Grilla med sunt förnuft
Sunt förnuft i matlagningen är nog så viktigt som show och krusiduller, menar Dan Strandqvist. Han är kock från Älvkarleby och skriver enkelt och handfast om mat för tidningar i hela landet. Vi lät grilla honom lite.
Färska kryddor tillsätt precis föres servering, annars brinner de upp.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Han har lånat trädgården av en barndomsvän från Älvkarleby. Själv har han tagit sig hit över landskapsgränsen från det allra sydligaste Dalarna, där han numera bor.
Dan Strandqvist är kock och journalist. Han tar fram recept, lagar och skriver texterna till matreportage för nyhetsbyrån TT Spektra. I sommar kommer han att figurera flitigt också i UNT.
- Det blir sommarmat: lättare, snabbare, med färre kastruller och mindre disk. På sommaren ska man klämma in matlagningen mellan allt annat man vill göra, förklarar han.
Gillar abborre
Han kommer hemifrån på stadig lunch: abborre med stuvning på selleri och lök. Kombinationen förvånar honom själv, men grädde och en skvätt vin i stuvningen gör susen. Och abborren är sorgligt underskattad mat, menar han: rensa rätt och du har god matfisk, inte de benmonster som ryktet gör gällande.
Dessutom måste vi börja lära oss laga andra fiskar, påminner han, och berättar om magstark hantering av råvarorna: rovgirigt massfiske, svindlande transportvägar, skövlade mangroveskogar, fiskekvoter som gör att fisk död släpps ut i havet igen.
- Omvandla det till viltjakt, om vi skulle skjuta på allt som rör sig och sedan bara ta vara på kvotmängden. På fiskeöar, som Färöarna, får man ta vara på all fisk man fångat, men begränsas antalet fiskedagar. De har en annan syn på fisket, en närhet, säger han.
Själv lagar han nästan aldrig torsk numera, och undviker scampi. Mat som från början bara var god att äta har fått nya dimensioner. För det var just med mammas goda mat det började. Barnafödd i Älvkarleby, som sagt, och så en del kringflackande i landet (farsans jobb), åter till Norduppland som tonåring. Han utbildade sig till snickare, skrev för tidningar. Men vid trettio konstaterade han att det han själv presterade i köket inte dög.
- Jag hade fått smak för god mat hemifrån och insåg att det här är för dåligt. Med kockutbildning blev det bättre fart i köket. Jag tyckte det var kul, som en slags happening.
Nybörjarens förundrade iver har förbytts i rutin. Han vet att det inte måste vara happening i köket varje dag. Hemmakocken måste inte ha alla kryddsorter för att kunna laga något indiskt eller thailändskt, lika lite som man behöver en värstinggrill. Matlagning har, i och med trendigheten, blivit rätt tillkrånglat och prylfixerat.
- Det är väldigt mycket show och snack och mängder mer eller mindre fantasifulla åsikter dyker upp. Men man kommer väldigt långt på vanliga baskunskaper och lite sunt förnuft.
PASSAR ATT GRILLA
- Kött bör vara marmorerat (med fettet insprängt i köttet) för att bli bra på grillen. Ta gärna entrecote, fläskkarré och fläskfiléskivor.
- Fågel och vilt är svårare. De bör marineras ordentligt för att korta ner tillagningstiden och sedan ätas direkt.
- Fisk är svårare än kött eftersom den lätt faller sönder. Men fet, fast fisk, som lax och den ovanliga lubben, gör sig bra.
- Skaldjur är goda att grilla, tänk dock på miljön innan du köper till exempel scampi.
- Majskolvar, zucchini... ovanjordväxande grönsaker är ofta goda på grillen. Rotfrukter är generellt svårare.
- Kött bör vara marmorerat (med fettet insprängt i köttet) för att bli bra på grillen. Ta gärna entrecote, fläskkarré och fläskfiléskivor.
- Fågel och vilt är svårare. De bör marineras ordentligt för att korta ner tillagningstiden och sedan ätas direkt.
- Fisk är svårare än kött eftersom den lätt faller sönder. Men fet, fast fisk, som lax och den ovanliga lubben, gör sig bra.
- Skaldjur är goda att grilla, tänk dock på miljön innan du köper till exempel scampi.
- Majskolvar, zucchini... ovanjordväxande grönsaker är ofta goda på grillen. Rotfrukter är generellt svårare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!