En citronfjäril flyger över den soldränkta och vindpinade ängen, genom dofter av lerig jord morotsblast och bladpersilja.
Gunnar Rundgren kommer kånkandes på ett lass med rödlök som han lägger på gräset på Gottsundagipens grillplats. Där ligger redan en hög med grön squash, påsar med gröna brytbönor och travar med gul och röd lök.
På andra sidan grusvägen är ett tiotal personer i full gång med att samla in grönsaker och blommor till skördefesten. De är liksom Gunnar Rundgren stadsbönder; medlemmar i den nya Uppsalaföreningen Matparken och har alla del i den kollektivlott de skördar.
Tanken bakom projektet med Matparken är att fler ska kunna odla sina egna grönsaker, alltså även om man bor i stan. Och att odla tillsammans med andra ska göra det roligare. Föreningen har också skolträdgårdar där förskolebarn får lära sig mer om odling.
Nyligen hade Matparken medlemsmöte och det verkar som de flesta medlemmarna kommer att fortsätta även nästa år. Med egenodlade grönsaker blir matlagningen roligare.
– Framförallt handlar det om att man får så fantastiskt god mat med egenodlade grönsaker. Det smakar så mycket mer än de man köper i affären. Till och med nu är det svårt att hitta goda grönsaker i butikerna, säger Ylva Andersson, en av initiativtagarna.
En del grönsaker säljer de till förbipasserande människor och en del ska de tillaga över elden på grillplatsen.
Skörden kan nämligen utgöra grunden i en rad smaskiga rätter. Ylva Andersson ska göra en skördegryta på lök, squash, potatis, majrova, brytbönor, mangold, mejram och persilja till medlemmarna som de äter med tzatziki. Marina Queiroz använder nära nog samma ingredienser för att göra en sensommarsallad.
Men det blir också en hel del över att ta med sig hem. Matparkens tolv medlemmar har alltså fått grönsaker som räcker i ett halvår till varje person. Ingen har vinterförvaring men mycket, förutom rotfrukterna, går att frysa. Squash och pumpa klarar sig bra i rumstemperatur i många månader.
Grönsaker som ugnsbakade passar bra till varmrätter men fungerar även i bakverk som kryddkaka med pumpa och squashkaka.
Ylva Andersson bär på en orange nätkasse med lök. Matparkens första säsong är snart slut och hon är nöjd med resultatet.
– Jag tycker att det har gått väldigt bra, över förväntan.
Tistlar och kvickrot skvallrar dock om att odlingen har varit något mer tidkrävande än vad medlemmarna hade räknat med.
En del växter har tagits av ohyra, dillen har torkat och morötterna spruckit.
– Jag tror att det var för varmt och torrt och vi har helt enkelt inte hunnit med. Det är väldigt krävande och det är inte jätteroligt alltid. Men det blir ju roligare om man är flera som är här samtidigt som man kan prata med, säger Ylva Andersson.
Även om inte alla planteringar har skördat succéer har en hel del blivit bra, bland annat squash, kålrötter, rödbetor, lök, mangold och bladpersilja.
Magnus Lindén visar stolt några små knöliga rosa potatisar som de fått från en park i Berlin, rosa grankottar kallas de. Två potatisar har förökat sig till ett femtontal.
– Kolla här! De här måste vi spara och försöka föröka nästa år, säger Magnus Lindén.
Marina Queiroz har tagit med sig en tiolitersgryta att koka skördegrytan i men tvekar på om den klarar elden.
– Vi kom på att den har plasthandtag så nu vet vi inte riktigt hur vi ska göra. Men det löser sig på något sätt. Vi märkte också att vi har glömt tallrikar men vi har köpt pitabröd som vi får fylla med mat. Man får improvisera lite.
I en plasthink har hon ställt solrosor och röd amarant, en mörkröd bladväxt med hirsliknande frön som är besläktad med quinoa.
De köttiga bladen är rika på järn och kalcium går att äta såväl råa som kokta, stekta och stuvade. De har ingen dominant smak och kan gärna användas tillsammans med andra grönsaker.
Växten som är ungefär en meter hög breder även ut sig i en rad på fältet.
– Jag har nog misslyckats med den. Man ska nog ta den när den fortfarande är liten, nu smakar den beskt. Men den är snygg och väldigt effektfull så jag kommer ta frö på den nu och odla den nästa år igen, säger Marina Queiroz.
Allt fler nyfikna människor kommer förbi och köper grönsaker.
– Hur går det med potatisen!? Kom hit! Vi behöver mer till kunderna och matlagningen! ropar Gunnar Rundgren till vännerna på åkern.
Exakt vad Matparken ska odla nästa år är inte bestämt. Men helt klart är att det inte bara är ätbara växter som är av intresse. Flera medlemmar är överens om att de vill ha fler sommarblommor.
RECEPT:
Ylvas skördegryta med tzatziki
3 lökar
1 squash
5 potatisar
1 majrova
1 stor näve brytbönor
En knippe mangold
0,5 dl olja
Mejram
Persilja
Salt
Peppar
Tillagning:
1. Skär lök, squash, potatis och majrova i lagom stora bitar. Stek i olja i en gryta. Salta. Det är en fördel med mycket olja, både för smaken och för att det inte ska bränna fast.
2. Lägg på locket och koka i den egna vätskan tills potatisen och majrovan blivit mjuk, ungefär 20 minuter. Ta av locket om det blir för mycket vätska.
3. Tillsätt bönorna när det är ca 10 min kvar och mangold på slutet.
4. Krydda med örterna och smaka av med salt och peppar.
Tzatziki med sommarsquash
1 liter turkisk yoghurt
1 squash
Vitlök
Salt
Tillagning:
1. Hacka squashen i strimlor och rör ner i yoghurten.
2. Pressa i vitlök och salta. Rör ihop.
3. Servera med bröd och sallad till skördegrytan.
Marinas sensommarsallad
10 kokta potatisar
10 kokta rödbetor
2 nävar kokta brytbönor
1 finhackad röd lök
2 msk kapris
Inlagd gurka
Dressing
1 dl olivolja
Saften från en halv pressad citron
2 vitlöksklyftor
5 msk dijonsenap
1 msk honung
Svartpeppar och salt efter smak
Häll dressingen över de nykokta grönsakerna och blanda om.
Kryddkaka med pumpa
600 gram pumpa
300 gram vetemjöl
250 gram socker
200 gram sultanrussin
Salt
3 ägg
4 msk olivolja
5 gram kardemumma
5 gram kanel
5 gram kryddnejlikor
1,5 tsk bakpulver
Florsocker
Tillagning:
1. Smöra en kakform. Skär pumpan
i cirka 2 cm tjocka skivor och lägg
i formen.
2. Baka pumpan i ugnen 180 grader i cirka 15 minuter eller tills den blir väldigt mjuk.
3. Pressa sedan pumpan när den fortfarande är varm i en potatispress.
4. Mal kryddorna till pulver.
5. Blanda mjöl, salt, bakpulver och kryddor i en bunke.
6. Vispa ägg, socker och tillsätt den passerade pumpan,
russin och olja och blanda ordentligt.
7. Vänd sedan ner smeten lite i taget i mjölblandningen.
8. Smöra en ny kakform och häll i smeten så att den får en jämn yta. Grädda i ugn på 180 grader cirka en timme.
9. Låt kakan svalna. Pudra med florsocker innan servering.