Grillpremiär med smak av lamm

Familjen Ammya älskar att grilla och gör det ofta. De kickar igång grillsäsongen med lammkött och smarriga tillbehör som åker rakt ner i magen.

Grillade lammkotletter.

Grillade lammkotletter.

Foto:

Mat & dryck2015-05-10 08:05

På innergården hos familjen Ammya i Gottsunda doftar det förföriskt - det är grillat på gång.

Kolet från tre (!) grillar har blivit sådär lagom hett utan en tillstymmelse till flammande lågor.

Zuhair Ammaya sitter på huk och håller i några metallspett med kebabkött.

– Det är inte samma kebab som du äter på ett snabbmatsställe. Det är lammkött och lite nötkött med vitlök och persilja. Jättegott!, säger han och lägger spetten på ena grillen.

På de andra två grillarna ligger lammkotletter och lammentrecote, som också passar bra att tillaga över kol, eftersom resultatet blir saftigt och smakrikt.

Zuhair Ammaya är modersmålslärare i arabiska, liksom hustrun Afas Ammaya. De kom från Palestina till Sverige för 25 år sedan. Tillsammans har de fyra vuxna barn i åldrarna 21-30 år som de bjudit på söndagsmiddag med sina respektive, totalt nio personer.

– Att grilla är ett sätt att umgås. På våren och sommaren blir det hemma eller så sticker vi iväg till Graneberg, Gottsundagipen eller något annat utflyktsmål, säger han och ber barnbarnet Elias Dalloul, 6, som nickat boll på fotbollsplan intill, att hjälpa morfar med köttet upp till lägenheten.

Där har Afas Ammaya förberett aubergineröra, tabbole, som är en slags bulgur- och persiljesallad, pitabröd, friterad kyckling och efterrätten, Harise, en mannagrynskaka.

– Ska vi sätta oss och äta innan det kallnar, säger Afas Ammaya och låter alla slå sig ner kring det dukade bordet.

Svisch, säger det och så fylls tallrikarna av alla godsaker.

Aubergineröran är en smakupplevelse i sig om den intas ihop med pitabröd och tabbole, tipsar Afas Ammaya.

– Och man får äta med fingrarna, det smakar godare då.

Alla äter under tystnad, endast små njutningsfulla läten hörs emellanåt – mmm..... gott....

Sen droppar en efter en av, det är ok att resa sig från bordet när man är färdig för i vardagsrummet väntar fotboll och lite söndagshäng med Champions Legue.

Zuhair Ammaya går ut på balkongen för att röka. Han berättar att familjen trivs i området, eftersom de känner de flesta som bor här. På fritiden är han nattvandrare och liksom övriga familjen engagerad i Palestinska folkets förening i Uppsala.

– Här i Sverige kallas såna som oss för föreningsrävar, vi är typiska föreningsmänniskor. Men det är bara så vi funkar, vi gillar att bo tätt och ha bra kontakt med våra medmänniskor. Livet blir så mycket bättre och rikare med nära relationer.

Zuhair Ammaya, som oftast sköter grillningen, tycker att entrecote, kotletter och skivor av lammstek är godast att grilla.

För att vara på den säkra sidan har familjen alltid frysen fylld med kött för rätt vad det är någon sugen på att grilla igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!