Han bjuder på en grön jul

Trött på skinka och köttbullar? Eller bara lite sugen på ett grönare julbord? Petter Källander bjuder på ett julbord förvillande likt ett med kött och fisk. Men sillen är en skivad aubergine och köttbullarna är gjorda av röda linser.

Foto: Nina Leijonhufvud

Mat & dryck2012-12-20 08:49

– Jag har lyft in kryddpeppar, nejlika och kanel i några recept för att få fram julkänslan. Likaså mandarin och senap, säger Petter Källander och måttar upp havregryn och vatten hemma i sitt kök i Årsta. Havregrynen ska kokas ihop med de röda linserna till vegoköttbullarna.
– Potatis- eller majsstärkelse funkar också som bindmedel, så att linsbullarna håller ihop bättre, säger Petter Källander.
Han beskriver sig själv som elektroniknördig och älskar att hitta på fiffiga lösningar i sitt eget hem. Exempelvis kan han via mobilen fjärrstyra kaffekokaren, stereon och lamporna.
– Så när jag vet att jag är hemma om fem minuter sätter jag på kaffekokaren och har nybryggt kaffe när jag öppnar dörren, säger Petter Källander och smakar av den orangefärgade tapenaden gjord på morot och mandarin.

Han är uppvuxen med vegetarisk mat och var strikt vegetarian och vegan under många år när han var yngre. Men numera låter han det vegetariska fungera som bas i matlagningen och ibland kompletterar han med kött och fisk.
– Jag har förändrat mitt sätt att tänka kring mat och numera äter det jag är sugen på och som finns tillgängligt för stunden. Det viktigaste för mig är att inte vara beroende av kött och fisk och att njuta av maten.
När han var barn tillbringade familjen ofta jularna utomlands så julbufféer är egentligen ganska nytt för honom.
– Jag tycker visserligen om julbord men sen kanske jag inte äter allt. Dopp i grytan har jag aldrig förstått. Men är det ekologisk julskinka kan jag ta ett par skivor.
Han är med i företagskooperativet Kulturoasen i Håga by i Uppsala och driver kaféverksamheten med uppträdanden och livemusik på söndagar. Där lagar han bland annat soppor, raw food och matiga mackor.

Det var när han flyttade hemifrån som 18-åring som han började intressera sig för matlagning. I sitt eget kök kunde han ta ut svängarna. Han bodde då i Enköping och utbildade sig till motivlackerare som bland annat dekorerar motorcyklar, hjälmar och bilar.
– Jag ville bli konstnär men jag vill också kunna tjäna pengar och så var jag bilintresserad, förklarar han.
Sedan dröjde det inte länge förrän han blev sjuk av alla gifter i målarfärger. Hisstekniker blev nästa yrkesutbildning innan han sadlade om och satsade på matlagning.

För några år sedan var han ute och reste i olika världsdelar. Då tyckte han om att gå till lokala matmarknader och handla råvaror. Petter Källander talar med värme i rösten när han beskriver det som ett sätt att komma människor in på livet i Afrika, Sydamerika och Asien.
– Att bjuda in sig hos folk och lära sig laga deras mat är ett bra sätt att ta del av andra kulturer.
Petter Källander tipsar om att hålla sig till en grönsak per rätt när man lagar vegetariskt. Att blanda grönsaker är ingen bra idé, särskilt inte vid julbord när rätternas kryddning ska lyftas fram.

Recept

Rödbetssallad
10 portioner (vegan)

1 kg rödbetor
1 äpple
1 knippe bladpersilja
1 dl äppelcidervinäger
Salt och peppar

1. Koka, skala och tärna rödbetor.
2. Riv äpple och blanda ihop allt, låt stå i kylen över natten.

Morot och mandarintapenade
10 portioner (vegan)

½ kg morötter
5 mandariner
½ dl olivolja
1 msk Kanel
½ msk kryddpeppar
Salt och peppar

1. Rosta morötter i 180 grader i ca 3 0min.
2. Mixa morötter och mandariner i mixer. Blanda i olja och kryddor, smaka av med salt och peppar.
3. Låt stå i kylen några timmar

Senapsaubergine
(vegetarisk)

1 aubergine
5 dl crème fraiche
3 msk stark senap
1 msk äppelcidervinäger
2 tsk salt
1 msk muscavadosocker
1 tsk kryddpeppar

1. Skiva upp aubergine i "sillbitar". Lägg dem på saltat fat och salta på ovansidan.
2. Låt stå 2 timmar tills vattnet dragit ur skivorna, torka av skivorna.
3. Blanda crème fraiche, senap, vinäger, salt, socker och peppar.
4. Rör ner aubergine skivorna, låt stå i kyl minst 12 timmar.

Jordärtskockspaj
(vegetarisk)

Pajdeg:
150 g smör
250 g kvarg
4 dl vetemjöl

Fyllning:
1 kg sockor
3 ägg
3 dl grädde
250 g riven ost
2 tsk salt
2 tsk peppar
1 tsk riven muskotnöt

1. Värm smör och blanda med kvarg, blanda i mjöl och knåda till jämn deg.
2. Tryck ut i form och kyl i ca 30 min.
3. Skala och koka skockorna.
4. Blanda ägg, grädde och ost i mixer.
5. Blanda i skockorna och kör mixer på låg fart tills kockorna är grovhackade.
6. Häll blandningen över pajdegen och grädda i 180 grader i 30-40 min.

Linsbullar
(vegan)

3 dl röda linser
1 rödlök
½ dl havregryn
½ msk honung
½ msk grönsaksbuljong
1 vitlöksklyfta
1 tsk kryddpeppar
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar

1. Koka linser och havre i 5 dl vatten i ca 10 min.
2. Stek lök och vitlök, rör ner i linserna.
3. Koka på låg värme och rör om till vattnet kokat av och linserna kokat ihop krydda och rör i honung och smaka av.
4. Låt svalna lite och rulla sedan bollar.
5. Stek i olja eller lägg i form och grädda i ugn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!