Anna Svalander
Bakar i dag: Polkabräck.
Ålder: 27 år.
Bor: I Årsta, Uppsala.
Familj: Maken David och sonen Levi.
Yrke: Dagmamma och hobbybagare. Bloggar om sina tårtor på www.annastartor.se.
Vilka smaker ska finnas på ett adventsmys?
– Givetvis mycket saffran, choklad, nötter och gärna pepparkakssmak, men det behöver inte vara just pepparkakor. Jag gillar alla klassiker och dess smaker men det är kul att göra något nytt med dem. I familjen har vi en tradition att baka tillsammans under någon av adventshelgerna och då provar vi alltid något nytt. Förra året gjorde vi knäck med polkasmak. Vi smälte polkagrisar, blandade ner i knäcksmeten och det blev faktiskt en succé!
Din specialitet är ju tårtor, blir det någon jultårta?
– Jag började faktiskt med tårtorna så sent som i februari så jag har inte bakat till jul någon gång, men i år blir det självklart tårta till jul! Jag har två olika idéer hittills. En tårta dekorerad med ett jullandskap med gran, snö och paket och en med julkrubban och Jesusbarnet som dekoration. Vi får se hur mycket tid jag har men förhoppningsvis äter vi tårta på julafton!
Niklas Grönblad
Bakar i dag: Crème caramel.
Ålder: 33 år.
Bor: Vid Siviatorg i Uppsala.
Familj: Singel
Yrke: Kock på Hambergs i Uppsala.
Varför valde du en krämig karamelldessert?
– Dels är det en klassiker, dels är den enkel att göra. Men det bästa är ändå att den kan göras i förväg. Den klarar sig några dagar i kylskåp.
Ja, hur firar du själv nu på söndag?
– Mest genom att vila upp mig inför en mattävling här i stan. Vi är ett tiotal kockar som tävlar i klassisk chilimat, med grytor och annat.
Jaha, låter inte ett dugg juligt …
– Nej men jag är inte så mycket för att fira första advent eller jul över huvud taget. Det blir så när man jobbar med julbord dygnet runt fram till jul.
Men något särskilt fint adventsminne har du kanske ändå?
– Jo, för länge sen, när jag var barn och gick på skyltsöndag med familjen hemma i Gävle. Då var inte julen så kommersiell, skyltsöndagen var helig och det var mysig stämning.
Men om du nu mot förmodan adventsfikar, blir det sött eller salt?
– Då blir det något sött. Det salta sparar jag till julbordet.
Carolyn Phillips
Bakar i dag: Saffran- och citronpannacotta med chaikross
Ålder: 42 år.
Bor: Fålhagen i Uppsala.
Yrke: Driver Drottningens Deli.
Vad innehåller det perfekta glöggmyset?
– Det får inte vara för söta tilltugg. Hellre då salta eftersom glöggen i sig är väldigt söt. Sedan sker ju de flesta glöggmysen efter jobbet och då är det bra med lite mer matiga tilltugg så man inte sveper glöggen på tom mage.
– Det har ju gått inflation på pepparkakor med ädelost. Jag tycker inte att det behöver vara så juligt. På vår glöggtallrik har vi exempelvis minihamburgare och sådant som folk själva kanske inte hinner eller har lust att laga. Sedan tar vi ju självklart in lite klassiska julsmaker som äpple och saffran!
När åker julpyntet fram?
– Allt ska ju vara uppe till första advent så här på jobbet blir det lite ljusstakar, renar och röda band. Hemma så har jag faktiskt inte en enda julsak, mer än en adventsstjärna för det trevliga ljusskenet. Jag hinner inte pynta och så spenderar jag ju den mesta tiden på jobbet. Jag är nog ingen pyntmänniska.
RECEPT:
Julig crème caramel
Av Niklas Grönblad
Ca 15 stycken
1 l mjölk (standard)
5 st ägg
2 st äggulor
1 vaniljstång
1 kanelstång
150 g socker
Till caramelen:
200 g socker
1 apelsin
Caramelen:
Värm socker och 50 ml vatten tills det fått en fin bärnstensfärg, undvik att röra i caramelen då sockret kan kristallisera. Ta av från värmen och tillsätt juicen från apelsinen (har man en stor apelsin kan det räcka med hälften av juicen). Fyll ca 2 mm av karamellen i botten på en värmetålig form som rymmer
ca 1 dl. Jag brukar använda engångsformar av aluminium. Låt svalna.
Tips: Det brukar bli caramel över när jag gör det här receptet. Jag brukar vispa ner ca 1 msk smör och några droppar cocgnac (eller annan sprit som passar) i den överblivna caramelen. Man får då en supergod sås som jag brukar servera varm till crème caramelen.
Puddingen:
1. Vispa ägg, äggula samt socker tills det blir vitt och krämigt.
2. Låt mjölken koka upp med kanel- och vaniljstång (vaniljstången delad på längden och fröna urskrapade) på låg värme så det inte bränner. När det kokat upp, ta av från spisen och låt svalna något.
3. Sila mjölkblandningen och rör ner den i ägg/sockersmeten. Fyll formarna (som har caramel i botten) till en bit från kanten med den färdiga smeten.
4. Baka av (gärna vattenbad) i 120 grader ugn i ca 25 min eller tills krämen har satt sig. Ställ sedan i kylen och låt svalna. Om man plastar in formarna så håller de sig några dagar i kylen. Går alltså utmärkt att göra dem någon dag i förväg.
5. Vid servering doppa formen i sjudande vatten några sekunder så caramelen i botten smälter och lossnar från formen. Vänd upp på tallrik och ringla över lite av den varma såsen, om ni gjorde någon sådan. Det kan även vara gott med lite hackade nötter till.
Saffran- och citronpannacotta med chaikross
Av Carolyn Phillips
4 portioner
1,5 gelatinblad
5 dl grädde
0,5 gram saffran (1 förpackning)
2 msk strösocker
Rivet skal från en citron
Garnering:
2 tsk lingon
Rivet skal från en apelsin
1. Lägg gelatinet i kallt vatten.
2. Koka upp grädden och dra åt sidan.
3. Riv citronskal. För extra smak kan du tillsätta citronsaft (då bör du öka antalet gelatinblad.) Krama ur vattnet från gelatinet. Blanda citronskal, saffran, socker och gelatin med grädden, tills gelatinet löst sig.
4. Häll upp i portionsformar och ställ i kylskåp tills de stelnat, minst 3 timmar.
5. Dekorera enligt smak och tycke. Vi har valt lingon, rivet apelsinskal och krossade chaisnittar, även krossade pepparkakor fungerar.
Chaisnittar som kakor eller som kross till pannacottan
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 1/2 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk stött anis
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen nejlika
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen svartpeppar
1 msk vatten
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, socker och sirap vitt och poröst med elvisp, använd visparna.
3. Stöt anis i en mortel. Sikta ner mjöl, vaniljsocker, bakpulver och alla kryddorna i degen, tillsätt vatten och vispa med låg hastighet tills det blir en smulig deg. Tryck ihop smulorna med händerna till en deg i bunken.
4. Ta upp degen på mjölad bänk. Dela den i 3 delar som rullas ut till längder som är lika långa som plåten är bred. Lägg längderna på plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Grädda i ca 20 minuter.
5. Ta ut plåten och låt kakorna svalna lite innan varje längd delas i 8 diagonala bitar eller krossa längden och smula i portionsglasen.
Polkabräck
Av Anna Svalander
200 g mörk choklad
200 g vit choklad
2 dl polkagrisar
1. Smälta mörk choklad i ett vattenbad.
2. Lägg bakplåtspapper i en form på ca 30 x 20 cm och bred ut den smälta chokladen i formen.
3. Ställ kallt och låt den stelna helt.
4. Smält den vita chokladen i ett vattenbad och krossa polkagrisarna till lagom stora bitar.
5. Bred ut den vita smälta chokladen över den stelnande mörka chokladen och strö över polkagriskross.
6. Ställ kallt och låt stelna helt. Bryt i bitar och smaka på!