Grekisk husmanskost från Gottsunda

När Britt-Mari Papaioanou flyttade från Uppsala till Grekland var matlagning i det nya hemlandet hennes stora fasa. Nu tycker hon att det är hur kul som helst och lagar grekisk mat som inte känns igen från turistmenyerna.

Mat & dryck2004-08-26 09:51
För 17 år sedan flyttade Britt-Mari Papaioanou från Uppsala till Grekland. Det var ett lätt beslut tyckte hon som är född och uppvuxen i Sverige. Hon bekymrade sig varken för det nya språket eller att åka ifrån vänner och släkt. Det fanns bara ett krux.
-­ Matlagningen var min stora fasa. Jag hade jobbat hela tiden och kunde varken laga svensk eller grekisk mat.
I Tessaloniki tillbringade hon mycket tid i köket med sin makes, Georgios faster och syster. Hon lärde sig rätt efter rätt. Fast några decilitermått eller recept var det inte fråga om. Ingredienserna måttades i kaffekoppar eller glas. "Det där får du smaka dig till", fick hon ofta höra.
-­ Jag lärde mig att smaka med ögonen och munnen, säger hon.
Familjen som just nu bor i Gottsunda, har två hemländer och alla pratar både grekiska och svenska, även döttrarna Lisa och Ioanna, som bott största delen av sina liv i Grekland. Men maten som serveras i hemmet är grekisk oavsett var de bor. Ibland lagar Britt-Mari dock pytt-i-panna.
-­ Fast nu tycker jag att matlagning är jätteroligt,
Varför det?
­- Tja, det beror nog på att jag fått beröm för maten, säger hon.
Och vad äter familjen när de tittar på OS. Ja, inte snaskar de i sig chips och läsk framför tv:n. Det blir frukt eller kaffe i stället. Är de hungriga går de ut i köket och äter lagad mat. Intill är några av deras favoritrecept.

RECEPTEN



Aubergineröra
(4 pers)
En meze, plockrätt, äts före huvudrätten. Passar fint ihop med fetaost.

1 kg auberginer
1­-2 vitlöksklyftor
5-­6 msk olivolja
2 msk vinäger
salt och peppar


Stick hål i auberginerna. Lägg dem på aluminiumfolie på plåt och grädda i ugnen 45-­50 minuter på 250 grader. Vänd efter halva tiden. Låt kallna. Dela auberginerna på mitten och skrapa ur köttet och låt det rinna av i ett durkslag. Mosa köttet i en skål och pressa i vitlöksklyftorna. Tillsätt olivolja, vinäger, salt och peppar efter smak.


Gigantes
stora vita bönor i tomatsås
(ca 10 pers som meze, 4 pers huvudrätt)
Kan ätas antingen som huvudrätt eller som meze, plockrätt. Ouzo passar till, liksom fetaost. Serveras varm eller kall.

500 g stora vita bönor (eller färdigkokta på bruk)
1 gul lök, skuren i bitar
4 vitlöksklyftor, skuren i bitar
2 dl persilja, finklippt
5­-6 msk olivolja
1 brk krossade tomater

1/2 liter vatten
salt och lite peppar


Blötläggg bönorna över natten. Byt vatten. Koka bönorna i en timme och skumma av. Lägg de övriga ingredienserna i en kastrull, salta och peppra. Koka 5­10 minuter. Häll över bönorna i tomatröran och häll i ugnsfast form. Grädda 20 minuter i 250 grader.


Ugnsstekt grekisk kyckling med ris
(4-­6 pers)

1 kyckling
drygt 2 liter vatten

Dela kycklingen i 8 portionsbitar. Skölj dem väl. Lägg bitarna i en kastrull, häll på vatten och koka cirka 20 minuter. Skumma av. Spara buljongen.

Såsen:
2 knippen salladslök, skuren i småbitar
1/2 kruka dill, klippt
1 näve färsk mynta, hackad
5-­6 msk olivolja
1­-2 tsk paprikapulver


Rör ihop alla ingredienser i en kastrull. Värm tills löken blir mjuk.
6 dl ris
18 dl kycklingbuljong
(efter kokningen)


Häll såsen i en långpanna. Smaka av med salt och peppar. Lägg på ris, buljong och kycklingbitarna överst. Ställ in i ugnen på 250 grader till riset mjuknat cirka 20 minuter. Verkar riset inte färdigt, späd med lite mer buljong.


Kokinistå juvetsi
kött med risoni

(4-6 pers)

1 kg högrev
5­-6 msk olivolja
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 burk tomatkross
1 pkt risoni (pasta som ser ut som ris)
salt och peppar


Skär köttet i portionsbitar (cirka 3 gånger 5 centimeter stora). Värm upp oljan i en kastrull och bryn köttet. Skär lök i rejäla bitar och vitlöksklyftorna i små. Rör ned löken i köttet, Salta och peppra. Täck köttet med vatten och koka cirka en timme under lock eller tills köttet blivit mjukt. Häll i tomatkross och koka ytterligare en halvtimme.
Mät upp risonin ur ett paket och lägg i en långpanna. Ta fyra gånger mer av såsen som du kokade köttet med (exempelvis kräver 2 dl risoni 8 dl sås) Räcker inte såsen får du späda med vatten. Lägg det kokta köttet ovanpå och ugnsstek i 250 grader i 20 minuter eller tills risonin är mjuk.


Halvas
­mannagrynspudding


1/2 glas olivolja
2 glas mannagryn
4 glas vatten
1-­2 glas socker
lite kanel


Värm upp oljan lite i en kastrull. Häll i mannagrynen, rör om och låt dem få färg. Ta kastrullen av plattan.
Koka ihop de övriga ingredienserna i en annan kastrull.
Häll sockarlagsblandningen över mannagrynen, rör om. Grynen ska svälla. Häll blandningen i formar eller en långpanna. Låt svalna och skär i bitar. Pudra över kanel. Äts som efterrätt eller till kaffet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!