Gör din egen glass - utan maskin
Inget är väl svalare, mildare och godare mot sommarsjälen än glass? Gör man den själv får man den fruktig eller gräddig, kakig eller spritig, precis som man vill. Och då behövs varken glassmaskin, torrmjölkspulver, emulgatorer eller aromer.
Foto:
Men glass kan vara både elegant och sofistikerad. Caroline Börzsei har skrivit En handbok glass.
- Det är så förknippat med barn, som en varm sommardag slickar på en pinne. Det är lite synd, för ursprungligen var det en riktig lyxvara på slotten runt om i Europa. Sedan industrialiserades glasstillverkningen och exklusiviteten drogs ner. Men det finns de tappra som fortsatt att göra egen glass och nu är det populärt igen, säger hon.
Elisabeth Johansson är bagare och konditorn som skrivit Iskallt! Från vaniljglass till semifreddo. Sedan hennes egen glassmaskin brann för något år sedan gör hon allra helst italienska parfait, semifreddo:
- Den är lite lättare och fräschare, har lite friskare smak än klassisk, fransk parfait. Och det är så lite jobb för en sådan jättefin glass.
Annars är hon, som så många andra, förtjust i choklad. Det finns skäl till att choklad, vanilj och jordgubb är så ständigt populära, menar hon. Vissa smaker passar helt enkelt bra till krämig glass. Men hon talar lika varmt om cheesecakeglass med philadelphiaost, cookiesmulor och jordgubbar.
- Kryddor kan vara gott, kardemumma och kanel och rosenvatten om man är lite försiktig. Personligen tycker jag inte att det är jättegott med grönsaksglass, möjligen kan jag sträcka mig till pumpa och morot.
I Japan och Kina finns glass med friterade äggplanta, alger och kycklingvingar. Det finns sorbet och parfait, yoghurtglass och glasstårta, isglass och italiensk glass. Ursprungligast är sorbet: sockerlag som smaksatts med bär och frukt och frysts, förklarar Caroline Börzsei. Man kan fråga sig vad som egentligen är definitionen. Caroline Börzsei funderar. Kanske, menar hon, kan man säga att alla röror som serveras frysta är glass.
Vad är skillnaden mellan hemgjord glass och köpeglass?
- Den absolut största skillnaden är att man pumpar in så oerhört mycket luft i köpt glass. Det måste vara en viss mängd luft för att glassen inte bara ska bli en hård klump av grädde. Men köpt glass kan också innehålla mycket konstigheter och mycket vatten. När du gör själv vet du vad du får och kan smaksätta precis som du vill.
TIPS
Gör glass hemma
Caroline Börzsei tipsar hur du lyckas med din egen glass:
- Glasstillverkning sker i två steg: först hettas smeten, med grädde, mjölk, äggula och socker upp. Sedan ska volymen ökas och glassen frysas.
- En glassmaskin tar hand om själva nedfrysningsprocessen, samtidigt som den piskar ner luft i smeten.
- Det går bra att göra glass utan glassmaskin, men man ska då tänka på att ta ut smeten ur frysen någon gång i timmen, för att röra om ordentligt, lyfta upp och vända på den.
- Tänk på vad du har i glassen: om du till exempel har i söt frukt bör du dra ner på sockret i smeten.
- Balansera grädde och mjölk: en riktig gräddglass kräver sin grädde, en kalorisnålare goding får man med mer mjölk. Den bästa glassen brukar göras på en blandning.
- Yoghurt, gräddfil, creme fraiche och färskost som ricotta är goda att variera grädden och mjölken med.
- Alkohol bör inte överdoseras. Vill det sig riktigt illa går det då inte alls att frysa glassen.
- Godis och kakbitar, liksom andra större tillsatser, bör helst blandas i mot slutet av infrysningen.Annars sjunker det bara till botten.
Gör glass hemma
Caroline Börzsei tipsar hur du lyckas med din egen glass:
- Glasstillverkning sker i två steg: först hettas smeten, med grädde, mjölk, äggula och socker upp. Sedan ska volymen ökas och glassen frysas.
- En glassmaskin tar hand om själva nedfrysningsprocessen, samtidigt som den piskar ner luft i smeten.
- Det går bra att göra glass utan glassmaskin, men man ska då tänka på att ta ut smeten ur frysen någon gång i timmen, för att röra om ordentligt, lyfta upp och vända på den.
- Tänk på vad du har i glassen: om du till exempel har i söt frukt bör du dra ner på sockret i smeten.
- Balansera grädde och mjölk: en riktig gräddglass kräver sin grädde, en kalorisnålare goding får man med mer mjölk. Den bästa glassen brukar göras på en blandning.
- Yoghurt, gräddfil, creme fraiche och färskost som ricotta är goda att variera grädden och mjölken med.
- Alkohol bör inte överdoseras. Vill det sig riktigt illa går det då inte alls att frysa glassen.
- Godis och kakbitar, liksom andra större tillsatser, bör helst blandas i mot slutet av infrysningen.Annars sjunker det bara till botten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!