Grahamsbröd med appenzeller, päron och rökta mandlar
2 limpor eller 20 små bullarKväll, dag 13/4 dl hel havre (nakenhavre, mathavre) 3/4 dl havrekrossFördeg:11/4 dl grahamsmjöl 1 dl vatten 2 g jäst Morgon, dag 22 dl vatten 150 g päron 9 g jäst Ca 4 dl grahamsmjöl 25 g finriven Appenzellerost (eller annan smakrik ost) 25 g grovt hackade rökta mandlar (sköljda, så att saltet försvinner) 1 tsk salt
Lägg hel havre och havrekross i blöt. Lös jästen i vattnet i en burk och blanda i mjölet. Sätt på lock. Låt fördegen stå i kylskåp och havren i rumstemperatur över natten.
Morgon, dag 2
1. Mixa päron och vattnet. Lös jästen i päronmixen.
2. Låt havret rinna av i en sil.
3. Blanda päronmix, fördeg, havre, ost och mjöl i assistent. Arbeta degen ca 12 minuter på låg hastighet.
4. Tillsätt salt och mandel, öka hastigheten, och arbeta ytterligare ca 6-8 minuter till en elastisk deg.
5. Täck bunken med plast och låt jäsa ca 1 timme i rumstemperatur eller 2-3 timmar i kylskåp.
6. Baka ut till 20 bullar eller två bröd som läggs i brödformar. Låt jäsa ca 90 minuter till. Grädda bullarna på het plåt i 250 grader 6-10 minuter och limporna i 200 grader i 30 min. Låt svalna på galler utan bakduk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!