på spanska tapas, med bland annat tortilla och vitlöksmarinerade musslor på menyn. Det kommer också anordna tidiga trubadurkvällar.

Güntherska har byggt en lucka på framsidan där man under hektiska dagar kommer kunna köpa glass och dryck. De kommer också att fixa till uteserveringen på båda framsidan och bakgården.

Lingon kommer att börja med livespelningar även på söndagar, dagar då vädret tillåter.

Iberico planerar att ordna spanskinspirerade kvällar med gitarrist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!