Grön mat från röd stuga

Ekologiskt och närproducerat är inne just nu. På lördag pågår matmässan Smaklust och Bondens egen marknad samtidigt i Stockholm. Ekomatlagarna Solveig Pettersson och Inga Philipsson från Åloppe får dela på sig för att hinna vara på båda ställena.

Foto: Nina Leijonhufvud

Mat & dryck2007-08-23 00:01
I en röd stuga med blå knutar i Åloppe utanför Järlåsa har de sitt tilllagningskök, spartanskt inrett, ett litet stekbord, en varmluftsugn, kylar och en hällspis. Alla maskiner har de köpt begagnade. Utanför fönstret går kor, kalvar och betar nonchalant i solskenet.
Fyra dagar i veckan lagar Solveig Pettersson och Inga Philipsson ekologisk mat så här års. De övriga dagarna går åt till skörd, styckning av kött, vackning (att vakumförpacka köttet) och leverera varorna. För sju år sedan startade de den ekonomiska föreningen Åloppe ekomat, som består av tre företag som samverkar.
Det är måndag morgon och stämningen är uppsluppen: satsningen på ekologiskt, färdiglagad mat, grönsaker och köttdjur har ett rejält uppsving.
-Framför allt på köttsidan men även efterfrågan på den färdiglagade maten ökar, säger Inga Philipsson när hon skär squash, både vanlig och vintersquash.
- Hoppas du kan ställa frågor samtidigt som vi jobbar. Vi har rätt mycket att göra idag.

Squashen växer febrilt just nu. Den ska hon gräddkoka med timjan. Hon skalar den randig, hälften av skalet behållet hon för att rätten ska få lite färg.
Mittemot står Solveig Pettersson och steker morotsbiffar. I hastigheten har hon glömt att ta med sig timjan. Vi slänger oss in i hennes lilla lastbil och åker därifrån för att hämta några kvistar som hon odlar hemma i trädgården. I hagen intill går familjens ekologiska får.Vi stannar till vid hennes grönsaksodling. Den är ett tunnland och i första raden vaggar fänkålsblasten som en designad prydnadsväxt.
- Förut visste folk inte vad fänkålen skulle användas till. Men numera ingår den i många recept, speciellt till fisk. Den har blivit jättepopulär, säger Solveig Pettersson.
Men hennes egentliga huvudgröda är morötter. Brukar bli 20 ton per säsong, mycket förädlas till marmelad.
- Det är mycket jobb men vi valt det själva och vi har stor frihet och får jobba på hemmaplan till skillnad mot många andra som bor här i byn, säger Solveig Pettersson efter att hon har förklarat hur ekologisk ogräsbekämpning i morotslandet går till.

Först är det flamning, att bränna bort det första lilla ogräset med gasol, sen kryprensning, precis som det låter: ligga på knä och rensa för hand och när rännorna är klara är det bara att börja om igen, och slutligen den sista rensningen och kupningen med traktor.
Tillbaka i köket är Inga Philipsson färdig med squashen. Även rödbetsbiffarna inställda i kylen för att svalna snabbt. Det är dags för de två att gå hem och äta lunch. På eftermiddagen ska de laga något nytt, vad de blir beror på säsongens utbud och vilket humör de känner sig på.

Matlust
Pågår 24-26 augusti i Tantolunden i Stockholm. Det är Norden största mässa för småskaligt mathantverk. 350 svenska mathantverkare väntas delta. Från Uppsala län bland andra Eskesta gårdsmejeri, Hållstrands fisk, Svenska havtorn, T Forsbergs gris och grönt. Sparrissnaps, lingonketchup, Roslagspunsch, strutshamburgare, hjortonvin, örtkarameller, älgsalamai och mycket mer utlovas.

Bondens egen marknad
På lördagar till mitten av september på Katarina Bangata på söder och Tessinparken på Östermalm. Bondens egen marknad utmärks av att alla produkter som säljs är närproducerade, avståndet får inte vara längre än 250 km från marknadsplatsen. Allt för att minska matmilen. Det började i Strobritannien 1997, i dag finns där mer än 200 olika marknader enligt konceptet. I USA är siffran idag uppe i 3500 stycken. I Sverige finns finns ett femtontal. Lantbrukarna som säljer produkter ska själva ha fött upp eller odlat allt som de säljer. I förädlad mat ska huvudingrediensen komma från egen odling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!