Grönare val på julbordet
På nyöppnade kafé Gröna Oasen i Håga bycentrum förbereds ett vegetarisktoch ekologiskt julbord. Auberginsill läggs i lag, kålrotsskinka griljeras och grönkålstårta ställs på kylning.
Foto: Rolf Hamilton
- Här gäller det att vispa så att såsen inte skär sig, säger Lena Alm.
Hon står i köket i Håga bycentrum och häller olja i en bunke med äggulor och skånsk senap. Det är såsen som de stora vita bönorna ska ligga i, en av rätterna på det vegetariska julbordet.
- Det som är roligt med vegetarisk mat är att den har mycket färg och att det finns så många olika smaker. Bönor är inte bara bönor. Vita, svarta, röda och gröna bönor har helt olika smaker, säger Lena Alm och smakar av senapssåsen.
- Det här var inte dumt... det här var gott... det var riktigt smaskens, säger hon.
På Gröna Oasens vegetariska julbord serveras dels rätter som ersätter den traditionella julmaten, såsom kålrotsskinka och Janssons frestelse med tartexpastej i stället för ansjovis, dels helt nya julbordsrätter, såsom den rödgröna quinoasalladen med avokado.
Bredvid Lena Alm, på bänken i rostfritt stål ligger rivet skal från två citroner, strimlad purjo och en liten skål med kryddblandning. Det är ingredienser till citronsillen. Fast egentligen är sillen inte sill utan ugnsstekta auberginbitar. Det blir flera olika sorters auberginesillar på julbordet. Senapssillen är redan färdig. Smaken är ungefär densamma som riktig senapssill men tuggmotståndet i auberginbitarna är mindre.
Lena Alm är inte själv vegetarian men äter gärna vegetarisk mat.
- Folk säger "men ska ni inte ha en enda liten skinkbit?". Jag vill visa med det här julbordet hur mycket man kan göra med vegetarisk mat, säger hon.
Från ugnen stiger doften av nybakt bröd. Det är Vanna Jorild, Lena Alms syster, som bakar knäckebröd för andra gången i sitt liv. Mjölet hon använder är kravmärkt. Det är målsättningen på kafé Gröna Oasen, att maten som serveras ska vara ekologiskt odlad och rättvisemärkt i den mån det går att få tag i. Man använder sig också mycket av närodlade varor.
- Man måste göra val även när det gäller ekologiskt odlad mat, till exempel när det gäller äpplen från Nya Zeeland. Då får man ställa sig frågan, hur bra är det egentligen för miljön att skeppa äpplena hela den vägen? säger Li Sandberg som bor i Håga och är med och driver kafé Gröna Oasen.
Men även om det finns en miljötanke med kaféet och med årets julbord så är alla fyra överens om att de driver Gröna Oasen i första hand för att det är kul.
- Det här är roligt. Jag gör det för att erbjuda folk en trevlig stund med god mat. Och för att bidra till att jorden blir en skönare plats, säger Vanna Jorild.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!