Amani Taher lägger fram marsipan i olika färger på en bricka och börjar modellera degen mellan handflatorna. Hon ska göra påskgodis som både vuxna och barn klarar av.
Den röda marsipanen smakar jordgubbe, den gröna har smak av päron. För att få orangegul marsipan har hon blandat röd och gul karamellfärg med ofärgad deg.
– Marsipan blir fort torr, därför ska man äta upp den direkt, säger hon och klär en skållad mandel med en degkula.
I hennes studentkök på Sturegatan i Uppsala gör hon bakverk som lätt konkurrerar med proffsens. På sin matblogg Chokladfreaks (extern länk) lägger hon sedan ut recept och bilder på färdiga kakor, bakelser, cupcakes och kladdkakor.
Från början var lillbrorsan med i bloggandet, men sen flyttade resten av familjen till Malmö och nu har hon fortsatt på egen hand.
– Det är avkopplande att baka, det är lite som terapi, man skapar något med händerna. När jag har tråkigt brukar jag sätta igång och sen bjuder jag kompisarna på fika, säger Amani Taher.
När hon bodde hemma rörde hon aldrig en kastrull. Inte ens ett ägg kunde hon steka, om man får tro henne själv. Det var hennes föräldrar som lagade maten. När hon flyttade hemifrån blev det på sin höjd pasta med chicken bits.
– Matintresset kom när jag insåg hur dyrt det blev att äta ute och bara laga halvfabrikat. Förr eller senare tvingas man till att ta eget ansvar och det är bra, säger Amani Taher och doppar marsipanäggen i smält choklad.Nästa steg är att rulla godisäggen i små färgglada kulor. I de flesta större butiker finns det en hel del sockrade kulor och annat dekorationsmaterial att välja bland för alla som gillar snyggt godis.
– Det är kul att baka, men jag gillar inte avancerade recept som kräver specialingredienser. Det ska helst vara bakverk av det man har hemma.
Amani Taher läser på lärarprogrammet i Uppsala och är snart färdig lärare i idrott och engelska. Idrott valde hon för att hon gillar att sporta. Just nu är hon såld på thaiboxning, annars gillar hon lagsporter och tennis. Men hon är ingen träningsfreak och avslöjar att hon fått lära sig stå på händer och hjula under sin utbildning. Engelska var favoritämnet när hon själv gick i skolan.
– Jag gillade plugget när jag var liten. Nu kommer jag tillbringa hela mitt liv där men då är det jag som bestämmer. Som lärare är jag ganska snäll och så bjuder jag på mig själv. Det är så man får elever att lyssna, menar Amani Taher.
Hon tycker att man ska våga improvisera i köket. Själv utgår hon från ett färdigt recept när hon bakar. Men fattas någon ingrediens, ersätter hon det med något annat. Saknas vaniljpulver, funkar exempelvis kaffepulver som smaksättare.
RECEPT PÅSKGODIS
Marsipanägg med mandel doppade i choklad och strössel (20 st)
Du behöver:
20 skållade mandlar
200 g marsipan i olika färger
100 g mörk blockchoklad
Strössel till garnering
Gör så här:
1. Ta en mandel och ”klä” den i marsipan, forma marsipanen till små ovala ägg.
2. Smält blockchoklad i vattenbad eller i mikron.
3. Doppa den tjockare delen av ägget i choklad och sedan i strössel.
4. Låt marsipanäggen torka på ett bakplåtspapper.
Fågelbon (rischoklad formade som fågelbon, ca 8-10 st beroende på storlek)
Du behöver:
100 g blockchoklad
3 dl rispuffar
Gör så här:
1. Smält chokladen i mikron.
2. Häll 3 dl rispuffar i en skål och häll över den smälta chokladen och blanda ordentligt tills alla rispuffar blivit täckta av choklad.
3. Klicka ut små klickar på ett bakplåtspapper och forma som små fågelbon.
4. Låt stelna i kylen.
5. Ta ut ”fågelbona” och lägg i några marsipanägg i varje fågelbo!
Kokostoppar med chokladbotten (ca 25-30 st)
Du behöver:
50 smält smör
2 ägg
1 dl socker
200 g kokosflingor (en hel påse)
50 g smält blockchoklad till botten
Gör så här:
1. Smält smöret och låt det svalna lite.
2. Blanda socker och ägg i en bunke.
3. Tillsätt smör och kokos i blandningen.
4. Låt svälla i ca 10 minuter.
5. Sätt ugnen på 175 grader.
6. Klicka ut små toppar på en bakpappersklädd plåt och låt de gräddas i ugnen i ca 15-20 min eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
7. Låt svalna. Medan topparna svalnar smälter du blockchokladen i mikron.
8. Doppa sedan varje botten i choklad och låt chokladen stelna på bakplåtspapper.
Chokladcupcakes med gul frosting och prästkrage (ca 12 mellanstora)
Du behöver:
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl mjölk
1 dl olja (rapsolja)
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
1. Vispa ägg och socker vitt och poröst.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Häll ner de torra ingredienserna i äggblandningen, varva med mjölk och olja.
4. Rör alltsammans till en slät smet.
5. Fyll smeten till ¾ i muffinsformar.
6. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 20 minuter.
7. Ta ut och låt svalna. Medan dina cupcakes svalnar gör du frostingen.
Frosting
200 g Philadelphiaost
50 g rumsvarmt smält smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Gul karamellfärg
Gör så här:
1. Rör ihop alla ingredienser krämigt.
2. Färga frostingen så gul som du vill ha den.
3. Bred eller spritsa på frostingen på dina cupcakes.
Om du vill kan du dekorera dina cupcakes med en blomma, till det behöver du:
Marsipan
Blomutstickare
Sockerpärlor