Det är första gången som UNT:s mat- och dryckexperter möts. Och nu ska de samarbeta vid köksbänken.
- Kan du hacka vitlöken till skaldjuren, säger Liselotte Forslin och klickar upp riven ost på smörpapper på en plåt. Hon ska göra parmensan- och salamichips som tilltugg.
- Hur många vitlökar?
- Tja, ta några stycken.
Tilltuggen ska serveras till välkomstdrinken som är champagne. Sören Polonius, som nyligen kommit två i Nordiska mästerskapen för sommelierer, tycker att det är smartare att lägga pengar på god champagne till välkomstdrinken än att dricka den huttrande utomhus runt tolvslaget. Så sent på dygnet brukar mousserande vin duga lika gott.
En annan fördrink som han också rekommenderar tilltilltugget är en sherry vid namn Laina.
- Eller varför inte göra en champagnecocktail på mousserande och sherryn. Då får man fram den där jästiga smaken som passar otroligt bra till tapasliknande rätter.
Hur tänkte du när du satte ihop menyn, Liselotte?
- Låt mig slippa oxfilén. Och att man inte måste ha hummer bara för att det är nyårsafton. Det finns ju många andra skaldjur som är både goda och billigare.
Hennes plan var att hitta på en enkel och elegant nyårsmeny, med mycket som går att förberedaoch med råvaror som är lätta att hitta. Inget krångel på någon front, utan snarare med genvägar. Till exempel använder hon en färdig pesto som hon bara smaksätter med citronskal.
Arbetet går framåt, Sören Polonius erkänner att det är lite svårare att laga mat i någon annans kök och speciellt om det är ett proffs inom området. Men han kämpar på och mellan hackningarna och stekningarna handlar samtalet om diverse matupplevelser. Bland annat om en god olja som Liselotte Forslin just upptäckt. Den heter Argan görs ur en nöt som växer i Marocko.
- Det sägs getterna sväljer nötterna och att folket plockar deras bajs för att kunna framställa oljan. Men jag är lite tveksam till det, säger Liselotte Forslin.
Samarbete minskar pressen
Det börjar sprida sig en härlig doft i köket. Pilgrimsmusslorna fräser i vitlöken på spisen och Sörens mobil ringer. Han byter snabbt språk till danska. Samtalet handlar om en vinquiz som han ska sätta ihop till en provning.
-Kan du fixa ingefäran? frågar Liselotte Forslin.
- Ska den hackas fint?
-Nej, den ska skalas och rivas.
Att samarbeta i köket tycker de är en bra idé som de rekommenderar till andra. Gärna på nyårsafton.
- Ska man laga allt själv blir det så prestigeladdad och när gästerna kommer är man helt utmattad, säger Liselotte Forslin.
- Att hjälpas åt är ju en form av umgänge som tar bort fokus från ens egna misslyckanden, säger Sören Polonius.
Tips
Drycktestips: För att undvika skottskador med champagekorken är det bra att kyla ner den innan öppnandet. Temperaturen stiger fort i glaset och en rekommenderad serveringstemperatur är 12 grader.
Välj alltid ett dessertvin som är sötare än efterrättern.
Mattips: Använd en digitaltemometer till köttet. Är du orolig att maten inte ska räcka, ställ inte fram skålar utan lägg upp på tallrikar och servera.
Efter-tolvslaget-tips: Servera Bullens pilsnerkorv i burken, med en god senap och bröd som nattamat. Avväpnande och gott.
Genvägar till nyårslyx
Prestationsångest nej, tack. Matskribent Liselotte Forslin möter sommelier Sören Polonius i köket och de gör en lättlagad men lagom lyxig nyårsmeny och presenterar passande och prisvärda viner till.
Rosmarinstekt lammfilé med chêvregratäng och fikonsalsa
Foto: Pernilla Sjöholm
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!