Gourmetgrillning utan kött
Uppsalaparet Agneta Persson och Torbjörn Bildtgård är vegetarianer och gillar att grilla på sommaren. Men att få till en smaskig grillmeny utan kött eller fisk, går det? Flintastek och fläskfilé förutan?
Rätterna till den vegetariska grillningen förbereder Torbjörn Bildtgård i köket hemma på Höganäsgatan.
Foto: Pelle Johansson
Vi träffas i parets lägenhet på Höganäsgatan, mitt inne i stan, där allt är förberett.
Foliepaketet är lätt att göra och kan varieras om man lägger i lax eller någon annan fisk. Man kan också komplettera med färskost eller crème fraiche.
Kryddor bakom husknuten
Innan grillningen tar fart är det bara färska örter som fattas. Dem hämtar Agneta 100 meter bort, i den lilla kolonilotten som tillhör Kvarngärdets odlarförening.
Grönsakslandet är överdådigt så här års. Där skjuter potatisen i höjden. Vinbär, jordgubbar, hallon, sockerärter, pumpa och rabarber.
— Vissa saker fungerar kanonbra, som hallon och jordgubbar. Det kan vara lite svårare att komma ihåg att gå ut och plocka örtkryddorna och många gånger har vi kommit på oss själva med att handla krukörter i affären, berättar Torbjörn.
Det är först i år som odlandet kommit i gång på allvar. Förra sommaren, då de fick tillträde till kolonilotten, var de mestadels bortresta.
— Det är nästan roligare att odla än att äta det man skördar. Att pyssla om det som växer är verkligen ett sant nöje, säger Agneta.
Gourmetvegetarianer
Hon har varit vegetarian sedan hon var tolv år, alltså större delen av sitt liv. Torbjörn räknar tio år sedan omvändelsen. Båda kallar sig fuskvegetarianer, de äter nämligen fisk och skaldjur samt mjölkprodukter och ägg. Därtill titulerar de sig också gourmetvegetarianer, kommer vi fram till, efter ett stunds resonerande, eftersom de lägger mycket tid och pengar på mat.
Konsten att laga mat utan el
Det är mest Torbjörn som lagar maten. Agneta tycker inte att det är lika kul och låter därför sambon stå för fiolerna i köket.
— Min pappa lagade mycket mat när jag var liten och jag är uppvuxen på ett odlingskollektiv, så jag har alltid gillat matlagning, förklarar Torbjörn.
Att det blir mycket grillning på sommaren förklaras av att de då tillbringar tid på familjens egna lilla ö utanför Fagersta. Tjuvön är inte större än en normalstor trädgård och ligger i sjön Södra Barken. Där hittar de på olika sätt att laga mat på,
eftersom det inte finns varken kök, rinnande vatten eller elektricitet.
— Det funkar perfekt att använda lergryta över grillglöden. I den tillagar vi olika sorters grönsaksgrytor. Vi har till och med testat att baka bröd.
Mat i oljefat
Men det mest finurliga matlagningstipset är kanske att laga mat i oljefat, om man nu har tillgång till ett sådant.
Det har Agneta och Torbjörn.
På ön samlas tyvärr gammalt skräp och bråte av allehanda slag. Allt sådant städas upp efter vintern och bränns i oljefatet. När det eldats upp, är fatet glödhett.
— Vi kom på att det passar utmärkt till att grilla och laga mat i efteråt.
Foliepaket och cous cous i stormkökskastrull, som ingår i dagens meny, är några exempel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!