Gemenskapspytt med Upplandskubb
Mat ger vänner och kontakter. Det var Uppsalabon Margareta F Bergs tanke när hon anordnade Gemenskapspytt med provsmakning av rätter från olika länder. Upplandskubb fanns med på det dukade långbordet.
Foto: Staffan Claesson
Sagt och gjort. Margareta F Berg beslöt sig för att arrangera en eftermiddag med provsmakning av en massa olika maträtter från olika länder. Hon letade reda på matagningskunniga Uppsalabor och fick ihop ett femtontal personer.
I lördags var det dags för hennes evenemanget: Gemenskapspytt i Vintermörkret. I en källarlokal i Sala Backe dukades ett 15-tal olika maträtter upp för alla som ville prova på.
Rätterna kom från olika länder, liksom dess upphovsmän.
— Bakgrunden är att vi bodde i Polen under tre år, säger Margareta F Berg.
Och orsaken till det var att hennes man, Jan-Åke under den tiden var försvarsattaché. Representation förväntades.
— Det var inte fråga om dagens överrepresentation, inflikar Jan-Åke Berg snabbt.
Men restaurangerna var inte rätta ställena.
— Det fanns många restauranger med långa menyer men det som stod på matsedeln fanns inte att beställa, säger Margareta F Berg.
Följden blev att representationen förflyttades till hemmen och Margareta och Jan-Åke fick tillfälle att smaka på mat från många olika länder. Det blev japanskt, schweizisk och själva lagade de ett jättestort smörgåsbord kring midsommar.
Falsk Ostkaka från Finland
9 dl squash i tärningar
4 ägg
1 dl socker
4 msk mjöl
1/2 liter mjölk
1 liten burk Keso
25 st malda mandlar
2 bittermandlar eller 2 droppar bittermandelolja
Koka squashen i lättsaltat vatten i 15-20 minuter. Låt rinna av väl. Blanda ihop resten av ingredienserna. Häll över squashen i en smord form. Grädda 45 minuter i 200 grader tills den fått fin färg.
Servera med sylt till.
Av: Leila Soini
Gravad strömming från Sverige
(passar bra till Upplandskubb)
(4 personer)
600 g strömmingsfilé utan skinn och ben eller 1 kg hel strömming.
Lag för marinering:
4,5 dl vatten
1 struken msk salt
1 1/2 dl ättiksprit (12%)
Såsen:
1 äggula
1 tsk vinäger
2 dl olja
1 tsk osötad, ljus senap
1 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
2 stänk worchestersås
1/2 dl hackad dill
1/2 dl hackad persilja
1 hackad kvist färsk rosmarin (eller 1 tsk torkad)
1 vitlöksklyfta
1 dl gräddfil
Dag 1: marinaden:
Blanda ingredienserna till lagen och marinera strömmingen över natten. Låt stå kallt.
Dag 2: såsen:
Se till att alla ingredienserna har rumstemperatur. Kör äggula och vinäger i en matberedare med knivsatsen på högsta hastighet i 2 minuter. Tillsätt sedan lite olja i taget. Smaksätt med senap, salt peppar och worchestersås.
Tillsätt så dill, persilja, rosmarin och vitlök och kör tills majonäsen blir grön. Slå i gräddfilen, rör om och såsen är klar. Låt filéerna rinna av ordentligt i en sil eller durkslag och lägg dem i såsen.
Av: Margareta F Berg
Kalvdans från Sverige
7,5 dl råmjölk
2,5 dl mjölk 3%
1/2 msk socker
1/2 tsk salt
Blanda alla ingredienser. Häll smeten i en smord form.
Ströa över finmald kardemumma och kanel.
Grädda i 150 grader i 30-40 min. Det känns när den stelnat. Serveras med sylt.
Upplandskubb Från Uppland, Sverige
Koktid: 4-5 timmar.
100 g jäst
3 pomeransskal
2 1/2 dl sirap
4 dl vatten
1 tsk salt
1 l rågmjöl
4 dl rågsikt
11 dl vetemjöl
Rör ut jästen i litet kallt degspad. Förväll pomeransskalen, skär bort det vita och hacka skalen.
Smält sirapen i en kastrull, häll på vattnet och låt blandningen bli fingervarm. Häll den sedan i degfatet och tillsätt den utrörda jästen, saltet, pomeransskalen, rågmjölet och rågsikten. Inarbeta efter hand vetemjöl i degen, som skall vara mycket fast och måste arbetas väl på bakbordet.
Forma degen till en rund, jämn och slät kubb. Lägg den i en smord och mjölad 4-liters, rak mjölkflaska. Den som inte har en mjölkflaska kan använda en burk med raka kanter. Till exempel en kakburk. Degen får jäsa tills den fyller 3/4 av flaskan eller burken.
Sätt på locket och bind fast det.
Ställ flaskan i en konserveringsapparat påfylld med vatten så att detta står i jämnhöjd med innehållet i flaskan. Låt kubben sakta koka i 4-5 timmar.
Se till att vattenmängden hela tiden är tillräcklig och att kokningen inte avstannar.
Stjälp upp kubben och rulla in den i en bakduk.
Skär den följande dag i fyra delar. Skiva upp det i kvartscirklar.
Man kan mycket väl sätta till degen på kallt degspad kvällen före och låta den jäsa över natten på ej för varmt ställe.
Av: Britt Sofi Karlsson
Vallmokaka från Polen
250 g blåvallmofrö
250 g strösocker
6 st ägg
125 g sötmandel
1/2 vaniljstång, skrapa ur märgen
rivet skal av en citron
skalet av en halv apelsin, eller 1 msk kanderat apelsinskal
2 tsk kanel, malen
1 tsk kryddnejlikor, malda
1 msk majsenamjöl
Skålla vallmofröna i kokande vatten. Låt dem kallna i vattnet. Upprepa proceduren två gånger. Sila vallmofröna från vätskan till de känns "torra".
Mal vallmofröna med 150 g socker i en hushållsassistent eller mixer tills massan är slät och har fått en ljusare färg.
Vispa äggvitorna mycket hårt. Vispa äggulorna med resten av sockret till en fluffig massa. Skålla sötmandeln och hacka den fint. Blanda försiktigt äggtoddyn med vallmomassan. Blanda sedan i mandeln och kryddorna. Tillsätt sedan sist de vispade äggvitorna och majsenamjölet.
Smörj väl och strö brödsmulor i en form, c:a 25 cm i diameter och grädda kakan i 160-175 grader i ca 40 minuter
Av: Teresa Bozena Szajna
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!