Goa gubbar med passion och skinka

Malin Albrektsson i Uppsala gör en härlig midsommartårta med jordgubbar och passionsfrukt. Men gubbarna passar till mer än så. De gör sig utmärkt i sällskap med prosciutto och ädelostkräm som förrätt eller i en tiramisu till efterrätt.

Malin Albrektsson och Richard Clauson samarbetar om jordgubbsrätterna.

Malin Albrektsson och Richard Clauson samarbetar om jordgubbsrätterna.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Mat & dryck2005-06-23 11:02
När Malin Albrektsson kom till Uppsala hände två avgörande saker i hennes liv. Dels började hon intressera sig för matlagning på allvar. Hon stod ofta i köket på Värmlands nation och lagade festmat till stora beställningar och baler. Hemma i Värmland hade hon mest bakat.
­-Jag är nog bortskämd med hemlagat. Mamma gjorde allt. När jag gick bort till någon och fick köpt apelsinsaft tyckte jag det smakade toppen, säger Malin Albrektsson.
Dels träffade hon sin blivande sambo under en kurs i kostekonomi på Uppsala uinversitet.
Hon är numera hem- och konsumentkunskapslärare och jobbar på Brantingskolan. Medan sambon, Richard Clauson läser till kostekonom. Kock, som han jobbade som tidigare, ville han inte fortsätta att vara resten av livet.

I lägenheten på Kvarngärdet delar de på kökstjänsten eller rättare sagt, de brukar laga mat tillsammans. Och handlar gör de också ihop. Gärna på torg.
Men vardagsmat är inte mycket roligare för dem än för andra.
­-Vi kör som ett rullande band. Ofta återkommer samma rätter, säger Malin Albrektsson.
­-Men aldrig färdigköpta köttbullar eller farmarbiffar och sånt, säger Richard Clauson.
Vad blir det då?
­-Tja, couscoussallad lagar vi ofta. Den går att variera mycket med kräftstjärtar, kyckling, lax eller räkor, säger Malin Albrektsson.

En annan rätt, som ofta dyker upp på bordet är pastasås med spenat och antingen kyckling, soltorkade tomater eller parmesan. Grönsaker som bas har de allltid hemma.
Malin Albrektssons tre recept med jordgubbar är enkla att laga. Tårtan blir saftigare om bottnarna förbereds och får dra med fyllningarna en natt men det är inget måste.
Även rullarna med ädelostfyllning mår bra av att vila. De håller formen bättre då. Men inte heller det är ett krav.

Sök recepten i kokboken på Unt.se:


Jordgubbstiramisu


Jordgubbar med ädelostfylld prosciutto


Midsommarpassion - jordgubbstårta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!