Här är det våffeldag hela veckan

På Östgöta nation kan man njuta av våffelbuffén fyra dagar i veckan. Laggen med alla andra tillbehör står framme för alla som är sugna, både studenter och icke studenter.

Våfflor med grädde och sylt.

Våfflor med grädde och sylt.

Foto: Scanpix

Mat & dryck2012-03-26 15:58

Ingen minns längre när våffelbuffén i Mjölkbaren på Östgöta nation startade. Men den är sedan länge väl etablerad i nationslivet. Måndag-torsdag mellan klockan 13–17 vet studenterna att våffellaggen står framme intill en skål med våffelsmet, vispad grädde och sylt eller något annat tillbehör. Färre vet att buffén är öppen för alla – även icke studenter. För 30 kronor kan vem som helst äta sig proppmätt på våfflor.
– Jag kom hit 2008 och då hade vi våffelbuffé och hade nog haft det flera år. Det har blivit lite av vår grej, säger Tim Josefsson.

Han är tredjekurator och har hand om restaurang, klubb och pubverksamheten. För att hinna har han tagit en paus från civilingenjörsstudierna. Det låga priset kan man hålla eftersom det inte finns några krav på att verksamheten ska gå runt.
– Det är en av sakerna som finns för studenterna. Det ska gå plusminusnoll.

Sedan är buffén kanske heller inget för finsmakaren. Tillbehöret varierar – det finns aldrig mer än ett – liksom smeten. Det beror helt på det studentteam som jobbar. I dag är det Collin Spencer och Kylie Pieczonka från USA och Katie Delamere från Storbritannien. De har valt enklast möjliga lösning: pulversmet, blåbärssylt och grädde.

Katie Delamere var inte alls bekant med våffelätande innan hon kom till Uppsala för att plugga lingvistik. I Storbritannien äter man hellre pannkakor, berättar hon.
– Jag har aldrig ätit våfflor hemma. Det är inte så populärt hos oss. Men det är gott!

I USA äter man däremot gärna våfflor till frukost, berättar Collin Spencer och Kylie Pieczonka. Men de är tjockare och större än de svenska våfflorna och de flesta har sirap till.
– Fast i amerikanska södern har jag hört att man äter våfflor med stekt kyckling på, säger Kylie Pieczonka och tillägger med ett skratt:

– Men inte till frukost tror jag …

Våffelbuffén på Östgöta nation lockar många internationella studenter. Runt lunch brukar det vara fullsatt. Vid ett litet bord sitter Ashley Homa och Sarah Coughlin från Chicago och mumsar på nygräddade våfflor som de doppar i en plastburk med lönnsirap.
– Det är så vi äter dem hemma i USA. Vi är här ofta och äter våfflor fast det här är faktiskt första gången vi tagit med oss egen sirap, säger Sarah Coughlin.

RECEPT

Frasvåfflor

Du behöver:
4 dl vetemjöl
2,5 dl iskallt vatten
4 dl vispgrädde
4 msk smält smör
vaniljglass eller grädde och sylt till serveringen
 
Gör så här:
Blanda ihop vetemjölet och det kalla vattnet till en jämn smet, gärna med elvisp. Vispa grädden till hårt skum och rör ner i smeten. Rör slutligen ner det smälta smöret. Grädda och servera nygräddade med vaniljglass eller sylt och
grädde.


Glutenfria våfflor

Du behöver:
2 ägg
3 dl mjölk
2 msk majsolja
3 dl majsstärkelse
(Maizena majsstärkelse)
2 tsk bakpulver
1 krm salt

Gör så här:
Blanda majsstärkelse, bakpulver och salt. Vispa äggen med hälften av mjölken och oljan. Häll i äggblandningen i majsblandningen. Vispa ner resten av mjölken tills det blir en slät smet. Grädda. Ett tips är att vispa smeten mellan gräddningarna eftersom mjölet vill sjunka till botten.


Norska våfflor

Du behöver:
100 g smält smör
4 ägg
4–5 msk socker
0,5 tsk kardemumma
0,4 kg vetemjöl (6,7 dl)
0,5 tsk bakpulver
0,5 l mjölk
getost till serveringen

Gör så här:
Blanda bakpulver, kardemumma och vetemjöl. Häll i något mer än hälfen av mjölken och rör till en jämn smet. Tillsätt äggen och resten av mjölken. Låt smeten svälla i minst en 30 minuter. Smält smöret och låt det svalna lite. Rör ner det i smeten. Grädda. Servera med fina skivor getost och smör.


Belgiska våfflor

Du behöver:
7 ½ dl vätska, hälften mjölk och hälften mineralvatten, utan bubblor.
125 g smält smör
3 msk socker
2 ägg
½ tsk salt
1 ½ tsk kanel
45 g kaksmulor
(smörgåskex)
12,5 g jäst (¼ pkt)
½ kg vetemjöl

Gör så här:
Ljumma mjölken och lös jästen i det. Blanda resten av vätskan med kaksmulorna. Tillsätt socker, salt och kanel. Tillsätt mjölet i smulblandningen. Rör i jästblandningen och äggen. Tillsätt det smälta smöret. Låt smeten jäsa till ungefär dubbel storlek. Grädda.


Champagnevåfflor

Du behöver:
100 g smör
100 g strösocker
1,5 tsk rent vaniljpulver
2–3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl champagne eller torr cider
rivet skal från ½ citron
eller en liten lime
riven mörk choklad och grädde till serveringen

Gör så här:
Blanda mjölet och bakpulvret i en bunke. Vispa socker, smör (rumsvarmt) och vanilj, pösigt. Tillsätt äggen ett i taget, därefter mjölblandningen. Rör ner champagnen, lite i taget, smeten ska vara tjock. Smaksätt den färdiga smeten med det rivna citrusskalet. Låt smeten svälla 20 minuter. Grädda försiktigt och servera med riven, mörk choklad och vispad grädde.


Matiga potatisvåfflor med fetaost

Du behöver:
300 g potatis mjölig sort
en nypa salt + nymalen vitpeppar
3 äggulor + 1 helt ägg
1 dl grädde
5 msk riven fetaost
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk hackad mejram, timjan eller oregano
1–2 rivna vitlöksklyftor
3 äggvitor

Gör så här:
Pressa nykokt potatis som fått svalna, alternativt kall överbliven potatis igenom en potatispress. Skilj äggula och vita åt på tre av äggen. Rör ner 3 äggulor och 1 helt ägg, grädde, vetemjöl, bakpulver, örterna och vitlöken i potatisen. Salta, peppra och rör slutligen i den rivna fetaosten. Blanda så snabbt som möjligt ihop till en smet. Om du rör för länge riskerar smeten bli seg. Låt smeten vila 10-15 minuter, så den får tid att svälla. Vispa de 3 äggvitorna med salt till hårt skum och vänd försiktig ner det i smeten. Grädda och servera genast, gärna med en grönsallad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!