Grilloset sprider sig
Nu har bensinstationerna laddat pallvis med kol och tändvätska. Och grilloset sprider sig i kvarteren. Fast just den doften är inget nytt för dem som bor nära Sylvia Ericsson i Uppsala. För henne är det alltid grillsäsong.
- Jag tycker det är gott och enkelt att grilla. Och rätterna är lätta att variera med olika kryddningar och marinader. Och så är det ju väldigt socialt, man umgås samtidigt som man lagar maten, säger Sylvia Ericsson, som gärna ordnar fest.
Fläskkött blir det ofta på vintern. Hon har stått invirad i tjocka tröjor och grillat åt de numera utflyttade sönerna och deras kompisar.
Det förenklar så klart att hon har en inglasad altan, dit hon kan dra in grillen om det är snöoväder ute.
Mycket fisk
På somrarna blir det mycket fisk på gallret och den här dagen ska hon bjuda vänner på lax. Hon använder en hel laxsida och plockar bort fiskbenen med tång. Sedan sköter den nästan sig själv på grillen.
Hon lägger på laxen, penslar ovansidan med olivolja och saltar och pepprar rejält. Sedan får fisken ligga med skinnet mot gallret i 20 minuter.
Familjen har en gasgrill med lock. De är inne på sin andra, den första fungerade utmärkt i 18 år.
- Nej, jag tycker inte att det blir sämre smak. En fördel är att man slipper väntetiden innan kolet är klart, säger Sylvia Ericsson.
När gästerna anländer får de marinerade räkor med avokadomousse, som hon gjort i förväg.
Blomspruta redo
Efter att ha lagt laxen på grillen ställer Sylvia in tomater som hon fyllt med getoströra i ugnen. De tar en kvart. Allt beräknas bli färdigt samtidigt.
Det börjar ryka lite från grillen och Sigge, familjens irländska varghund drar sig bort från altanen. Sylvia Ericsson tar blomsprutan och sprayar vatten på grillen. Det är lite olja som fattat eld.
Hon är en rutinerad grillare och blir inte upprörd.
- Det är väl mest i reklamen som det bara är männen som grillar, säger hon.
Hennes man grillar också ibland.
Recepten hittar du i kokboken:
Räkspett med avokadomousse
Grillad lax med getostgratinerade tomater
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!