Den här dagen är det extra trångt i Liselotte Forslins provlagningskök. Hennes kollegor är i full färd med styling och matfotografering. Det står brickor, fat och skålar med maträtter i alla upptänkliga färger och former som bara väntar på att bli avbildade. Vid ett kamerastativ står en burk olja med pensel i. Oljan penslas på färdiga rätter, ett bra knep att ta till så att det ser extra aptitligt ut på bild.
Liselotte Forslin lagar mat i det här köket i snitt två gånger i veckan. Hon räknar ut att det blivit närmare tusen tillfällen under de åtta år hon huserat i sin och fotograf Ulrika Ekbloms lokal i centrala Uppsala.
– Jag brukar säga att det här köket är som en liten fabrik. Här produceras mat och bilder för kokböcker, reklam och tidningar, säger Liselotte Forslin och tar fram en bunke med pannkakssmet ur kylskåpet.
Smeten ringlar hon ned i en stekpanna så att det bildas små runda plättar. Det fräser till i pannan och efter en vändning är de klara. En ljusgrå ugnsform fylls snabbt med bräckt skinka, pannkakor och tunna äppelskivor.?
– Frukostpannkakor är hälsosamma om man till exempel använder dinkelmjöl och har på skivade äpplen. Det tar inte så lång tid att vispa ihop en smet på morgonen och har man bråttom kan man göra det kvällen innan, säger Liselotte Forslin.
Men bråttom ska man egentligen inte ha när man lagar mat. Det är en av hörnpelarna i Liselotte Forslins matlagningsfilosofi.
– De flesta säger att det ska gå fort att laga mat men jag tycker att de ska få ta tid och att man prioriterar det.
Det är därför som hennes frukostrecept på nästa sida är gjorda för att passa både brunch, helgfrukost och till vardags. Liselotte Forslin har skrivit över 20 kokböcker genom åren och nu i dagarna kommer den senaste ut. "Good Morning. Frukost hela dagen" med kollegan och fotografen Ulrika Ekblom.
– När jag gjorde boken var det med tanke på att få in så mycket grönt som möjligt i mina recept. Vi glömmer oftast bort det på morgonen. Ska du steka en omelett, kan du exempelvis ha i lite strimlad grönkål, tipsar hon.
Enligt Liselotte Forslin, som gillar att trendspana, är hälsosamma frukosträtter ett växande fenomen i Sverige, I Stockholm har ett par frukostrestauranger slagit upp sina portar och det hetaste just nu är fenomenet "brinner", breakfast for dinner", dvs frukost till middag.
– Jag har rest mycket i USA och där går man ut och äter frukost. Det är ett trevligt sätt att umgås, man behöver inte klä upp sig och så har man hela dan kvar, även om man sitter ett par timmar. Här hemma föreslår jag oftast frukostmöten på ett hotell om jag ska träffa någon.
Själv är hon uppvuxen på filmjölk med hårt bröd och lingonsylt till frukost. Också det nyttigt. Men numera börjar hon dagen med en hel kanna pressokaffe och fortsätter med en tallrik havregrynsgröt, ägg eller egengjord granola.?
– Oftast klipper jag i färska dadlar, skivad banan och stöter några kardemummakärnor som får koka med gröten och serverar med mandelmjölk. Jag är hungrig på morgonen!
Recept
Quinola
En helt gluten- och nötfri granola för den som önskar det. Quinoa innehåller mycket protein och rikligt med energi så du håller dig mätt länge. Gott på yoghurt, fil eller som strössel på fruktsallad.
ca 20 portioner
130 g quinoapuffar
200 g riven kokos
200 g solrosfrön
200 g pumpafrön
2 tsk äkta vaniljpulver
1 dl jungfrukokosolja
Till servering
färsk eller torkad frukt
yoghurt eller fil
1 Sätt ugnen på 200 grader.
2 Blanda alla torra ingredienser i en stor skål.
3 Knåda in jungfruoljan med rena händer.
4 Fördela blandningen på två bakplåtspappersklädda plåtar i tunna lager.
5 Rosta cirka 15 minuter mitt i ugnen. Rör en gång under tiden, det kan lätt bli bränt i kanterna.
6 Låt svalna.
7 Servera gärna med färsk frukt, vill du kan du även,blanda i bitar av torkad frukt.
French toast med spenat, rökt kalkon och västerbotten
Perfekt när du vill ha en lyxig men stadig frukostmacka.
4 mackor
4 stora skivor surdegsbröd av levaintyp
2 msk honungssenap
200 g färsk spenat
1 dl riven västerbottensost
eller annan lagrad ost
200 g rökt kalkonbröst i tunna skivor
3 ägg
1 dl mjölk
rapsolja till stekning
flingsalt och nymalen svartpeppar
1 Lägg ut bröden och bred senap på alla.
2 Fräs spenaten mycket lätt i lite olja. Salta och peppra.
3 Lägg på spenat, ost och kalkonskivor på hälften av brödskivorna.
4 Toppa med resterande brödskivor och tryck ihop.
5 Vispa ihop äggen och mjölken i en låg form.
6 Doppa hastigt båda sidorna av de dubbla mackorna i äggsmeten.
7 Hetta upp oljan och stek mackorna på medelvärme, cirka 1 minut på var sida tills de är gyllenbruna.
8 Lägg på lock och dra åt sidan cirka 5 minuter så att osten smälter.
9 Skär bröden i halvor och servera.
French toast med cream cheese och jordgubbar
Det här är ett kärt frukostminne från ett bed & breakfast på natursköna Olympic Peninsula på USA:s nordvästkust.
4 mackor
4 stora skivor surdegsbröd av levaintyp
200 g jordgubbar
2 msk flytande honung
200 g cream cheese
1 tsk äkta vaniljpulver
2–3 tsk flytande honung
3 ägg
1 dl mjölk
rapsolja till stekning
1 Skär jordgubbarna i tunna skivor och ringla över honungen. Blanda och låt stå 5 minuter.
2 Rör cream cheese med vaniljpulver och honung.
3 Fördela cream cheese-röran i ett tjockt lager på två av bröden och bred bara lite på resterande två.
4 Lägg på jordgubbarna på bröden med mest ost.
5 Lägg resten av bröden ovanpå så du får två dubbelmackor.
6.Vispa upp ägg och mjölk.
7 Doppa smörgåsarna på båda sidor i smeten och stek dem i oljan cirka 1 minut på var sida.
8 Dela i två delar och servera.
Dinkelpannkakor med med äpplen och lönnsirapsstekt kotlettbacon?
Men hallå där sköna söndag! De här pannkakorna går inte
av för hackor. Med äpple och dinkel i blir de både fantastiskt
goda och hälsosammare. Kotlettbacon är magrare än vanligt
bacon. Du kan också använda rökt skinka och steka den lätt.
4 portioner
2 ägg
5 dl filmjölk
1 msk rapsolja
2 dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl fullkorn
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 äpple
rapsolja till stekning
Till servering
lönnsirap
stekt bacon
1 Vispa ihop ägg, fil och rapsolja.
2 Blanda de torra ingredienserna och vispa ner dem i äggsmeten. Vispa till en klumpfri smet.
3 Skär äpplet i tunna skivor och pilla ur kärnorna.
4 Stek 12 små pannkakor (ca 1/2 dl smet till varje) i olja på medelvärme cirka 1 minut på ena sidan tills det bubblar lite på ytan.
5 Lägg på en äppelskiva på varje pannkaka och vänd försiktigt. Stek någon minut på andra sidan.
6 Stek kotlettbaconet knaprigt, droppa på cirka 1 tsk lönnsirap och låt det fräsa till. Ta upp och servera pannkakorna, bjud ytterligare lite lönnsirap till.
Bakad avokado
Varm avokado med ägg är ett nytt sätt att äta avokado på. Supermumsigt men här gäller det att se till att inte äggulan stelnar för mycket. Håll koll i ugnen!
4 portioner
2 mogna avokador
4 små ägg
8 smakrika tomater
200 g majskorn, helst från färsk majs
olivolja att steka i
4 msk fint riven pecorino- eller parmesanost
ev. lite chiliflakes
flingsalt och nymalen
svartpeppar
Till servering
srirachasås - vietnamesisk sötstark chilisås som är god till ägg eller tabasco
1 Sätt ugnen på 200 grader.
2 Dela avokadofrukterna och gröp ur kärnorna plus ytterligare en matsked avokadokött runt där kärnan suttit. Det kan du servera till sedan.
3 Skär av en liten tunn skiva på varje botten på avokadohalvorna så att de står stadigt.
4 Ställ dem i en ugnsform och knäck försiktigt i äggen.
Om det är för mycket vita kan du skeda bort lite.
5 Baka cirka 10–15 minuter tills äggvitan stannat och äggulan är som du vill ha den. Lös eller krämig är att föredra. Håll koll!
6 Dela under tiden tomaterna och stek dem hastigt i lite olivolja. Salta och peppra.
7 Stek även majsen på håg värme tills den får färg och börjar ”poppa”. Salta lätt.
8 Strö över lite flingsalt, riven pecorinoost och chiliflakes och servera avokadorna med de stekta tomaterna och majsen. Bjud srirachasås eller tabasco till.