Hatat ogräs en älskling i köket

En del försöker kväva den med plasttäcken, andra sprutar med gift eller rensar bort den ur sina rabatter. Men Uppsalakonstnären AnnKarina Vesterberg gör tvärtom. Hon hyllar kirskålen och gör delikatessmat av det ökända ogräset.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Mat & dryck2011-05-05 10:03

Kirskål är en matnyttig växt som innehåller protein, A-vitamin och D-vitamin. Men de flesta brukar inte äta kirskål och annat ogräs. Det betraktas snarare som vårt mest svårutrotade trädgårdsogräs, fast det passar på vilken trendig gourmetrestaurang som helst.
– Men här i Sverige lever vi i en sån välfärd så vi behöver inte ta tillvara det som finns i naturen. Kirskål är svår att bli av med i sin trädgård. Förr fick man en planta från ett kloster, säger AnnKarina Vesterberg.

Hemma hos AnnKarina Vesterberg i Uppsala ligger kirskålsblad och nässelblad på en torktrall sedan några dagar tillbaka. Av de torkade bladen gör hon kryddsalt, godisbollar eller smaksätter på filen som ett komplement till müsli.
– Har man ingen torktrall går det lika bra att torka bladen på en vanlig kökshandduk, säger hon och tar en näve kirskålsblad mellan handflatorna.
Med långsamma rörelser mal hon de torkade bladen mellan händerna och vips förvandlas de till en mjölliknande pulver.
– Det är en sån härlig känsla att mala bladen mellan händerna, säger hon.
Bladmjölet häller hon ner i bunken med de övriga ingredienserna som ska bli till grönt godis. Sen drar hon igång mixerstaven och bearbetar den chokladbruna massan. När hon trillat små runda godisbollar, rullar hon dem i bladmjöl och lägger upp dem på en tallrik.

AnnKarina Vesterberg är konstnär och har samarbetat med fastighetsbolag i många år. Då gör hon utsmyckningar på väggar, i hissar, garage och trappuppgångar. Just nu målar hon små portaler för ett byggbolag.
– Eftersom jag är intresserad av det estetiska vill jag också att ingredienserna ska vara snyggt upplagda när jag lagar mat, säger hon och pekar mot ett fat hon dekorerat med örtkryddor och ogräsblad.
På morgonen har hon varit ute och plockat olika sorters blad till vårsalladen i Hågadalen och nu ligger örterna i ett vattenbad i diskhon.
– Det är en kraftig, vitaminrik sallad som är stärkande och smakrik, säger AnnKarina Vesterberg.
Hon började intressera mig för växtrikets mångfald för många år sedan. Under en period jobbade hon ihop med Harry Blom, även kallad Örtagubben, som hade en av de första hälsokostbutikerna i Stockholm.

Mycket av det hon lärde sig är gammal kunskap som numera glömts bort, och det är synd, tycker AnnKarina Vesterberg.
– Många hatar kirskål men för mig är det bara en av flera ingredienser från naturens skafferi, säger hon och tipsar om att plocka bladen på förmiddagen i solljus, för då är de som finast.
Och hittar man sitt eget kirskålsställe, kan man klippa ner blad allt eftersom, så kommer det hela tiden upp nya, klorofyllfyllda och späda blad som alltid är färska.


RECEPT

VÅRSALLAD


INGREDIENSER:
1 dl röllikablad
1 dl daggkåpablad
1 dl smultronblad
1 dl kirskålsblad
1 dl maskrosblad
200 gr små tomater
1 rödlök
3 tsk flingsalt
1/2 dl olivolja
valnötter

GÖR SÅ HÄR:
Skölj växterna i tre vattenbad. Klipp bladen i mindre bitar. Dela tomater på hälften och finhacka löken. Blanda allt. Häll över salt och olja och låt dra en stund. Garnera med valnötter.



GRÖNT GODIS TILL FIKA


INGREDIENSER:
1 dl nässelmjöl
1 dl kirskålsmjöl
8 färska dadlar
1 dl kakao
1 dl socker
1 dl solrosfrö
4 msk sesampasta
1/2 tsk salt

GÖR SÅ HÄR:
Torka blad av nässlor och kirskål på handuk 2–3 dagar. När bladen torkat, smula sönder dem mellan handflatorna till ett fint mjöl. Förvara mjölet i en burk med tättslutande lock tills du ska använda mjölet.
Till godiset tar du och mixar alla ingredienser utom 1 dl grönt mjöl av hälften kirskål, hälften nässlor. Använd gärna mixerstav. Rulla bollar av smeten. Trilla dem i resten av mjölet. Servera till fika.



KIRSKÅLSPAJ

PAJDEG
3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
2–3 msk vatten
0,5 tsk salt
Sätt ugnen på 200 grader. Skär smör i kuber. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter). Låt gärna pajskalet stå i kylen i 20 minuter innan du gräddar den. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel. Grädda pajskalet i 5–10 minuter.

FYLLNING
4–6 nävar kirskål
4 ägg
2 dl riven ost, gärna cheddar eller Västerbottensost
1 dl grädde
muskot, riv en nypa
1 tsk gurkmeja
1/2 grönsaksbuljong tärning
Vispa ägg ost, grädde och kryddor. Koka kirskålen i buljong ca 5 minuter. Klipp kirskål i små bitar. Låt kirsen svalna och blanda med resten. Grädda i mitten på ugn på 225 grader ca 10–15 minuter.



VILDÖRTSSALT

INGREDIENSER:
2–3 dl torkade örter, t ex av nässel- och kirskålsblad
1 dl flingsalt
1 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
en gnutta chilipulver

GÖR SÅ HÄR:
Torka nässlor och kirskål på handuk 2–3 dagar. Smula bort stjälkarna. Mortla flingsalt, och kryddor. Blanda med nässel- och kirskålsmjöl.

FAKTA: Kirskål

Kirskål sägs vara en gammal medicinalväxt och det finns uppgifter om att munkar tog med sig kirskålen från sina resor i Europa för att använda som läkeört. Den förökar sig snabbt med sina långa rötter. De späda bladen är ätbara och kan användas i stuvningar, omelett, paj, sallader och pesto. Torkade blad passar i godis gjord på torkad frukt, örtsalt, som örtté eller strös på filen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!