Grönt till det röda
Julskinkan är griljerad, de trinda köttbullarna och rara prinskorvarna smörstekta. Janssons frestelsen är gyllenbrun och revbensspjällen saftiga. Bordet är dukat. Men nog finns det luckor på julbordet, luckor som tycks ropa efter något grönt?
Julchampinjoner med lingon blir en god accent på julbordet.
Foto: Nina Leijonhufvud
Gyllene apelsiner, röda äpplen, mandlar och nötter i alla de skepnader - för Veronica Carlsson, kökschef på restaurang Fröjas sal i Uppsala, är det inte bara något som dekorerar soffbordet utan högst njutbara ingredienser i julmaten. Så ta en näve valnötter ur prydnadsskålen och knäck över salladen!
Grönkål och äpplen är Veronica Carlssons favoriter bland julsmakerna. De finns båda svenskodlade långt in på vintern och smakar nästan som allra bäst så här års. Också rödkål är gott i sallader, enkelt råriven, berättar Veronica. Vill man ha den lite mindre hårdtuggad kan man slå först kokande, sedan iskallt vatten över kålen.
Apelsiner är en annan av hennes återkommande favoriter till jul: söta, goda och vackra. De ger god smak i sallader och passar så bra till julkryddor, påminner Veronica Carlsson.
- Russin är också juligt och gott i sallad, tycker hon.
Så långt små prickar att droppa över julrätterna. Somligt grönt fyller väl sin plats på alldeles eget uppläggningsfat. Champinjoner kan, på samma sätt som sill, läggas in i diverse såser: vanlig ättikslag, senapssås, vitlökssås eller varför inte juliga lingonchampinjoner? Med rårörda lingon blir de saftiga och får tjusig färg.
Lökpastejen är desto mildare, sparsmakat kryddad för att helt släppa fram lökens egen smak. Ägg och grädde ger konsistens och hjälper till att göra smaken riktigt snäll, förklarar Veronica.
En mätt mage behöver, mer än någon annan, något sött för att avrunda måltiden. Inget säger nej till en extra påfyllning bättre än en liten kakbit. Veronica Carlsson försökte till årets julbord hitta något som ger julsmak ända in på sista tuggan. Glögg! var det självklara svaret.
- Med kanel och blockchoklad i en sockerkakssmet blir glöggkakan rätt saftig och mäktig. Just när man får glöggen in i munnen känner man riktigt julstämningen, förklarar hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!