Goda bröd

(6 minibaguetter eller 2 formbröd eller ca 24 st hamburgerbröd)En och samma deg kan bakas ut på olika sätt.50 g jäst2,5 dl mjölk2,5 dl vatten50 g rumsvarmt margarin1 tsksalt1 tsk sirap eller flytande honungev 2 krm malen kardemumma2 dl grahamsmjölca 12 dl vetemjöl

Mat & dryck1998-11-23 11:23
Smula jästen i en degbunke. Värm degspadet till 37 grader. Häll vätskan över jästen och rör om så att den löser sig.
Tillsätt fett, sedan salt, sirap, ev kardemumma, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper bunkens kanter. Jäs degen övertäckt på dragfri
plats, ca 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord.
Baguette: Dela degen i sex delar. Kavla ut varje del till en rektangulär kaka. Rulla ihop som till en rulltårta. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Jäs dem under bakduk, 25-30 min. Skär några snitt med vass kniv i bröden och pensla dem med vatten.
Grädda i ugn vid 225 grader, mitt i ugnen, ca 15 min. Låt kallna utan bakduk.
Formbröd: Dela degen i två delar. Forma till längder eller dela varje del i tre delar. Fläta delarna. Lägg dem i smorda avlånga formar, rymd ca 1,5 l. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Grädda dem openslade eller pensla dem med uppvispat ägg eller vatten. Strö över sesam- eller vallmofrö.
Grädda i ugn vid 225 grader, på nedersta falsen, ca 25 min. Låt svalna under bakduk.
Hamburgerbröd: Forma degen till en längd. Dela den i ca 24 bitar. Rulla till bullar och platta ut dem. Lägg på bakpappersklädd plåt. Jäs under bakduk, ca 30 min.
Pensla dem med vatten och strö på sesamfrö. Grädda i ugn vid 250 grader, mitt i ugnen, ca 7 min. Låt bröden kallna under bakduk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!